Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Βαράτε βιολιτζήδες! - Έρχονται αύριο τα 7,16 δισ. από τον ESM

Τα χρήματα θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα, πριν από την πληρωμή υψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ

Το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των 7,16 δισ. ευρώ, που αφορά το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα για να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Οπως τόνισε ο ίδιος, τα χρήματα θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα, πριν από την πληρωμή υψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι ο χρόνος επαρκεί ώστε να επιτευχθεί ευρύτερη συμφωνία διάσωσης μέχρι τα μέσα Αυγούστου και προανήγγειλε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

«Το χρέος θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων, γιατί είναι κάτι για το οποίο επιμένει το ΔΝΤ. Επίσης αναγράφεται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε και στη διπλή εγγύηση προς τις χώρες της Ε.Ε. για να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσον αφορά τη δανειοδότηση της Αθήνας από το ταμείο EFSM.

«Υπάρχει μια διπλή προστασία» για τις χώρες της ευρωζώνης και τις 9 χώρες εκτός της ευρωζώνης, δήλωσε. Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευτούν επίσης επειδή το δάνειο θα δοθεί «με εγγύηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.» σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότητα παρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom