Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΤΩΡΑ: Συνεχίζεται η Σύνοδος μετά από νέα διακοπή, σε μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία


Ενα πρωτοφανές θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες από τις 17:00 ώρα Ελλάδας με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να δεχθεί τη συμφωνία που του προτείνουν οι θεσμοί έχοντας ως μοναδική εναλλακτική να οδηγηθεί η χώρα σε Grexit.

Οπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του POLITICO Ράιαν Χιθ, υπάρχει εμπλοκή καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.



Στις 7 το πρωί υπήρξε νέα διακοπή και σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές είναι σε εξέλιξη νέα τετραμερής Tσίπρα με Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ επιμένει στο ζήτημα του Ταμείου με τα 50 δισ. δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο ενώ ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να οδηγήσει την συζήτηση σε συμβιβασμό προτείνοντας το ποσό αυτό να ανέλθει σε 25 δισ.

Για διακοπή για τις τελικές διαβουλεύσεις έκανε λόγο προηγουμένως στο Twitter ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Γιόζεφ Μουσκάτ.

Είχαν προηγηθεί κι άλλες διακοπές, η προ τελευταία διήρκεσε τέσσερις ώρες για να ξεκινήσει και πάλι η Σύνοδος στις 5 το πρωί.  Ο Preben Aamann, εκπρόσωπος του προέδορυ Ντόναλντ Τουσκ σε Tweet κάνει λόγο για συζήτηση επί μιας πρότασης συμβιβασμού για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νικος Χριστουδουλίδης ανέφερε στο Twitter ότι παραμένουν ανοικτά δύο σοβαρά ζητήματα

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά αντιδρά στο ζήτημα του Ταμείου με τα 50 δισ. δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο και στην διατήρηση του ρόλου του ΔΝΤ μετά τον Μάρτιο του 2016. 

Στη 01:26 η Σύνοδος διακόπηκε για να πραγματοποιηθεί δεύτερη φορά τετραμερής διάσκεψη ανάμεσα στους κυρίους Τσίπρα, Ολάντ, Τουσκ και την κυρία Μέρκελ.
Στις 00:45 ο πρόεδρος του Συμβουλίου είχε ανακοινώσει το δεύτερο διάλλειμα στις συνομιλίες. Δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για διακοπή μιας ώρας προκειμένου να διεξαχθεί νέος γύρος κατ' ιδίαν διαβουλεύσεων. 

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας έγραψε στο Twitter: «Δεύτερο διάλλειμμα για διαβουλεύσεις. Κάποια πρόοδος στην σύνοδο, αλλά ακόμη είμαστε μακριά».

Οι Λεττονοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διαπιστώσουν πότε θα λήξει η σύνοδος με μια αμφίβολη μέθοδο. Κάνουν εσωτερική «δημοσκόπηση» με ερώτημα αν το τέλος θα σημάνει στις τρεις ή στις 5 το πρωι.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στο κτίριο του Συμβουλίου είναι η περιγραφή που κάνουν ξένοι δημοσιογράφοι για την τετραμερή  συνάντηση  που έγινε νωρίτερα ανάμεσα στους Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ και Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για νοητικό βασανιστήριο στο οποίο υποβλήθηκε ο ελληνας πρωθυπουργός. Οι τρεις του είπαν: ή θα δεχθείς να εφαρμόσεις άμεσα τις μεταρρυθμίσεις από αυτή την εβδομάδα, ή θα πας σε Grexit και θα δεις τις τράπεζες να καταρρέουν.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Καθημερινή" Ελένη Βαρβιτσιώτη, αναζητείται φόρμουλα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ένα πρόγραμμα - γέφυρα, με πρόβλεψη για χορήγηση 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. έως τα μέσα Αυγούστου. 

Η βασική γραμμή του κ. Τσίπρα ήταν ότι εφόσον οι εταίροι ζητούν εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθεί αυτό το δύσκολο διάστημα, καθώς διαφορετικά, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Τα σημεία της διαφωνίας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κύρια σημεία διαφωνίας είναι:
  1. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν στην απόσυρση των νόμων που πέρασαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς τα θεωρούν εκτός προγράμματος (πχ οι προσλήψεις)
  2. Οι ίδιοι δεν δίνουν καμία εγγύηση για αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ
  3. Δεν κάνουν καμία αναφορά στην μείωση του χρέους και
  4. Επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του Economist, ο Αλέξης Τσίπρας αντιδρά
  • στο ζήτημα του ταμείου με τα 50 δισ. δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο το χρέος
Και παράλληλα ζητά
  • την αποσαφήνιση του ρόλου του ΔΝΤ
  • την άμεση ενίσχυση, μέσω του ELA, της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών  
  • Αναφορά στην απομείωση του ελληνικού χρέους


Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε συνομιλίες με τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονΜισέλ Σαπέν. 

Καυγάς Ρούτε - Ρέντσι στους διαδρόμους

Χαρακτηριστικός της μεγάλης έντασης που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ο άγριος καυγάς ξέσπασε σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Volkskrant ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Η εφημερίδα που επικαλείται διπλωμάτες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο επεισόδιο, αναφέρει ότι οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονταν στο διάδρομο μπροστά από την είσοδο της αίθουσας του συμβουλίου, στο δεύτερο διάλειμμα της συνόδου. Η αιτία του ξεσπάσματος δεν έγινε γνωστή. Πάντως η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο ολλανδός πρωθυπουργός έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της σκληρής στάσης απέναντι στην Ελλάδα, ενώ ο ιταλός ομόλογός του θεωρείται υποστηρικτής των ελληνικών απόψεων.  

Απορρίφθηκε το σχέδιο για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες πολλά από τα σημεία του προσχεδίου στο Eurogroup απηχούν τις απόψεις του Σόιμπλε και οδηγούν σε αδιέξοδο, με την Αγκελα Μέρκελ να φέρεται να κάνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι ηγέτες της Ευρωζώνης που επεξεργάζονται το 4σέλιδο κείμενο του Eurogroup και σε ό,τι αφορά την πρόταση για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund στο Λουξεμβούργο, δεν φαίνεται πλέον να συζητείται. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε αμέσως την πρόταση λέγοντας ότι προέρχεται «από άλλο πλανήτη». 

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία ή να δωθεί κάποιιο φως από τη Σύνοδο με στόχο να υπάρξει χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, την στιγμή που θα διεξάγονται οι ουσιαστικές διαπραγματέυσεις για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Τι δήλωσαν οι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο

Νωρίτερα, στίγμα προθέσεων και μια πρώτη γεύση γι αυτό που θ' ακολουθήσει στην πιο κρίσιμη Σύνοδο στην ιστορία της Ευρωζώνης για την συνοχή της Ευρώπης και πρωτίστως για το μέλλον της Ελλάδας, έδωσαν προσερχόμενοι οι ηγέτες των «18».
Μια Σύνοδος που θα κρίνει μεταξύ άλλων και τις ισορροπίες στις σχέσεις του Βερολίνου με το Παρίσι με δεδομένο ότι Μέρκελ και Ολάντ αν και συζητούν και οι δύο για Grexit, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως μετέδωσε και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, θα υπάρξει διμερής συνάντηση των δύο ηγετών πριν από την έναρξη της Συνόδου καθώς οι Γάλλοι Σοσιαλιστές είναι έξαλλοι με την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.

To Εurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα χωρίς ανακοίνωση, ωστόσο ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε μέσω twitter ότι οι αποφάσεις δόθηκαν στη σύνοδο κορυφής, και σημειώθηκε πρόοδος.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι σήμερα δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά θα συζητηθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η ίδια δήλωσε ότι έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη». Η Μέρκελ δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της για την διάσωση της Ελλάδας ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αν επιτρέψει δηλαδή ένα Grexit, θα οδηγήσει σε μια ιστορική σύγκρουση τη Γερμανία με τη Γαλλία.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, η απόφαση στους ηγέτες της Ευρωζώνης

«Θα ενημερώσουμε τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στο Eurogroup. Κάποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά, οπότε η απόφαση θα ληφθεί από εκείνους», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Ολάντ: Δεν δέχομαι Grexit υπό αίρεση 

Το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα αύριο θα είναι στην Ευρωζώνη ή όχι, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Σημασία είναι να δούμε ποια είναι η αντίληψή μας για την Ευρώπη, τόνισε και ανέφερε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει σήμερα συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει ή Grexit ή παραμονή στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε και επισήμανε ότι η Ελλάδα ή θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή δεν θα είναι μέλος της Ευρωζώνης, και σε αυτήν την περίπτωση η Ευρώπη οπισθοχωρεί και αυτό η Γαλλία δεν το θέλει. Η Ελλάδα, σημείωσε, πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αποδείξει τάχιστα τη δέσμευσή της και τότε η Ευρώπη θα την υποστηρίξει.

Ρέντσι: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μπαίνοντας τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ιταλία τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα και θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Τα σημεία εκκίνησης για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία δεν απέχουν μεταξύ τους, η απόσταση μεταξύ μας έχει συρρικνωθεί, εξήγησε ο Μ. Ρέντσι.
Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας συμφωνίας για την Ελλάδα, όμως η κατάσταση στον κόσμο είναι σύνθετη και γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει και να κάνει αυτό που οφείλει, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κένι: Να έχουμε στο μυαλό μας τη μεγαλύτερη εικόνα

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδους σημασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη μεγαλύτερη εικόνα της Ευρώπης, είπε ο Εντα Κένι. Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, θέλω να πω ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σήμερα σε αποτέλεσμα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε. Οι Έλληνες πρέπει από αύριο να δείξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι έχουν τη διάθεση και τη σοβαρότητα να νομοθετήσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σωστά, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Γιούνκερ: Θα προσπαθήσω μέχρι το τέλος

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε προσερχόμενος: θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να βρεθεί μια λύση. Ελπίζω να καταλήξουμε. Υπάρχει πρόθεση για συμφωνία. Θα προσπαθήσουμε για λύση ακόμα κι αν χρειαστεί αγώνας.

Σουλτς: Κρίνεται η συνοχή της Ευρώπης 

Δεν πρόκειται απλά για μια συμφωνία, αλλά για τη συνοχή της Ευρώπης. Θα καλέσω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εδώ θα αποφασίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται η ικανότητα όλων μας δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ρούτε: Ο δρόμος ανοικτός μόνο με μέτρα

Ο Ολλανδός Μάρκ Ρούτε επανέλαβε την πάγια σκληρή θέση των Ολλανδών, ότι ο δρόμος προς την βοήθεια είναι ανοικτός μόνο εάν οι Ελληνες είναι πρόθυμοι να λάβουν μέτρα.
Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.
Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν όλα τα ενδεχόμενα, όχι απλά το Grexit. Η πρώτη επιλογή είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη αλλά όχι με κάθε κόστος.
the toc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom