Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Διαπραγματευτικό θρίλερ στο Eurogroup - ΒΟΜΒΑ Σόιμπλε για πενταετές «Grexit» - Oι Γερμανοί και οι "δορυφόροι" τους βάζουν συνεχώς όρους

«Φίλοι και εχθροί» δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
ΒΟΜΒΑ Σόιμπλε: προτείνει πενταετές «Grexit» και ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με τη FAZ
Οι 5 χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα στο Eurogroup

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ζητούν οι δανειστές - Τι θα εισηγηθεί το Eurogroup στην Αθήνα για να επιχειρηθεί η επούλωση των πληγών.

Όλοι, φίλοι και εχθροί της Ελλάδας, μηδενός εξαιρουμένου θέτουν ανοιχτά το πρόβλημα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης ως ένα από τα βασικά προβλήματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε κι άλλες διευκρινίσεις. Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα τηρούνται». Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε υπουργό Οικονομικών κάποιας από τις πλούσιες χώρες του Βορρά αλλά στον Γάλλο Μισέλ Σαπέν, ίσως τον πιο πιστό και... συστηματικό φίλο της Ελλάδας στο σχεδόν «ναρκοθετημένο» Eurogroup. Με ευθύτητα και σαφήνεια ο κ. Σαπέν ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα των Ευρωπαίων με την Ελλάδα.

Θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες δεν υλοποιούν τις υποσχέσεις τους, ακόμη κι αν πρόκειται για νομοθετήματα που έχουν θεσμοθετηθεί από τη Βουλή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ευρωπαίοι λένε ανοιχτά στους συνομιλητές τους ότι θεωρούν ανήκουστο και τουλάχιστον περίεργο το ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν γίνει νόμοι όμως παραμένουν στην κατάψυξη και δεν εφαρμόζονται είτε επειδή η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συντεχνίες και συνδικάτα είτε διότι επιλέγει να αναβάλλει την υλοποίηση προσβλέποντας σε κάποιου είδους βελτίωση των δεδομένων και ανατροπή των δεσμεύσεων.

Το γεγονός είναι όμως ότι τα λάθη του παρελθόντος και η πολιτική των τελευταίων μηνών που σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετέτρεψε μια ελπιδοφόρα κατάσταση σε καταστροφή έχει δημιουργήσει βαριά καχυποψία στους Ευρωπαίους για τις πραγματικές προθέσεις της Αθήνας.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται από τα μέλη του Eurogroup είναι να τεθούν κάποιου είδους προαπαιτούμενα υπό τύπον Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Η κυβέρνηση μας ταλαιπώρησε επί πέντε μήνες» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος των Βρυξελλών και προσθέτει ότι για να αρθεί η καχυποψία και η αμφιβολία των δανειστών πρέπει η Αθήνα να δώσει απτά δείγματα πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα βασικά σενάρια που μπορεί να τεθούνν σαν sine qua non προϋπόθεση στην ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών είναι δύο:

1. Το λεγόμενο ήπιο σενάριο. Το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος της βδομάδας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχεδόν όλα τα σχέδια νόμου που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν. Δηλαδή τα νομοθετήματα για τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και άλλα.

2. Να παροτρύνουν τον Αλέξη Τσίπρα στον επερχόμενο ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει στελέχη που θα σηματοδοτήσουν την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα της Αθήνας για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν διαφωνίες με την συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση που θα φέρουν μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και θα δώσουν ευρωπαϊκό αέρα στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Ο αντικαταστάτης του κ. Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά και το έργο στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας είναι τα βασικά κλειδιά για την πορεία της κυβέρνησης, την υιοθέτηση της συμφωνίας και της επίδειξης έμπρακτης διάθεσης για παραμονή εντός της Ευρωζώνης.

O Σόιμπλε προτείνει πενταετές «Grexit» και ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με τη FAZ

Οι Γερμανοί επιμένουν στο σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη - Δύσκολες ώρες για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην συνεδρίαση ζωής ή θανάτου της Ελλάδας στο πιο κρίσιμο Eurogroup όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τη γερμανική FAZ,που επικαλείται έγγραφο του υπουργείου οικονομικών, o Σόιμπλε φαίνεται ότι προτείνει πενταετές «Grexit» και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα.

Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους βάση συνθηκών - Η οικονομική κατάσταση καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες - Δεν μπορούμε να δεχθούμε μόνο διαβεβαιώσεις - Δεν έχουμε εμπιστοσύνη - Στο δημοψήφισμα αποφάσισαν βοήθεια χωρίς όρους, τώρα λένε τα αντίθετα!

Ανελέητο ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος στο νέο, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες, «προσγείωσε» απότομα την Αθήνα στην σκληρή πραγματικότητα με τις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει προτείνει δύο επιλογές: Η μία είναι η βελτίωση των υπαρχουσών προτάσεων, και η διάθεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ προς πώληση για την αποπληρωμή χρεών.

Η άλλη είναι το «time out»: η Ελλάδα βγαίνει από τη νομισματική ένωση για πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέους της. Θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και θα λάβει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια με στόχο την ανάπτυξη.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί σε σχόλια. Παράλληλα, αναφέρεται ότι το σχετικό paper υποστηρίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Οι 5 χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα στο Eurogroup

Η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ιταλία είναι οι πέντε χώρες που υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση που συζητείται αυτή την ώρα στο κρίσιμο eurogroup, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο δημοσιογράφος του real fm 97,8 Θάνος Αθανασίου στην εκπομπή του Γιώργου Χουδαλάκη και της Μάρως Λεονάδρου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειδατε τι καλοι ανθρωποι και ποσο φιλελληνες ειναι οι απογονοι του Χιτλερ Ο παγκοσμιος οικονομικος πολεμος
που εχουν σχεδιασει ισως ξεκινησει με ενα ελληνικο Grexit και καθημερινο συσσιτιο για ολους εμας
Κουνια που σας κουναγε επικινδυνα και αδιορθωτα χιτλερογννηματα
melito

Ανώνυμος είπε...

Λεω πως μπλοφαρει,και ειναι σιγουρος ,οτι μετα απο 5 χρονια θα τον θελουμε; Ποιος θα του στηριζει τις δικες του τραπεζες;Ασε που μπορει να χασουν και τα διεφθαρμενα τους,''κονε''!! Ας το ξανασκευτει ,και να ξερει πως το γινατι βγαζει ματι,οπως λενε και στο χωριο μου!! Αδιορθωτος ,ο κυριος λοιπον!!!

Read more: Go to TOP and Bottom