Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Διασπάται η Εθνική Τράπεζα σε 'καλή' και 'κακή'; - Τι προτείνουν οι ομολογιούχοι


Ομολογιούχοι εκφράζουν φόβους για διάσπαση της Εθνικής αλά πορτογαλικά σε καλή και κακή τράπεζα. Ομάδα αυτών έχει στείλει επιστολή στους θεσμούς, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Τι αντιπροτείνουν.

Έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο διάσπαση της Εθνικής
Τράπεζας, σε καλή και κακή τράπεζα (good και bad bank), στα πρότυπα της πορτογαλικής Banco Espirito Santo, εκφράζουν οι ομολογιούχοι της τράπεζας, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, διάχυτη νευρικότητα επικρατεί στους κύκλους των ομολογιούχων της Εθνικής, καθώς εκφράζουν φόβους πως θα υποστούν μεγάλες ζημιές, εάν οι αρχές αποφασίσουν τον διαχωρισμό των υγιών assets της τράπεζας και τη δημιουργία μιας bad bank.

Κατά τις πληροφορίες, ομάδα ομολογιούχων της Εθνικής έχει ήδη - από την περασμένη εβδομάδα - αποστείλει επιστολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μέσω της οποίας εκφράζουν ανησυχία για τα μέτρα που θα ληφθούν για τη θωράκιση και αναδιοργάνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πρόκειται για ομάδα ομολογιούχων που κατέχουν μερίδιο 750 εκατ. ευρώ από το ομόλογο που εξέδωσε η τράπεζα την περασμένη χρονιά.

Οι ομολογιούχοι εκφράζουν φόβους πως η Εθνική θα διαχωριστεί σε good και bad bank, στα πρότυπα της διάσπασης - πέρυσι - της πορτογαλικής τράπεζας, Banco Espirito Santo.

Πέρυσι η Banco Espirito Santo διασπάστηκε σε good και bad bank, με το υγιές τμήμα της τράπεζας να μετονομάζεται σε Novo Banco και τους μετόχους και μη εξασφαλισμένους ομολογιούχους να παραμένουν στη bad bank με επενδύσεις σχεδόν μηδενικής αξίας.

Οι ομολογιούχοι εκφράζουν έντονο προβληματισμό γιατί μια τέτοια διάσπαση - πορτογαλικού τύπου - θα απαιτήσει νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης και παραμονή των ομολογιούχων στη bad bank.

Σύμφωνα με τη νέα ελληνική νομοθεσία, οι ομολογιούχοι θα χρειαστεί να συμμετάσχουν κατά την εφαρμογή της μεθόδου του bail-in, από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Στην ίδια επιστολή, η ομάδα των ομολογιούχων δηλώνει πρόθυμη να αναζητήσει ιδιωτικής φύσεως λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής.

Μάλιστα προτείνουν ως πρότυπο για την Εθνική τη διάσωση της βρετανικής Co-operative Bank το 2012, όπου οι ομολογιούχοι αντάλλαξαν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα και μετοχές της τράπεζας.

Η Co-operative Bank παραχώρησε μερίδιο 30% στους ομολογιούχους, στους οποίους συγκαταλέγονταν τα αμερικανικά funds Aurelius Capital και Silver Point Capital.

Αξιωματούχος της Εθνικής δήλωσε πως η τράπεζα δεν έχει λάβει καμία αποστολή από πιστωτές ή ομολογιούχους, στην οποία να εκφράζεται η προθυμία τους να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

"Είναι πολύ νωρίς, πρέπει να περιμένουμε όλοι τα αποτελέσματα των stress tests", δηλώνει ο αξιωματούχος της Εθνικής.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom