Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

36 χρόνια από την έκρηξη του «Πανορμίτη» στην Σούδα


Σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979,  από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ τεράστιες ζημιές υπέστη και η πόλη της Σούδας.
Μια συνοπτική περιγραφή των αποτελεσμάτων της έκρηξης στο γεμάτο από δυναμίτη και άλλα έκρηκτικά, μοτορσιπ δίνει η εφημερίδα «Τα Νέα» την επομένη ημέρα από την έκρηξη:
« Ένας νεκρός, 130 τραυματίες, από τους οποίους τρεις βαριά, και τρεις ακρωτηριασμένοι, δύο αγνοούμενοι, ολόκληρη η προβλήτα, χίλια αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και καταστήματα, ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κατεστραμμένα, είναι ο τρομακτικός απολογισμός από τη φοβερή έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί στο μότορσιπ “Πανορμίτης” μέσα στο λιμάνι της Σούδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “Πανορμίτης” μετέφερε εκατοντάδες φιάλες με υγραέριο, κιβώτια με δυναμίτιδα, βαρέλια με βενζίνη καθώς και άλλες εκρηκτικές ύλες, αλλά και διάφορα εμπορεύματα.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί και ενώ το πλοίο ήταν στο τότε λιμάνι εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Λϊγα λεπτά μετά ακολούθησαν μικρές εκρήξεις και περίπου στις 9 παρά τέταρτο μια απίστευτη έκρηξη απο την οποία ο μεν "Πανορμίτης" εξαφανίστηκε, ενώ η πόλη της Σούδας υπέστη τεράστιες καταστροφές.
Από τους τραυματίες, τρεις υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα,με δεδομένο ότι μία ώρα πριν είχε ολοκληρωθεί η αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων του πλοίου της γραμμής Πειραιάς-Σούδα.

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση 6 χιλιομέτρων μέχρι δυτικό τμήμα της πόλης των Χανίων που βίωσε την αίσθηση μιας ισχυρής δόνησης.

Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής ο «Πανορμίτης» μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο και 4,5 τόνους σίδερα για λογαριασμό του Ναυστάθμου Κρήτης. Στα αμπάρια του είχε ακόμη κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια με βενζίνη καθώς και διάφορα άλλα εμπορεύματα που προορίζονταν για το Ηράκλειο.
Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι το πλοίο «σηκώθηκε» στον αέρα ενώ το φορτίο του ως βόμβα εκτοξεύθηκε παντού καταστρέφοντας αυτοκίνητα, σπίτια καταστήματα και υποδομές της περιοχής.

Η περιοχή της Σούδας κηρύχθηκε από τον τότε νομάρχη Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκροτήθηκαν συνεργεία ιατρών για την περίθαλψη των τραυματιών ενώ άνδρες του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, σπουδαστές και άλλοι πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν αίμα.

Η 5η Μεραρχία Πεζικού διέθεσε σκηνές και κλινοσκεπάσματα και παράλληλα, δόθηκε εντολή για στέγαση ατόμων σε ξενοδοχεία των Χανίων.

Στη Σούδα έσπευσαν άμεσα δύο υπουργοί της τότε κυβέρνησης, η κ. Αννα Συνοδινού και o Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ λίγες ημέρες μετά, οι τότε βουλευτές της αντιπολίτευσης Σήφης Μιχελογιάννης, Σήφης Βαλυράκης, Λευτέρης Βερυβάκης και Νικήτας Βενιζέλος με ερώτηση τους στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητούσαν να ενημερωθεί το σώμα για τα αίτια της καταστροφής και για το φορτίο του μοιραίου πλοίου.
http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom