Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Καταλονία: Οι αυτονομιστές κερδίζουν, η ανεξαρτησία έρχεται - Απειλές με "άρωμα" Grexit και αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα


Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης
Τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll. Οι τοπικές εκλογές έχουν αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής μετά από αιτήματα δεκαετιών

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται ότι κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου με τις σημερινές εκλογές, δείχνει το exit poll του τηλεοπτικού σταθμού TV3.
Η αυτονομιστική ομάδα "Μαζί για το Ναι" αναμένεται να λάβει από 63 μέχρι 66 έδρες στη βουλή των 135 εδρών. Το μικρότερο αριστερό CUP φαίνεται να διασφαλίζει άλλες 11 με 13 έδρες.
Το κυβερνών κόμμα Convergencia του καταλανού Αρτούρ Μας και το Esquerra Republicana έχουν δημιουργήσει μία ενιαία λίστα υποψηφίων με το σύνθημα: "Μαζί για το Ναι".
Τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει πως αν τελικά εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, όπως αναμένεται, θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Απειλές με "άρωμα" Grexit

Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης αναφέρει πως θα μπλοκάρει δικαστικά τη μονομερή ανεξαρτησία, επικαλούμενη το Σύνταγμα της χώρας που δεν έχει αναθεωρηθεί παρά τα αιτήματα των Καταλανών.
Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι ηγείται άλλωστε προσωπικά της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπου χτυπάει η καρδιάς της ισπανικής βιομηχανίας. Άλλωστε, δε θα ‘θελε με τίποτα να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός, που επί των ημερών του διασπάστηκε η Ισπανία.
Η ισπανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι η ψήφος υπέρ της απόσχισης μπορεί να συνεπάγεται έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας – εκ των οποίων οι δύο εδρεύουν στην Καταλονία – διαμήνυσαν πως τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η κυβέρνηση Ραχόι προειδοποιεί επίσης ότι εάν οι Καταλανοί πουν "ναι" στην απόσχιση θα χάσουν την ισπανική τους υπηκοότητα, ενώ στη μάχη μπήκε μέχρι και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προειδοποιώντας ότι θα αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από τη La Liga, την κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Ισπανίας.
Ο ανταποκριτής του euronews στη Μαδρίτη μεταδίδει:
"Η φαινομενική ηρεμία στην ισπανική πρωτεύουσα έρχεται σε αντίθεση με την περίοδο της αστάθειας που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Καταλονία. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα ένα από τα επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου".

Οι συνέπειες της απόσχισης

Μια απόσχιση της Καταλονίας παραμένει υποθετική, όμως η επικράτηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι ένα πλήγμα για τον Ραχόι λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις πανεθνικές εκλογές.
Δημιουργεί επίσης πρόσθετη αβεβαιότητα όσον αφορά την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και για νόμους που θα προστατεύουν καλύτερα τη γλώσσα και την κουλτούρα της Καταλονίας, για τις οποίες αναλυτές λένε ότι χρειάζονται για να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια των Καταλανών.
Πολλοί από τους 5,5 εκατ. ψηφοφόρους είπαν σήμερα ότι δεν πιστεύουν πως η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητη και ότι χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως μέσο για να πιέσουν τις καταλανικές και τις ισπανικές αρχές να συζητήσουν αυτά τα θέματα.
Χωρίς την Καταλονία, η Ισπανία θα χάσει το 16% του πληθυσμού της, το 25% των εξαγωγών της και το 19% του ΑΕΠ της.
Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικών συμμάχων του στην Ευρώπη, όπως της Άγγελα Μέρκελ και του Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας "ενωμένης" Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom