Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός,Κυβέρνηση ειδικού σκοπού και μετά εκλογές! - Τα τρία σενάρια που θα επαληθευτούν μέσα στο 2015!

Τσίπρας: Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού

- Δεν παραιτούνται τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, κρατούν και τις έδρες στη Βουλή
- Μετρούν κουκιά στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν απώλειες ως και 50 βουλευτών
- Τσίπρας: Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού
- Τα σενάρια για το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας και αν θα μείνει Πρωθυπουργός
- Μένει... μέχρι να φύγει απ' την Κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος
- Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
- Τι θα γίνει από δω και πέρα και πότε “βλέπουν” εκλογές


Το κύριο μέλημα του Μαξίμου αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν αυτό
είναι κόντρα σχεδόν στη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ είναι να περάσουν τα μέτρα.

Έτσι το πρώτο βήμα, ακόμη και μέσα στην ημέρα είναι ο Ανασχηματισμός ο οποίος αναμένεται να είναι ευρύτατος.Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους διαφωνούντες γενικότερα.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στη Βουλή.
Τα κουκιά της ψηφοφορίας θα κρίνουν πολλά για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης αλλά και τους ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο σενάριο λέει η κυβερνητική πλειοψηφία να χάσει κοντά στις 50 με 60 ψήφους στη ψηφοφορία. Δηλαδή οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστούν κοντά στους 100. Εάν συμβεί αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μένει, όπως λέγεται στο Μαξίμου Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα θέσει θέμα δεδηλωμένης ούτε αλλαγής πρωθυπουργού.

Η ΝΔ ωστόσο θα ζητήσει σε αυτή την περίπτωση συγκεκριμένη ατζέντα από τον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει να στηρίζει νομοσχέδια που προβλέπονται στη συμφωνία.

Στο δεύτερο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες απώλειες, στηρίζονται δηλαδή τα μέτρα από τους μισούς βουλευτές, έναν αριθμό κοντά στο 80. Στην περίπτωση αυτή και με το κυβερνών κόμμα πολύ κοντά στη δύναμη του δεύτερου θα δεχθεί ισχυρή πίεση από τη ΝΔ που σίγουρα θα ζητήσει παραίτηση του Πρωθυπουργού και δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Υπάρχει πάντα η περίπτωση μετά από μεγάλες απώλειες ο κ. Τσίπρας να δηλώσει αδυναμία να κυβερνήσει με τις νέες συνθήκες να να ζητήσει ο ίδιος να κινηθούν διαδικασίες σχηματισμού άλλης κυβέρνησης.

Πάντα μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι απώλειες εντός του ΣΥΡΙΖΑ να καλυφθούν απ' το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό απαιτεί απομάκρυνση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα εκλογών εντός του 2015 είναι πολύ μεγάλη και πολλοί ήδη μιλούν για βεβαιότητα και όχι πιθανότητα.

Τσίπρας: Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Αντίθετος στη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού εμφανίστηκε σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη στο Μαξίμου χθες, ενώ ως πρώτιστο στόχο ιεράρχησε την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που ζητούνται από τους δανειστές ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία.

«Δεν συζητάω κυβέρνηση ειδικού σκοπού» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, ωστόσο είναι ανήσυχος από την τελική στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος ως προς τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Π. Καμμένος φέρεται να προκρίνει τη συμμετοχή των ΑΝΕΛΛ στην κυβέρνηση, πλην όμως όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των βουλευτών του.

Ρόλο, επίσης, θα παίξει και ο αριθμός των βουλευτών που τελικά θα διαφοροποιηθεί στις ψηφοφορίες και οι οποίες θα ανέρχονται τουλάχιστον σε τριάντα. Άλλο, όμως, να είναι τριάντα, άλλο να είναι σαράντα ή να βρεθούν εκτός κυβέρνησης και οι ΑΝΕΛΛ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θέμα δεδηλωμένης μεν δεν τίθεται όσο η κυβέρνηση δεν καταψηφιστεί, πλην όμως θα υπάρξει μείζον πολιτικό πρόβλημα εάν η πλειοψηφία μείνει με 120-130 βουλευτές.

Η αντιπολίτευση, για δικούς της λόγους - κυρίως γιατί δεν δείχνει να διαθέτει τις δυνάμεις να κερδίσει τυχόν εκλογές ή γιατί πιέζεται από τους δανειστές να συναινέσει - δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να καταψηφιστεί η κυβέρνηση.

Και βεβαίως, δεν προτίθεται ο πρωθυπουργός υπό τις παρούσες συνθήκες να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.

Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε τελικά χθες όλες οι κυβερνητικές και εσωκομματικές εξελίξεις να μεταφερθούν για μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων νομοσχεδίων στη Βουλή.

Όλες οι δυνάμεις θα ριχθούν αφενός προκειμένου να πειστεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου να εισαχθούν τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια για την έναρξη της διαπραγμάτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και να περιοριστούν οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες.

Για τον ίδιο λόγο αναβάλλονται και οι εσωκομματικές εξελίξεις με την Αριστερή Πλατφόρμα για μετά τις ψηφοφορίες. Οι εξελίξεις, πάντως, αναμένονται εντός της εβδομάδας, καθώς οι βουλευτές που ακολουθούν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αναμένεται να καταψηφίσουν όλα τα νομοσχέδια.

Στην κατεύθυνση αυτή αναβλήθηκε και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 8 το πρωί σήμερα. Αντιθέτως, από τις 9 το πρωί συνέρχεται η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom