Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Το Ιράν μπήκε στη Συρία υπέρ του Άσαντ - Έτοιμη και η Χεζμπολάχ (βίντεο)


Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης
Εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες έφθασαν στη Συρία προκειμένου να λάβουν μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βόρεια Συρία. Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να ενταχθεί στην επιχείρηση.

Εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες κατέφτασαν στη Συρία και
ετοιμάζονται να συμμετάσχουν, μαζί με τις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις, σε χερσαίες επιχειρήσεις ενάντια σε Σύρους αντάρτες, με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου να ετοιμάζεται να λάβει κι αυτή μέρος. Η πληροφορία δόθηκε από πηγές του Λιβάνου, στο Reuters.

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία είναι ένα στάδιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή", σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ.

"Ένας αγώνας συγκεκριμένος και εις βάθος κατά της τρομοκρατίας, είναι απαραίτητος", προσθέτει η εκπρόσωπος.


Αυτό "απαιτεί σοβαρή αποφασιστικότητα και κοινή διεθνή δράση στη βάση της συνεργασίας με την ιρακινή και τη συριακή κυβέρνηση που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης κατά της τρομοκρατίας", σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στόχος της επιχείρησης είναι η ανάκτηση εδαφών από πλευράς των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ εδαφών που το τελευταίο διάστημα έπεσαν στα χέρια των ανταρτών, όπως αναφέρει το Reuters.

Πλάνα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς:


Ο πρωθυπουργός Αμπάντι του Ιράκ θα "καλωσόριζε" ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη χώρα του, όμως δεν το έχει συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24, ότι "θα καλωσόριζε" ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα του εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν το έχει συζητήσει ακόμη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη Συρία, σύμφωνα με τον Αμπάντι, ο στόχος της Ρωσίας είναι να πολεμήσει τους τζιχαντιστές, σημείωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι "θα τον κατέπλησσε" αν τα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν άλλους στόχους.

"Η Ρωσία θέλει πραγματικά να πολεμήσει το Ντάες (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του ΙΚ) και να στρέψει την πολεμική μηχανή της εναντίον του. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία θεωρεί το Ντάες ως μια άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια", είπε ο Αμπάντι στη συνέντευξη αυτή.

"Θα ήταν απροσδόκητο" τα ρωσικά βομβαρδιστικά να πλήξουν άλλους στόχους, πέραν αυτών του Ισλαμικού Κράτους, "δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό του Ντάες, που είναι σκληραγωγημένοι μαχητές, τρομοκράτες, εγκληματίες", συνέχισε.
"Αν επιστρέψουν στη Ρωσία, θα προκαλέσουν χάος στη χώρα. Πιστεύω επομένως ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να πολεμήσει το Ντάες και ελπίζω ότι θα το κάνει", είπε.
"Είναι επίσης προς το συμφέρον μας να μοιραζόμαστε πληροφορίες" με τη Ρωσία και το Ιράν. "Όμως δεν έχουμε σκοπό να διεξάγουμε ή να συμμετάσχουμε σε μια επιχείρηση στη Συρία. Ο στόχος μας είναι να εκδιώξουμε το Ντάες από το Ιράκ", υπογράμμισε ο Αμπάντι.

Η Ρωσία εξαπέλυσε χθες και σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία. Ένας αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο βομβαρδισμών και στο Ιράκ αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής το ζητήσει ή αν υπάρξει κάποια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα τους εγκρίνει.

"Αν λάβουμε ένα αίτημα από την ιρακινή κυβέρνηση ή αν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) θα εξετάσουμε την πολιτική και στρατιωτική ορθότητά τους" είπε ο διευθυντής της υπηρεσίας "Νέες Προκλήσεις και Απειλές", Ίλια Ρογκάτσεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom