Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η δευτερολογία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο και η απάντηση στον Βέμπερ - "Απολογία" Γιούνκερ (βίντεο)


Στη δευτερολογία του στην ευρωβουλή ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι αύριο η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων.

«Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να επιστρέψουμε τα δανεικά».

«Την προηγούμενη εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων των ξένων έλεγε ότι το δημοψήφισμα είναι για "ναι" ή "όχι" στο ευρώ. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως ενίσχυση της προσπάθειας για κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά», υπογράμμισε, για να προσθέσει:

«Ολοι αντιλαμβάνονται, τόνισε, ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα. Είναι το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος. Συγκρούονται δυο στρατηγικές. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Ο ίδιος τόνισε πως εφόσον η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα και Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και πολύ καιρό.

«Δυστυχώς, είχαμε την υποχρέωση να συζητάμε, από τη μια πλευρά εμείς και από την άλλη τρεις θεσμοί και πολλές φορές αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η συνεδρίαση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό καθώς δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αφορά το μέλλον της ευρωζώνης.

«Δεν έχουμε ευθύνη που οι συζητήσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας:

«Είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα το πώς θα προχωρήσει η ένωση και υπογράμμισε ότι σέβεται τις απόψεις που ακούστηκαν».

«Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο», τόνισε ο ίδιος.

Διερωτήθηκε πώς μπορεί η Ευρώπη «να έχει εξουσιοδοτήσει υπεύθυνο να λαμβάνει αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το ευρωκοινοβούλιο».

Ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την κριτική ότι η Αθήνα δεν έχει καταθέσει προτάσεις, τόνισε ότι είχε κατατεθεί κείμενο 47 σελίδων – αποτέλεσμα μιας επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

«Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθαμε με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς».

Απαντώντας στις αναφορές του Γκι Φερχόφστατ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου για το έργο της κυβέρνησης, ο ίδιος τόνισε:

«Περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες. Αλλά κάναμε πολλά, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το τέλος των τριγωνικών συναλλαγών».

Πράγματι, έχετε δίκιο, σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συντάξεις. Εμείς θέλουμε να τις κόψουμε.

Οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, είναι αναγκαίες, οι δεσμεύσεις μας για την προσαρμογή είναι δεδομένες.

«Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωρά», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι μία κυρίαρχη κυβέρνηση έχει και το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Διατηρούμε το δικαίωμα ως κυρίαρχη κυβέρνηση, της επιλογής του πού θα προσθέσουμε φορολογικά βάρη. Θέλουμε αύξηση φόρων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι να κόψουμε το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους», ανέφερε.

«Αν δεν είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν χρειάζεται να υπάρχουν εκλογές, μπορούν να διορίζονται τεχνοκράτες», είπε.

Απευθυνόμενος τέλος, στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε τη «μέγιστη στιγμή αλληλεγγύης στην ιστορία της Ευρώπης, τη διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953»

«Όταν η χώρα έβγαινε λεηλατημένη από δύο πολέμους οι ευρωπαϊκοί λαοί έδειξαν αλληλεγγύη», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας ο ίδιος δήλωσε: «Επειδή ορισμένοι αναφέρθηκαν την αρχαία ελληνική τραγωδία: ο Σοφοκλής με την “Αντιγόνη” μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές πως υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων».




Μετά το τέλος της δευτερολογίας του Ελληνα πρωθυπουργού ο Γιούνκερ αισθάνθηκε την ανάγκη να "απολογηθεί" που οι διαπραγματεύσεις γινόταν κεκλεισμένων των θυρών!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Ελλάδα δεν προτάθηκε η μείωση των συντάξεων και των μισθών.

"Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν ενδιαφέρθηκα για τους μικροσυνταξιούχους και για όσους έχουν χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα. Πάντα ενδιαφερόμουν για αυτούς,ενώ δεν είναι δική μου ευθύνη οι συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών" σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο από το Mega:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom