Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μνημόνιο τριών ετών έναντι δανείου 51 δισ. ευρώ από τον ESM - Ολόκληρη η επιστολή και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης - Έρχεται πακέτο μέτρων από... βδομάδα


- Ευρωπαϊκές πηγές: Στο επιθυμητό πνεύμα το ελληνικό αίτημα προς τον ESM
- Αύριο καταθέτουμε τις προτάσεις μας για δίκαιη συμφωνία είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο
- Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεχόταν πυρά ευρωβουλευτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή στον ESM
- Η Ελλάδα ζητά τριετές δάνειο και δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή μέτρων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό από βδομάδα
- Bild - Wall Street Journal: Νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα ύψους 51 δισ. ευρώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ESM


Με το Grexit να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ και τους Ευρωπαίους να έχουν δώσει τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό για συμφωνία ως την Κυριακή ή έξοδο από την ευρωζώνη τη Δευτέρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε και... πάτησε sent στην επιστολή προς τον ESM, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ζητά χρηματοδότηση και νέο τριετές πρόγραμμα!

Η επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον γενικό διευθυντή του ESM ΚΛάους Ρέγκλινγκ, κάνει λόγο για τριετές πρόγραμμα, ύψους 51 δισ. ευρώ όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Bild. 

"Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλίσει την σταθερότητα του οικονομικού συστήματος", αναφέρει στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και δεσμεύεται πως η κυβέρνηση θα "εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων τα οποία θα εφαρμοσθούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης".

Τα μέτρα που προτίθεται να πάει η κυβέρνηση δεν αναλύονται στο αίτημα, θα αφορούν στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κατατεθούν αύριο αναλυτικά, όπως άλλωστε του ζητήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όπως να εξεταστούν από το EuroWorking Group, να σταλούν στο Eurogroup του Σαββάτου και να φτάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. 

Η επιστολή καταλήγει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επαναλαβάνει η δέσμευση της Ελλάδας να "παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος".

Να σημειωθεί ότι τελικά σήμερα δεν θα γίνει Eurogroup αλλά τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. 


Τι αναφέρει η ελληνική επιστολή στον ESM


Αγαπητέ πρόεδρε και γενικέ διευθυντά,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:

- μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.
Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.

Μετά τιμής,
ο υπουργός Οικονομικών

Bild: Αυτό είναι το νέο Μνημόνιο

Το πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών το οποίο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα αν τελικά υπάρξει συμφωνία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές στην γαλλική κυβέρνηση και σύμφωνα με αυτές, τα χρήματα από τον ESM στον οποίο κατέθεσε αίτημα η Ελλάδα σήμερα για νεο πρόγραμμα είναι έτοιμα και φτάνουν τα 51 δισ. Αν το πρόγραμμα διαρκέσει περισσότερο τότε το ποσό θα αυξηθεί.

Και η Wall Street Journal δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αιτήθηκε επισήμως τριετή διάσωση από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Τι είναι ο ESM


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ESM) είναι ένας μηχανισμός των κρατλων μελών της ευρωζώνης.

Το βασικό εργαλείο του ESM είναι πιστώσεις και εγγυήσεις για πιστώσεις που θα δίνονται σε υπερχρεωμένα κράτη - μέλη, με επιδοτούμενο επιτόκιο, από τα στιβαρότερα κράτη - μέλη. Στη συμφωνία για τον ESM αναγράφεται ότι κάθε κράτος - μέλος που προσφεύγει στο μηχανισμό είναι υποχρεωμένο αφενός να υλοποιεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής, αφετέρου να αναλύσει το αν το χρέος του είναι διαχειρίσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom