Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ: Ο ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΤΙΝΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ – ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

Ερευνα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Η. Ζαγοραίου -που παρέλαβε ογκώδη φάκελο από τον Δ. Παπαγγελόπουλο- για εγκληματική συμμορία και ξέπλυμα τεράστιων χρηματικών ποσών στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ενδελεχή έρευνα για τη στοιχειοθέτηση των κακουργημάτων
της σύστασης εγκληματικής συμμορίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την πολύκροτη υπόθεση της επενδυτικής ομάδας των Αγγ. Μεταξά και Στ. Παπασταύρου, που ήλεγχε ή διαχειριζόταν πάνω από το 50% των κεφαλαίων της «λίστας Λαγκάρντ».

Η εξέλιξη-βόμβα προστίθεται στις «προσωπικές» υποθέσεις τους, καθώς ο Αγγ. Μεταξάς (γόνος της παλαιάς οικογένειας ποτοποιών) καταζητείται διεθνώς από τις 23 Ιουνίου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα 14.500.000 ευρώ, ενώ ο Στ. Παπασταύρου έχει κληθεί να καταθέσει (ανωμοτί) ως ύποπτος για τα ίδια κακουργήματα όσον αφορά λογαριασμό 5.390.000 δολαρίων.

Ο κ. Παπασταύρου, πρώην σύμβουλος στο Μαξίμου επί Αντ. Σαμαρά και, σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, πρόσφατα αποπεμφθείς από τη Ν.Δ., είχε λάβει στις 31 Ιουλίου προθεσμία για να καταθέσει προχθές Παρασκευή, αλλά ζήτησε και νέα ολιγοήμερη παράταση.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την περασμένη Πέμπτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος παρέλαβε διά της υπηρεσιακής οδού σχετικό ογκώδη φάκελο από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, οπότε αναμένεται η έναρξη της έρευνας ως προς το ποιοι και πώς, με επίκεντρο την τράπεζα HSBC Γενεύης, διακινούσαν τεράστια ποσά μεταξύ Ελλάδας, Ελβετίας και διεθνών φορολογικών παραδείσων.

Μυστικότητα

Αν και, όπως είναι αναμενόμενο, η Εισαγγελία τηρεί απόλυτη μυστικότητα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ελεγχθεί πλήθος προσώπων πέραν των -ως τώρα εντοπισμένων- δύο πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο επενδυτικός «λαβύρινθος» των Μεταξά – Παπασταύρου είχε δραστηριότητα μεταξύ άλλων στις Βερμούδες, στον Παναμά, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στα νησιά Γκέρνσεϊ της Μάγχης, και διατηρούσε εταιρίες στα ίδια κράτη, καθώς και στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και «γραφείο υποστήριξης» στην Ελλάδα.

Κύρια χαρακτηριστικά της δράσης του ομίλου ήταν η -ανεξήγητη υπό ομαλές συνθήκες- διακίνηση χρημάτων από μια offshore εταιρία σε έναν φορολογικό παράδεισο προς άλλη offshore σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη και η περίεργη εταιρική διάρθρωση, καθώς, π.χ., οι μετοχές παραρτήματος του ομίλου στο Λουξεμβούργο ανήκαν σε φαινομενικά άσχετο νομικό πρόσωπο στη Βρετανία, το οποίο συνδεόταν με τρίτο σχήμα σε άλλη χώρα κ.ο.κ.

Ο «φάκελος Παπαγγελόπουλου» και η παρέμβαση της Εισαγγελίας, πέραν της ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και καταγγελιών για φοροδιαφυγή από διάφορους προνομιούχους, αποκτά «ιστορικά» χαρακτηριστικά. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους στην Ελλάδα για οικονομικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μέσω τόσο πολλών offshores σχεδόν σε όλο τον κόσμο και, ταυτόχρονα, συντονίζεται με πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικές εισαγγελίες στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν από την περασμένη άνοιξη έρευνα για ξέπλυμα χρήματος κατά της ίδιας της HSBC Γενεύης, όπου διατηρούνταν οι λογαριασμοί των αντίστοιχων «λιστών Λαγκάρντ» («λίστες Φαλτσιανί» για τους Γάλλους και Βέλγους υπηκόους), καθώς και κατά των επενδυτικών ομάδων που δρούσαν μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας.

Το σκεπτικό των Γάλλων και Βέλγων εισαγγελέων είναι ότι οι επενδυτικές ομάδες και τα στελέχη της HSBC Γενεύης δεν πρότειναν στους πελάτες-καταθέτες απλώς κάποιο τραπεζικό προϊόν με μεγαλύτερη απόδοση, αλλά έστηναν (με μεγάλες προμήθειες και ανυπολόγιστα κέρδη) offshores σε όλο τον κόσμο και κατηύθυναν τους συναλλασσομένους εκεί, διακινώντας και κρύβοντας χρήματα μη δηλωθέντα στις εθνικές φορολογικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ήδη έχουν καταδικαστεί πελάτες και τραπεζικά στελέχη και πως οι εκεί εισαγγελείς επέκτειναν την έρευνά τους από την HSBC Γενεύης στον μητρικό παγκόσμιο όμιλο HSBC Holdings PLC, επιβάλλοντας και εγγύηση 1 δισ. ευρώ έως τη διαλεύκανση της υπόθεσης!

Οι αποκαλύψεις για το μαύρο δίκτυο από τη «δημοκρατία»

Η «δ» έχει παρουσιάσει από το 2013 πλήθος στοιχείων για τη διάρθρωση της επενδυτικής ομάδας των Μεταξά – Παπασταύρου παγκοσμίως, ενώ φέτος τον Απρίλιο αποκάλυψε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο καταζητούμενος επιχειρηματίας -μαζί με άλλους συνεργάτες του- είχε «κουκουλώσει» μια offshore στον Παναμά ακριβώς την περίοδο που το ΣΔΟΕ ερευνούσε την εμπλοκή της στην αποστολή χρημάτων στον τότε σύμβουλο του Μαξίμου.

Επίσης, το περασμένο δεκαπενθήμερο η «δ» δημοσίευσε έγγραφα για τη ροή 65.700.000 δολαρίων προς εταιρίες στη Νέα Υόρκη, που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ή εγγύηση τριών κτιρίων από τον Αγγ. Μεταξά με τη συνδρομή άλλων μελών της επενδυτικής ομάδας.

Αγνωστο παραμένει κατά πόσο ο Αγγ. Μεταξάς ή άλλα πρόσωπα χρησιμοποιούν ακόμα και ιδιωτικό τζετ (με νηολόγιο Βερμούδων VQ-BEP) που εντοπίστηκε, μετά τη διαφυγή του επιχειρηματία, στη Γενεύη, στο Αμστερνταμ και στις Βρυξέλλες το διάστημα 24 Ιουλίου-10 Αυγούστου.

http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom