Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ξεκίνησε εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής - Στα δύοΕυρώπη - Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητά το ΔΝΤ

Σε εξέλιξη συνάντηση Τσακαλώτου, Σαπέν και Σόιμπλε
Μέρκελ, Ολάντ και Τούσκ έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό του Τσίπρα! Ή θα συμμορφωθείς ή έξοδος από το ευρώ και κατάρρευση τραπεζών


«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης την Κυριακή.

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. ξεκίνησε εκ νέου η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.
Είχε διακοπεί μετά τις 7 το απόγευμα για λίγα λεπτά προκειμένου οι ηγέτες να διαβουλευτούν με τους συνεργάτες τους.

Στο διάλειμμα αυτό ο Πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Μέρκελ, Ολάντ και Τούσκ έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό του Τσίπρα!
Ή θα συμμορφωθείς ή έξοδος από το ευρώ και κατάρρευση τραπεζών


- Ως εικονικό πνιγμό περιγράφει ο Guardian όσα έγιναν στην συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τούσκ
- Ξεκίνησε και πάλι η Σύνοδος Κορυφής - Οργή Τσίπρα για τις προκαταβολικές απαιτήσεις
- Τα 12 προαπαιτούμενα που ζητούν εφαρμογή από αύριο αποκαλύπτει το Politico
- Μεταξύ αυτών: Επιστροφή της τροικας στην Αθήνα και κυβέρνηση τεχνοκρατών
- Η Ελλάδα ζητά ELA από αύριο - Το Eurogroup θέλει εκποίηση περιουσίας για αποπληρωμή χρέους
- Σε αγκύλη η αναφορά σε προσωρινό Grexit, σημαίνει πως δεν συμφωνούν όλοι
- Ζητούν ακύρωση των ήδη ψηφισμένων νόμων
- Τσίπρας: Είμαι εδώ έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό
- Μέρκελ: Έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη!
- Σούλτς: Η άποψη του Σόιμπλε δεν είναι απαραίτητα και άποψη της Μέρκελ
- Χαρακτήρισε αδιανόητη την δημιουργία ταμείου από τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα που δεν θα το ελέγχει η ίδια
- Λίγο πριν τις 17.30 άρχισε η Σύνοδος Κορυφής - Νεα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λιού
- Γιούνκερ: Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο
- Ολάντ: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας απόψε

Το κλίμα πάντως είναι βαρύ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στον Ελληνα πρωθυπουργό να ψηφιστούν βαριά μέτρα μέχρι την Τετάρτη. Κορυφαίος αξιωματούχος μίλησε για "εικονικό πνιγμό" του Έλληνα πρωθυπουργού από Μέρκελ και Ολάντ, που τον απείλησαν πως είτε θα δεχτεί να κάνει όσα του ζητούν ή θα δει την Ελλάδα εκτός ευρώ και τις τράπεζες να καταρρέουν!

Υπάρχει πάντως έντονη αντίδραση από την ελληνική πλευρά για το προσχέδιο του Eurogroup, το οποίο χαρακτηρίζουν «κείμενο - τέρας».

Τί ζητάει ο Ελληνας πρωθυπουργός:
  • την απόσυρση από το κείμενο της απαίτησης των δανειστών για κατάργηση όσων έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση.
  • πιο ξεκάθαρη δέσμευση για το χρέος, από αυτή που προβλέπεται στο κείμενο, καθώς και
  • άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας διότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει χρόνος ούτε μέχρι την Τετάρτη, που πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα πρώτα μέτρα.
  • Πρόβλημα υπάρχει και για την απαίτηση των θεσμών για μεταφορά της έδρας του ταμείου που είναι αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ) από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.
Ο κ. Τσίπρας ζητά να δοθεί πράσινο φως από τη Σύνοδο για την επανέναρξη της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει μία κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα, με την ψήφιση, την Παρασκευή, της εντολής διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου. Τονίζεται μάλιστα ότι "η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία", άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητά το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - ως προϋπόθεση για ένα νέο πακέτο διάσωσης - μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, αναφέρει η γερμανική Bild.

Η λύση αυτή αποτελεί εγγύηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν.

Κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα πρέπει σε μία νέα κυβέρνηση να συμμετάσχουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Μάλιστα, ένας από τους αντιπροσώπους του ΔΝΤ φέρεται να είπε ότι «δεν πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μόνος του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Δεν τους εμπιστευόμαστε».

Σε εξέλιξη συνάντηση Τσακαλώτου, Σαπέν και Σόιμπλε

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom