Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Σύνοδος Κορυφής,τα παιδία παίζει ξανά: "Μαλακώνει" ο Ντάισελμπλουμ: "Περιμένουμε προτάσεις" - Γραπτό αίτημα στον ESM καταθέτει η Ελλάδα - Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Κυβέρνηση: Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν;

- Νωρίτερα FT και Καθημερινή υποστήριξαν ότι η Ελλάδα πήγε χωρίς προτάσεις στο Eurogroup
- Από τις 14:00 συνεδρίαζε το Eurogroup με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά ως υπουργού Οικονομικών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου - Μοσκοβισί: Είναι καλοδεχούμενος, τον ξέρω
- Η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι αύριο θα κατατεθούν οι ελληνικές προτάσεις!
- L' Express: Η Κομισιόν δεν αποκλείει Grexit αν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις!
- Στις 19:30 η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα 
- ANSA: Ο Τσίπρας θα ζητήσει δάνειο 7 δισ.
- Στο Ευρωκοινοβούλιο θα μιλήσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας
- Μας... τρολάρει η Süddeutsche Zeitung: Το σχέδιο που θα καταθέσει η Αθήνα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα
- Ολάντ σε Τσίπρα: Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω
- Γερμανικό "Όχι" σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα από βουλευτές της Μέρκελ

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε με μία... σύγχυση όσον αφορά στο αν η Ελλάδα κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Αρχικά η πληροφόρηση έλεγε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πήγε με... άδεια χέρια. Τελικά οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην παρθενική του παρουσία σε Eurogroup ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη έκανε μία προφορική παρουσίαση, με την επίσημη πρόταση να αναμένεται να κατατεθεί αύριο και γραπτώς.

- Η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί κανονικά αργότερα το απόγευμα, ωστόσο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στην... παρέα θα προστεθεί και ο Μάριο Ντράγκι.

Γραπτό αίτημα στον ESM αναμένεται να καταθέσει αύριο η Ελλάδα.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι το πρώτο -και απαραίτητο- βήμα ούτως ώστε να μπει σε τροχιά... υπογραφής η οποιαδήποτε συμφωνία.

Πιο διαλλακτικός φάνηκε στις δηλώσεις του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που τόνισε πως περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για αξιολόγηση.

"Ακόμα δεν έχει κάνει προτάσεις η ελληνική πλευρά αλλά πολύ γρήγορα θα μας σταλεί μία επιστολή με την οποία θα ζητά την βοήθεια του ESM. Κατόπιν θα παρουσιαστούν προτάσεις για την ουσία που θα καταλήξει σε συμφωνία.

Αύριο θα γίνει μια τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε αυτή την πρόταση και μετά θα ακολουθήσει ένα ακόμη Eurogroup", είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κυβέρνηση: Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν;

Με οργισμένο ύφος "απάντησε" η κυβέρνηση στα όσα ακούγονται πως ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις, ενημερώνοντας τους 18 ομολόγους του πως θα τις καταθέσει αύριο στους Θεσμούς.

«"Δεν έχουμε προτάσεις", υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».

Νωρίτερα, τόσο η ανταποκρίτρια της Καθημερινής όσο και ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, είχαν μέσω twitter μεταδώσει πληροφορίες από κοινοτικούς αξιωματούχους πως η Ελλάδα εμφανίστηκε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις.

Μάλιστα, υπήρξαν και πληροφορίες πως οι 18 υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης ήταν οργισμένοι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το κλίμα για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά βαρύ.

Αργότερα, ο Spiegel με νέο tweet γνωστοποίησε ότι ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε προφορικά τις προτάσεις της Ελλάδας και αύριο θα τις καταθέσει και γραπτά στους Θεσμούς για να τις αξιολογήσουν.

Γιούνκερ: Ο κ. Τσίπρας δεν ήρθε με κάτι διαφορετικό
"Είμαι πάρα πολύ ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον κ. Τσίπρα , μίλησα μαζί του χθες το βράδυ και θα κάνουμε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε μια λύση" δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

"Και πάλι δεν έχουμε κάποιο έγγραφο και αυτό εξαρτάται από τον κ. Τσίπρα ο οποίος δεν ήρθε με κάποιο καινούριο έγγραφο, με κάτι διαφορετικό. Πρέπει να σας πω ότι του το έχουμε καταστήσει σαφές τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε", τόνισε.

Μέρκελ: Δεν έχουμε ακόμα τη βάση για να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις

"Περατώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα και υπήρχε ένα ιδιαίτερα σαφές όχι στο ελληνικό μνημόνιο, ένα όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις " δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

"Όσο αφορά τη διαπραγμάτευση του προγράμματος στο πλαίσιο του ΕSM, εξακολουθεί να ισχύει για εμάς ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάληψη ευθυνών σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή ένα δούναι και λαβείν θα πρέπει να μας οδηγήσουν προς μια κατεύθυνση. Χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς όμως να υπάρξουν ανακατατάξεις και τροποιήσεις δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε" είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

"Σήμερα θα συζητήσουμε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε, δεν μπορούμε όμως να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα. Τώρα δεν πρόκειται για εβδομάδες αλλά για ελάχιστες μέρες που μας έχουν απομείνει και θα ακούσουμε σήμερα πολύ προσεκτικά τι θα μας πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός" πρόσθεσε.

O Βέλγος Πρωθυπουργός: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στο λαό του

"Το καθήκον του πρωθυπουργού είναι να αναλάβει τις ευθύνες του να κάνει προτάσεις να δεσμευτεί και πιστεύω ότι πραγματικά θα δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς" δήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίρα.

Όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις προτάσεις που θα συζητηθούν, ενώ τόνισε: "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό".

"Ένας Πρωθυπουργός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αν δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο τραπέζι, τότε σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού για παραμονή στο ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει αυτή τη βαριά ευθύνη απέναντι στο λαό του πρώτα και απέναντι στους υπόλοιπους"

"Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που υπάρχει μια δυσαρέσκεια, μια κόπωση από πλευράς μια κυβέρνησης που συνεχώς αναβάλει όταν υπάρχει μια κατεπείγουσα κατάσταση και δεν αναλαμβάνονται οι ευθύνες" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είπε:

"Υπάρχει μια βούληση για να υπάρξει αυτή η ενότητα για διατήρηση στη ζώνη του ευρώ όμως για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να υπάρχουν δύο: από τη μια πλευρά οι ιθύνοντες της Ε.Ε. να δηλώσουν την δέσμευσή του και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει την ίδια βούληση.Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom