Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις - Ψάχνουν τα ποσοστά ακόμα και κάτω από τα 1000 ευρώ (βίντεο)

Απίθανοι τύποι που λένε και ξελένε παίζοντας με τις αντοχές του κόσμου

Μάλιστα, με βάση τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, δεν είναι διασφαλισμένες ούτε και οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.



Θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους” είπε ο υπουργός Εργασίας μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το υπουργείο διαψεύδει τα κατά καιρούς σενάρια για περικοπές που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 10% στις συντάξεις αυτή τη φορά φάνηκε να υπονοεί σαφέστατα ότι θα υπάρξουν περικοπές, θέτοντας μάλιστα ο ίδιος το όριο στα 1.000 ευρώ.

Το τελευταίο σενάριο που διέρρευσε αναφέρει περικοπές σε πέντε διαφορετικές κλίμακες, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ:
1η κλίμακα: Μείωση 3% από τα 500,00 ευρώ ως τα 1.000,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
2η κλίμακα: Μείωση 4% από τα 1.000,01 ευρώ ως τα 1.500,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
3η κλίμακα: Μείωση 5% από τα 1.500,01 ευρώ ως τα 2.000,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
4η κλίμακα: Μείωση 6% από τα 2.000,01 ευρώ ως τα 2.500,00 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό
5η κλίμακα: Μείωση 7% από τα 2.500,01 ευρώ και άνω στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε όλο το ποσό


Εάν όπως είπε ο υπουργός γίνει προσπάθεια να μην μειωθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ τότε οι παραπάνω κλίμακες θα πρέπει να αλλάξουν και να μεγαλώσουν τα ποσοστά των περικοπών για τους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ότι παρά τα ασφυκτικά πλαίσια πρέπει να προηγηθεί σημαντικός δημόσιος διάλογος, για να τονίσει ότι «θα τα καταφέρουμε».

Εδώ όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή
Τη δέσμευση ότι δεν επιβληθούν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις έδωσε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοινώνοντας ότι πριν από το συνολικό νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος, θα κατατεθεί στη Βουλή «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο.


"Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις" είπε και "η αναγκαία αναπροσαρμογή θα γίνει μέσω του νέου συστήματος", ενώ ανέφερε το ασφαλιστικό σύστημα ήταν και είναι κατακερματισμένο και με πολλούς διαφορετικούς κανόνες.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σημείωσε ότι "έχουμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο που θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αντικατάσταση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που δεν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας (π.χ. ο αντιασφαλιστικός νόμος του 2010, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απομείωση κατώτατων συντάξεων και ΕΚΑΣ) ζητήσαμε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

"Αυτή θα φέρουμε στη Βουλή το Νοέμβριο, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις – φιλοδωρήματα και οι νυν εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα εργασιακά υπογράμμισε ότι "αντίθετα με το παρελθόν όπου υπήρχε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θα νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως λέει το μνημόνιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom