Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Σε 15 χρόνια ελάφρυνση του χρέους και βλέπουμε…


Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αλλά οι συζητήσεις για το χρόνο και τον τρόπο που θα πρέπει αυτό να συμβεί, αν, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει «άμεσα», εν ευθέτω χρόνω και αφού ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή ως ένα μείγμα των δύο αυτών προτάσεων, θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές συμπλήρωσε.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών του χρέους» είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Επίσης, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ, το μέγιστο» ανέφερε.

«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή κατανόηση για τα σενάρια: Ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα φυσιολογικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο, όσον αφορά στην ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η Αθήνα και το ΔΝΤ πιέζουν για ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 180% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποστηρίζουν πως αυτό που μετράει περισσότερο από την ονομαστική αξία του χρέους είναι το πόσο βαραίνει στην οικονομία μέσω του κόστους της ετήσιας εξυπηρέτησής του.

Μετά από δύο πακέτα διάσωσης, από το 2010, τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στα χέρια των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που επέκτειναν τα δάνεια προς την Αθήνα με μέσο ωρίμανσης τα 31-32 χρόνια και επιτόκιο γύρω στο 1%, το οποίο είναι μικρότερο από αυτό που πληρώνει η Ιταλία.

Επιπλέον, η Ελλάδα δε χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει αυτά τα δάνεια μέχρι το 2022, γεγονός που καθιστά το ετήσιο βάρος του χρέους για την Ελλάδα «αρκετά διαχειρίσιμο», κατά τους αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει πως συμφωνία μία συνολική και άμεση απομείωση του χρέους δεν είναι πιθανότατα η καλύτερη λύση.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “αυξημένα όρια” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να προκύψουν σε 15 χρόνια. Οπότε, εάν αυτά είναι τα δεδομένα, θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα - είναι πολύ μακριά», εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα δούμε… Εξαρτάται εν πολλοίς από τα σενάρια που εξετάζουμε από κοινού με το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι το ΔΝΤ θεωρούσε πως, αν και η επιβολή ορίου του ύψους της εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση στο 15% του ΑΕΠ ήταν μια σταθερά που έχει λειτουργήσει για τις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους, με το ετήσιο κόστος να περιορίζεται στο 10% του ΑΕΠ.

«Κατά την άποψη μου, το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με το στάνταρ του 15%, αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδαμ τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το ΔΝΤ πιέζει για απομείωση του χρέους της Ελλάδα, την ώρα που το ίδιο το Ταμείο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε ερώτηση για το κατά πόσον και το ΔΝΤ θα έπρεπε να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων προς την Ελλάδα.

«Με τα 86 δισ. ευρώ (του ESM) αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα. Ένα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική πολιτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ακόμη και εάν δεν δάνειζε νέα ποσά. «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom