Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το 3ο Μνημόνιο-Φοροκαταιγίδα - Το ν/σ και η αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκαν στη Βουλή

Δεν υπογράφουν το ν/σ οι Καμμένος-Λαφαζάνης
Θετικό σήμα από τους θεσμούς -
Εξουσιόδοτηση από τη Βουλή για υπογραφή ζητά η κυβέρνηση

Επιταχύνονται οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο προκειμένου στο Eurogroup του Σαββάτου να υπάρξει μια οριστική συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από το τραγικό αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση υπέβαλε αργά το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση συμφωνίας στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Παρασκευή στις δύο μετά το μεσημέρι θα ζητήσει το "πράσινο φώς" - την εξουσιοδότηση - της Βουλής  προκειμένου να προχωρήσει στην τελική φάση των συζητήσεων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και των όρων που θα τη συνοδεύουν.

Οπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου οι στιγμές είναι κρίσιμες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ - στηρίζουν τη συμφωνία που εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα «άρνησης» από την πλευρά των εταίρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Πέμπτη το βράδυ έγινε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις προτάσεις επί των δημοσιονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και τα πρώτα σχόλια τους ήταν θετικά.

Στη συνέχεια αφού εξασφαλίστηκε η θετική στάση της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιέρ Μοσκοβισί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων εκ των βασικών διοαπαραγματευτών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωση και το ΔΝΤ.

Κατετέθη στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30 σε αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο, συνοδευόμενο από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο. Το πακέτο των μέτρων δεν έχει τις υπογραφές δύο υπουργών του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Το περίπου δέκα σελίδων πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, για το νέο δάνειο από τον ESM, εστάλη από το ΥΠΟΙΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον επικεφαλής του Eurogroup, περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και παρελήφθη από τους θεσμούς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά τις 8 μ.μ., η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής έμεινε εκεί περίπου τρισήμιση ώστε να ενημερωθεί για την πρόταση που θα απευθύνει η κυβέρνηση προς τους θεσμούς. Εφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Επίσης, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζει την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.
http://www.tovima.gr/

Νέο μνημόνιο και νέα μέτρα ως το 2018 – Όλα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση – Μόνο τα προαπαιτούμενα είναι 10 σελίδες
- Δείτε με ποιον τρόπο μειώνονται μισθοί και συντάξεις
- Τι γίνεται με τον ΦΠΑ, όλα στο 23% και η εστίαση, ποια προϊόντα μένουν στο 13%
- Τι αλλάζει στο φόρο εισοδήματος, τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης
- Μένει ο ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια ακόμη χωρίς εκπτώσεις, τι γίνεται με τα ακίνητα
- Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα που έστειλε η κυβέρνηση για το νέο Μνημόνιο


Το νέο μνημόνιο είναι γεγονός. Θα έχει διάρκεια τριών ετών ως το καλοκαίρι του 2018
. Το πακέτο με τα προαπαιτούμενα που έστειλε η κυβέρνηση στους εταίρους και δανειστές περιλαμβάνουν μέτρα - φωτιά.


Τα μέτρα κατατέθηκαν στη Βουλή προκειμένου να ζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Η φοροκαταιγίδα του νέου μνημονίου:
Πρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017 προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές.

Στην πρόταση προβλέπονται αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά με ανταποδοτική ενίσχυση για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους τους, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έως και το 2016.

Μεταξύ άλλων η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ έχει ως στόχο την καθαρή αύξηση των εσόδων 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ειδικότερα η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ προβλέπεται να επιτευχθεί από τα ακόλουθα:

- Τη δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή 23% ο οποίος θα περιλαμβάνει τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας.

- Την παραμονή στο 13% των βασικών τροφίμων, της ενέργειας, του νερού και των ξενοδοχείων. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από το 6,5% σήμερα θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015.

- Τη μείωση του υπερ-μειωμένου συντελεστή 6,5% στο 6% στον οποίο θα παραμείνουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Σε ότι αφορά το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγίου προτείνεται η σταδιακή κατάργησή του, που θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Σε πρώτη φάση θα καταργηθεί το καθεστώς αυτό σε νησιά με υψηλά εισοδήματα τα οποία αποτελούν γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, με εξαίρεση τα απομακρυσμένα. Στο τέλος του 2016, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η κατάργηση της εξαίρεσης, θα έχουν ληφθεί ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των ασθενέστερων οικονομικά κατοίκων των περιοχών αυτών.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα μπορούν να επανεξετασθούν στο τέλος του 2016. Προυπόθεση είναι οι όποιες απώλειες να καλυφθούν από αύξηση εσόδων απο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φόρου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνεται:

- Η κατάργηση του ευνοικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών μέχρι το 2017

- Η κατάργηση της επιδότησης επι του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες και ο επαναπροσδιορισμός της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης με τον προυπολογισμό του 2016

- Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο 100% μέχρι το 2017

- Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 26% σήμερα στο 28%

- Η επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας και για τα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και η αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 13%

- Η αύξηση της φορολογίας επι του τονάζ των πλοίων και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας στο ναυτιλιακό κλάδο

- Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ φέτος και το 2016 με στόχο να εισφέρει έσοδα ύψους 2,65 δις ευρώ. Επίσης, αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος στην περίπτωση μείωσης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

- O επανασχεδιασμός του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος tax credit και η ενσωμάτων της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

- Η μείωση του ανώτατου ορίου για τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, μέσω της μείωσης προσωπικού και συμβάσεων προμηθειών

- Η θέσπιση φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων

- Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών

- Η επέκταση της φορολογίας 30% επι των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παιγνίδια και τα VLT

- Η προκήρυξη διαδικασίας υποβολής προσφορών για την έκδοση αδιεών 4G και 5G

- Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από 1 Ιανουαρίου 2016 που θα λαμβάνει υπόψη την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού

- Αξιολόγηση της ενδεχόμενης αύξησης του κατώτατου ορίου τζίρου για την υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ

Η κυβέρνηση με την πρότασή της δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ελλείμματος θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας για τα ενοίκια και ειδικότερα την αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας επι των κερδών των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%.


Με non paper η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα μικρό στίγμα των νέων μέτρων

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τις ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές με τα πρώτα σχόλια των Θεσμών να είναι θετικά, σύμφωνα πάντα με ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες. 

Ένα περίγραμμα αυτών των μέτρων σε 10 σελίδες και γραμμένο στα αγγλικά κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και στη νομοθετική Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου την Παρασκευή να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και ενδεχομένως και ψηφοφορία, προκειμένου να λάβει εξουσιοδότηση η ελληνική αντιπροσωπεία να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες με βάση την ελληνική πρόταση, χωρίς φυσικά να αποκλείει αλλαγές ή προσθήκες.

Αργά τη νύχτα το Mαξίμου με non paper έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς, στα οποία δεν υπάρχουν τα πολύ σκληρά μέτρα, αλλά ένα προσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί διαχειρίσιμο προς το παρόν για το εσωτερικό της και τους πολίτες.

Βέβαια στο ίδιο non paper η κυβέρνηση στέλνει και ένα αγγλικό κείμενο, το οποίο στην επικεφαλίδα αναφέρει Greece: Prior Actions, το οποίο σημαίνει Ελλάδα: προαπαιτούμενες ενέργειες. Αυτό δείχνει πως ο κατάλογος με τα μέτρα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση δεν είναι όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά μόνο τα προαπαιτούμενα.

Αυτό είναι το αγγλικό κείμενο που δόθηκε από το Μαξίμου με επικεφαλίδα Greece: Prior Actions
Αντίθετα στο ελληνικό κείμενο που δόθηκε ως non paper από το Μαξίμου δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη προαπαιτούμενα.

1. Στο κείμενο στα ελληνικά, η κυβέρνηση αναφέρει πως η πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

2. Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η κυβέρνηση οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 1%, 2% και 3% του ΑΕΠ για κάθε 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα, αλλά αναφέρεται πως αυτό πρέπει να επανεξεταστεί καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί. Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται και αύξηση των στόχων είτε και μείωση. 

3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως τον Οκτώβριο θα έχουμε σίγουρα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ανάλογα και με τα αποτελέσματα των μελετών ίσως να τεθεί ξανά σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείματος. Αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει μείωση συντάξεων. 

6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με: 
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της 

9. Θέσπιση περιουσιολογίου.

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση: 
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις. 

12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom