Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σκοτώθηκαν κι άμαχοι από τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας - Συγκλονιστικά βίντεο


Ένα νέο μέτωπο παρακολουθεί με αγωνία η παγκόσμια κοινότητα από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη άρχισαν τους βομβαρδισμούς στην Συρία. Ο πόλεμος όμως ξεκίνησε και σε διπλωματικό επίπεδο αφού η Ουάσινγκτον εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένη με την κίνηση αυτή της Μόσχας.Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο οι νεκροί έχουν φθάσει τους 32, ανάμεσά τους έξι παιδιά.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε σήμερα τους πρώτους της βομβαρδισμούς σε δύο επαρχίες της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με μια πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες όμως, σύμφωνα με μια κυβερνητική οργάνωση, είχαν στόχο κυρίως μέλη του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία και ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς.
Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδοντας από την πλευρά της ότι οι στόχοι των αεροσκαφών της ρωσικής ΠΑ ήταν κυρίως θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Ρωσικά και συριακά αεροσκάφη διεξήγαγαν (σήμερα Τετάρτη) πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων τρομοκρατών στη Χάμα (στη βορειοδυτική Συρία) και στη Χομς (κεντρική Συρία)», είπε η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας. 

«Οι επιδρομές αυτές έπληξαν τους στόχους τους με ακρίβεια, ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν προηγουμένως πάνω από τους τομείς» όπου έγιναν οι επιδρομές, διευκρίνισε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να δώσει κάποιον απολογισμό των θυμάτων.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον απολογισμό αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως υπήρξαν πολλοί νεκροί, ειδικά μεταξύ των ηγετών των τρομοκρατών, στις επιθέσεις οι οποίες στοχοθέτησαν το ΙΚ», υπογράμμισε μια πηγή στον συριακό στρατό.

Όμως σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι στόχοι που επλήγησαν στην επαρχία Χομς ήταν κέντρα διοίκησης του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, καθώς και της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ, καθώς και μικρών τοπικών οργανώσεων των ανταρτών.

Στην επαρχία Χάμα τα αεροσκάφη έπληξαν μια αποθήκη όπλων του «Στρατού αλ Ίζα», μιας οργάνωσης ανταρτών την οποία υποστηρίζουν αραβικές χώρες και οι Αμερικανοί στη Λατάμινα, καθώς επίσης και θέσεις των ισλαμιστών του Μετώπου αλ Νόσρα.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, οι βομβαρδισμοί στο Ραστάν, στο Ταλμπίσε και στο Ζααφαράνι, στην επαρχία Χομς, δεν σκότωσαν παρά μόνο πέντε αντάρτες και 27 αμάχους, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες αμάχους ακόμη. Η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι μαχητικά της ρωσικής ΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομές στο Ραστάν και στο Ταλμπίσε.


Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για πλήγματα στη Χομς και στη Χάμα. «Σε εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Συρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη του ΙΚ, σε συνεργασία με τη (συριακή) Πολεμική Αεροπορία, ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πολλές επιδρομές στοχοθετώντας το ΙΚ», μετέδωσε. 

Αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς στην επαρχία Χομς και τρεις στη Χάμα που βομβαρδίστηκαν. Το συριακό καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χομς, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της. Τμήματα της επαρχίας βρίσκονται στα χέρια ανταρτών του Μετώπου αλ Νόσρα και του ΙΚ.
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ εκτίμησε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν» δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εκτίμησε ότι η ρωσική στρατηγική στη Συρία, καθώς δεν προβλέπει την πολιτική μετάβαση και την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, υπάρχει κίνδυνος να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Ο Ας Κάρτερ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες σε στελέχη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να συναντηθούν με ομολόγους τους της Ρωσίας «το συντομότερο δυνατόν», και πρόσθεσε πως αναμένει οι συνομιλίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα είναι «πολύ εποικοδομητικές».
Λαβρόφ: Μην ακούτε τις κατηγορίες του Πενταγώνου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε σήμερα να μην λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια του Πενταγώνου για τις επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων ενάντια σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

«Όλα ειπώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μην ακούτε τις κατηγορίες του Πενταγώνου για τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom