Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία για το 3ο Μνημόνιο

Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας - Στόχος να έχει ψηφιστεί έως τις 9μμ
Κρίνονται όλα για ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση – Ανασχηματισμός ή εκλογές;

Κατατέθηκε χτες και ψηφίζεται σήμερα το ν/σ (3ο Μνημόνιο) με τις επείγουσες ρυθμίσεις (το πρώτο πακέτο μέτρων) για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.).

Κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας καλείται να δώσει η κυβέρνηση υπό ασφυκτικές πολιτικές συνθήκες και ακραία αναπτυσσόμενες, φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως το βράδυ καλείται να ψηφίσει επώδυνα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και να θέσει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας 
Στις 10.00 το πρωί σήμερα ,Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015,θα εισαχθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.) στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων).

Ο προγραμματισμός που έγινε λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών είναι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές να ολοκληρωθεί στις 13.00 το μεσημέρι και από τις 14.00 να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Στόχος είναι μέχρι τις 9.00 το βράδυ να έχει ψηφιστεί χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στο έγγραφό της που απέστειλε προς τους προέδρους των σχετικών επιτροπών η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παραπέμποντάς τους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τους ενημερώνει ότι «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τις Επιτροπές η πρόταση της Κυβέρνησης για το χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, όπως εκτίθεται στο συνοδευτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέως της Κυβέρνησης κ. Σπυρίδωνος Σαγιά, ορίζεται προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών σας η 18:30 της 15ης Ιουλίου 2015».

Αυτό σημαίνει ότι δίχως την έκθεση που πρέπει να συντάξουν οι επιτροπές αλλά και δίχως την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, δεν μπορεί να εκδοθεί ημερήσια διάταξη για παραπομπή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν και αυτή την φορά καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το βράδυ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισής του και ως εκ τούτου η διαδικασία αναμένεται να είναι συμπιεσμένη, όπως έγινε στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό για την διαπραγμάτευση.

Διαβάστε αναλυτικά τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή

 Διατάξεις σχεδίου ή Πρότασης νόμου

  Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις

 Εκθεση Γενικού Λογιστηρίου του κράτους

  Ειδική έκθεση (άρθρο 75 παρ 3 του Σ)

   Εκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης

Κρίνονται όλα για ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση – Ανασχηματισμός ή εκλογές;

Σε τέστ αντοχής για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα μετατρέπεται η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα μνημονιακά μέτρα – φωτιά.

Με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν δραπετεύει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο στο Μαξίμου όλα τα σενάρια έχουν μελετηθεί και απλά... περιμένουν τα “νούμερα” και τα “κουκιά” της ψηφοφορίας.

Γίνεται τις τελευταίες ώρες ένας αγώνας ώστε οι απώλειες να περιοριστούν ως τις 30. Αν ο αριθμός περιοριστεί έστω μέχρι τις 40 απώλειες τότε, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι διαχειρίσιμος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί να συνεχίσει, να παραμείνει δηλαδή στην κυβέρνηση ως έχει, παρά τις βαριές απώλειες και ο Πρωθυπουργός να κάνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα με έναν ευρύτατο ανασχηματισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένη τη φράση του Πρωθυπουργού “εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος” όλα δείχνουν ότι πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουγός διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμπράξει σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλο κόμμα.Έτσι μπαίνει μια προοπτική εκλογών ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο “καλό” σενάριο για την κυβέρνηση, στην περίπτωση του ανασχηματισμού δηλαδή,η... Πέμπτη δεν θα βρει στην κυβέρνηση τους:
Π. Λαφαζάνη
Δ. Στρατούλη
Κ. Ησυχο
Ν. Βαλαβάνη

Σε άλλο υπουργείο ή σε άλλη θέση θα βρεθούν οι:
Π. Σκουρλέτης
Θ. Δρίτσας
Γ. Κατρούγκαλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ως προς το ζητημα της ψηφισης του Τσιπρικου 3ου μνημονιου ειναι παραπανω απο βεβαιο
οτι θα υπερψηφιστει γιατι οι γερμανοτσολιαδες της ΝΔ,Ποταμιου, Πασοκ μαζι με τους
πιστους ακολουθους του Τσιπρα και του Καμμενου που αποτελουν την ατμομηχανη της βουλης
θα δωσουν θετικη ψηφο ενω το κοματι εκεινο των αντιφρονουντων του Συριζα ισως και
καποιοι των ΑΝΕΛ δεν προκειται να επηρεασουν το τελικο αποτελεσμα Α ρε πως ηρθαν τα
πραγματα εκει στο μαγερικο την ελληνικη βουλη τις αποφασεις να τις παιρνει η αντιπολιτευση ενω θεμα μομφης στην κυβερνηση να μην τιθεται Αλλη μια ελληνικη πρωτια
για διακωμωδηση melito

Read more: Go to TOP and Bottom