Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

15 χρόνια από την πολύνεκρη τραγωδία του "Εξπρές Σαμίνα" - Το χρονικό του ναυαγίου και οι δικαστικές αποφάσεις

Φέτος ο πρώτος κολυμβητικός διάπλους φόρος τιμής για τα θύματα,τους διασώστες και όλους όσους βοήθησαν στο ναυάγιο του Σάμινα

Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο έξω από το λιμάνι της Πάρου,το οποίο κόστισε τη ζωή 81 ανθρώπων που πνίγηκαν,εξ αιτίας του πέθανε ο λιμενάρχης Πάρου και έβαλε τέλος στη ζωή του ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας.

Λιμάνι του Πειραιά,απογευματάκι της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000.Οι κάβοι λύνουν και το οχηματαγωγό Εξπρές Σαμίνα σαλπάρει για Πάρο, Νάξο, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο με τελικό προορισμό τους Λειψούς.

Στο πλοίο επιβαίνουν 533 άτομα, από τα οποία οι 472 ήταν επιβάτες και οι υπόλοιποι 61 πλήρωμα. Ήταν ένα ταξίδι ρουτίνας που εκείνο το βράδυ, ωστόσο, έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της σύγχρονης Ελλάδος.

Λίγα λεπτά μετά τις δέκα, όταν το πλοίο ετοιμάζονταν για τον κατάπλου του στο λιμάνι της Παροικιάς,έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο.Το πλοίο που 'κανε καθημερινά σχεδόν το δρομολόγιο κουτούλησε πάνω στις "Πόρτες" στην είσοδο του λιμανιού,αλλά όχι στην πορεία του πλοίου...

Το λιμάνι της Πάρου γέμισε σορούς αθώων ανθρώπων,που έχασαν τη ζωή τους μόλις 10' πριν αποβιβαστούν.

Οι μνήμες αυτών που επέζησαν του ναυαγίου γυρνούν πάντα εκεί όπου εκτυλίχθηκε η ναυτική τραγωδία του "Εξπρές Σαμίνα", εκεί όπου 81 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε λίγα λεπτά! Στους νεκρούς θα πρέπει να προστεθούν ο Λιμενάρχης Πάρου,που έχασε τη ζωή του κάνοντας το καθήκον του καθώς και ο ο αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας που αυτοκτόνησε,σύνολο 83 άνθρωποι!

15 χρόνια μετά για τους πολλούς η τραγωδία ξεχάστηκε ή αποτελεί μακρινή ανάμνηση και μονάχα οι συγγενείς των αδικοχαμένων θυμούνται τους ανθρώπους των.

Ενα σημείο αναφοράς του ναυαγίου είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην τοποθεσία "Κορακιές" (στην περιοχή που κατέληξε το κουφάρι του πλοίου) ,που χτίστηκε στη μνήμη των θυμάτων και τελείται εκεί το ετήσιο μνημόσυνο.

Από κει και πέρα η δικαιοσύνη μίλησε αλλά το μαχαίρι δεν έφτασε ποτέ μέχρι το κόκκαλο,όπως διατυμπάνιζαν τότε οι αρμόδιοι του υπουργείου.

Φέτος για πρώτη φορά διοργανώθηκε κολυμβητικός διάπλους

Κάθε 26η Σεπτεμβρίου 11.00 π.μ. στην επέτειο του ναυαγίου στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Κορακιά ψέλνεται επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου που συγκλόνισε όχι μόνο την Παριανή κοινωνία αλλά όλο το πανελλήνιο.

Σε ανάμνηση του γεγονότος φορείς και σωματεία του νησιού διοργάνωσαν ένα διάπλου από την βραχονησίδα του Αγίου Σπυρίδωνα μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Κορακιά της Πάρου.

Ένας κολυμβητικός φόρος τιμής για τα θύματα, τους διασώστες και όλους όσους βοήθησαν στο ναυάγιο του Σάμινα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο ναυάγιο του Σάμινα.

Δείτε ΕΔΩ φωτορεπορτάζ από τον διάπλου

Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό του ναυαγίου και τις δίκες που ακολούθησαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom