Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

«Όνειρο» ήταν και… πάει ο αγωγός του Λαφαζάνη! - Σύννεφα γύρω από τον "Turkish Stream"


του Χάρη Φλουδόπουλου

Οδεύει προς οριστικό τέλος ακόμη και για τους πλέον… δύσπιστους, ο αγωγός Turkish Stream; Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ρωσικών συμφερόντων αγωγός δύσκολα θα περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters, η Gazprom ενημέρωσε τους
προμηθευτές της ότι αναστέλλει τις εργασίες για τον αγωγό, που είχε ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται στο υποθαλάσσιο τμήμα του. Αλλά και σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Gazprom έχει αναστείλει την επέκταση του δικτύου του νότιου διαδρόμου, επικαλούμενη εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφο της ρωσικής εταιρείας.

Την ίδια στιγμή η ρωσική εταιρεία φαίνεται να δείχνει σημάδια μεγαλύτερης ευελιξίας στο μέτωπο της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου ανακοίνωσε προ ημερών ότι σχεδιάζει να θέσει σε δημοπρασία 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ενώ εξετάζει επίσης να εγκαταλείψει τα σχέδια για διακοπή της ροής αερίου από την Ουκρανία, ώστε να περιορίσει το ρίσκο που σχετίζεται με την κατασκευή του Turkish Stream.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας A. Miller, για πρώτη φορά θα δοθούν ποσότητες αερίου με τη μορφή των spot φορτίων σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο take or pay. Κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν το Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να έχει δώσει εντολή στη Gazprom να ξεκινήσει συζητήσεις για την επέκταση των διελεύσεων transit από ουκρανικό έδαφος για τις ρωσικές εξαγωγές.

Τέλος θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του ρωσικού επιχειρηματικού φόρουμ, η Gazprom ανακοίνωσε τα σχέδιά της για διπλασιασμό των ποσοτήτων αερίου που θα διέρχονται από τον αγωγό Nord Stream, που συνδέει τη Ρωσία με τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης μέσω Γερμανίας.

Η Gazprom υπέγραψε για αυτό το σκοπό συμφωνία με την Αγγλοολλανδική Shell, τη γερμανική E.On και την Αυστριακή OMV, για την κατασκευή δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου που θα διατρέχουν τη Βαλτική Θάλασσα και θα έχουν συνολική δυναμικότητα 55 δις κυβικών μέτρων.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom