Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Οικογενειακό τσιφλίκι το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας - Οι ευθύνες του Δεσπότη

Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο ιστορικό μοναστήρι που μετρά 1000 και πλέον χρόνια ζωής

του Γιώργου Θεοχάρη

Η Ευρυτανία βοά. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς στον Προυσσσό μισοεγκαταλελειμένο και τα ερωτηματικά πύρινα....

Κανείς Ιεράρχης ή οποιοδήποτε άλλος δεν έχει το δικαίωμα να ανέχεται αυτές τις προκλητικές καταστάσεις στο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσσας.

Επισκέπτομαι συχνά το Καρπενήσι και διαπίστωσα περίτρανα αυτή τη σκανδαλώδη εικόνα .

Τις προάλλες επισκέφθηκα το μοναστήρι,στα κεριά υπήρχε ένας κοσμικός μεσήλικας και μία ακόμα γυναίκα στη μικρή έκθεση της Μονής , η κ. Μαργαρίτα, αδελφή του μητροπολίτη Καρπενησίου, Νικολάου.

Ζήτησα τον Ηγούμενο, μου είπαν δεν είναι εδώ. Στο μοναστήρι ηγουμενεύει ο αδελφός του Δεσπότη Χρυσόστομος με τον οποίο, όπως πληροφορήθηκα, δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Για αυτό ο μητροπολίτης μετέφερε και την αδελφή του Μαργαρίτα εκεί για να ελέγχει την κατάσταση.

Τα υπόλοιπα αδέλφια του δεσπότη έχουν αναλάβει κάποιες χειρονακτικές εργασίες στο μοναστήρι.Μόνιμα μάλιστα.

Κατευθύνθηκα στο Επισκοπείο και ζήτησα τον δεσπότη, έλειπε με αναρρωτική άδεια. Ζήτησα τον Αρχιερατικό Επίτροπο, τον πατέρα Νικόλαο Σταμούλη.Ελειιπε κι εκείνος . Μιλήσαμε μόνο στο τηλέφωνο καθώς όπως υποστήριξε δεν είχε χρόνο για συνάντηση και του ζήτησα να μου πει, ποιό είναι το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μονής του Προυσού.

Μου είπε ότι με τα έσοδα του μοναστηριού συντηρούμε το Επισκοπείο και τους υπαλλήλους. Κι εμείς μαθαίνουμε ότι μηνιαίως λαμβάνουν μεγάλες δωρεές και συνδρομές από Ευρυτάνες εντός και εκτός Ελλάδας στην μητρόπολη.Επίσης, η μητρόπολη έχει και ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.

Διερωτήθηκα:

-Πόσο ηθικό είναι το μοναστήρι να έχει μετατραπεί σε οικογενειακό τσιφλίκι με ηγούμενους και διακόνους... τα αδέλφια του δεσπότη;
-Που πάνε τα υπέρογκα έσοδα της Μονής της Παναγιάς που επισκέπτεται πάνω από 50.000 πιστών ετησίως;
-Ποιό είναι το φιλανθρωπικό έργο του μοναστηριού;
-Γιατί παραιτήθηκε άρον άρον ο προηγούμενος Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Ιωάννης Λιάπης ; Τι συνέβη;
-Πως βρέθηκαν 400 ευρώ σε λογαριασμό του κ. Πολίτη, έμπορο εκκλησιατικών ειδών και συνεργάτη του Δεσπότη .Το ποσό αυτό κατατέθηκε διαδοχικά από τον Δεσπότη σε προσωπικό λογαριασμό του Πολίτη.Ο Πολίτης καταδικάστηκε για εκβιασμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Φθιώτιδος.
-Γιατί έκλεισε το εκκλησιαστικό Λύκειο που ανήκε στη μητρόπολη;

Πληθώρα από ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα παρά την καταδίκη του κατηγορουμένου για τα ιλιγγιώδη ποσά που πέταξαν από το Καρπενήσι για χάρη του Δεσπότη.

Η Ιερά Σύνοδος πως αφήνει να διαιωνίζεται μία κατάσταση που ζημιώνει το μοναστήρι και σκανδαλίζει πιστούς και άπιστους...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom