Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Γιατί «οι κακοί μπάτσοι της Ευρώπης» μαστιγώνουν την Ελλάδα


Με τον τίτλο «Οι κακοί μπάτσοι της Ευρώπης» το περιοδικό Politico εξηγεί γιατί η Μερκελ και ο Σόιμπλε ειναι τόσο σκληροί με την Ελλάδα.

«Η σκληρή στάση της Γερμανίας αυτό το Σαββατοκύριακο απέναντι στην Ελλάδα εξέπληξε ακόμα και βετεράνους της πολιτικής.
Με την Αθήνα στο καναβάτσο και έχοντας υποχωρήσει στις περισσότερες απαιτήσεις των δανειστών της πολλοί περίμεναν από την Άνγκελα Μερκελ να παίξει τον ρολο της αφοσιωμένης ευρωπαίας τονίζοντας την σημασία της αλληλεγγύης», γράφει το Politico.

Και συνεχίζει:

«Όμως αντίθετα, η καγκελάριος έφτασε στην Συνοδο Κορυφής της Κυριακής με τα όπλα ανά χείρας! «Το πιο σημαντικό Νόμισμα έχει χαθεί και αυτό είναι η αξιοπιστία», είπε η Μερκελ λίγα δευτερόλεπτα μετά την έξοδο από το μαύρο της Audi.

H Μέρκελ δεν δέχθηκε ερωτήσεις. Αλλά η πρόθεση της δεν ήταν να δώσει απαντήσεις αλλά να διαβεβαιώσει τα εκατομμύρια των Γερμανών που έβλεπαν τις ειδήσεις στην χώρα της. Η χορογραφία ήταν τέλεια.

Λίγες ώρες μετά η δήλωση της Μέρκελ έπαιζε πρώτο θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του κρατικού ARD. Επί χρόνια οι Γερμανοί συνεισέφεραν στα δισεκατομμύρια των ποσών διάσωσης που έπαιρνε η Ελλάδα. Συνολικά η Γερμανία έχει δώσει περίπου 90 δις. Αν το τωρινό πρόγραμμα διάσωσης προχωρήσει τότε θα αυξηθεί κατά 20 δισ.

Η υποστήριξη για ένα νέο πρόγραμμα από τους Γερμανούς πολίτες είναι στο χαμηλότερο σημείο της. Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη παρασκευή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό εξηγεί και την σκληρή στάση της Μερκελ.

Πολλοί στην Ευρώπη έλπιζαν ότι σε αυτή τη Συνοδο Κορυφής θα εξουδετέρωναν την ελληνική κρίση με μια συμφωνία να ανοίξει ένας κύκλος διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Όμως, αντί γι’ αυτό η Μερκελ έθεσε σκληρούς όρους στην Αθήνα και ένα τελεσίγραφο 48 ωρών ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Πιο ακραία η στάση του Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε μια προσωρινή παύση παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα του πρόσθεσε απογείωση της δημοφιλίας του στην Γερμανία και μάλιστα πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις από την Μερκελ.

Αυτό σημαίνει ότι η Μερκελ θα χρειαστεί την βοήθεια του Σόιμπλε για να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χωρίς την βοήθειά του θα ρίσκαρε να χάσει όχι μόνο την υποστήριξη της κοινής γνώμης αλλά και της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Ο Σόιμπλε έπαιξε κεντρικό ρολο στην προσπάθεια αποδοχής των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης στους χριστιανοδημοκράτες και αναμένεται να το ξανακάνει. Η γερμανική βουλή θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Μερκελ όχι μόνο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλά και να εγκρίνει την τελική συμφωνία.

Και στα δυο μέτωπα η Μερκελ θα πρέπει να δώσει μάχη με τα μέλη του κόμματός της. Το θέμα ειναι μέχρι που μπορεί να φτάσει. Μπορεί βεβαια να παίξει και το χαρτί της ενότητας της Ευρώπης που κινδυνεύει από την ελληνική κρίση.

Η Μερκελ αν χρειαστεί θα πει ότι σώζοντας την Ελλάδα η Γερμανία θα πληρώσει το τίμημα για την διατήρηση της γαλλογερμανικής ενότητας».

πηγή: Politico
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom