Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ1 (φωτο & βίντεο)

Φιλότιμη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να βαφτίσει το κρέας ψάρι
Ομως το 3ο Μνημόνιο και τα δυσβάστακτα μέτρα του είναι στη Βουλή και από αύριο στις πλάτες μας και στις τσέπες μας
Κάλυψε τον Βαρουφάκη... αδειάζοντάς τον

Μία ώρα και 8 λεπτά διήρκεσε η συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο που παραχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως ήταν φυσικό όλη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το
3ο Μνημόνιο,την κακή συμφωνία με τους δανειστές που μας... γλίτωσε από το Grexit όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε.

- Εναλλακτική λύση είπε ήταν η άτακτη χρεοκοπία!
- Επικοινώνησα με την Μέρκελ όταν έμαθα για το σχέδιο του Σόιμπλε για Grexit
- Το κείμενο της συμφωνίας δεν το πιστεύει,είχε αυταπάτες αλλά δεν είπε ψέματα στον λαό
- Προσπάθησε με δύναμη ψυχής να κερδίσει ό,τι ήταν δυνατόν
- Κάλυψε τον Βαρουφάκη,εξαιρετικός οικονομολόγος αλλά... δεν κάνει για πολιτικός

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού



«Η χτεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη μακριά από τις αξίες της.»
 «Είχαμε δύο εναλλακτικές. Τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή την άτακτη χρεοκοπία. Υπήρχε και το σχέδιο του Σόιμπλε για συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ. Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα.»

"Ρίξαμε στην Ευρώπη το σπόρο της Δημοκρατίας, σύντομα η λιτότητα δεν θα είναι μονόδρομος, παρόλο που στον ελληνικό λαό επιβλήθηκε λιτότητα τελικά".

Η μεγαλύτερη διάψευσή μου στη διαπραγμάτευση ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι το σχέδιο Σόιμπλε ήταν η χρεωκοπία.
"Πήραμε μια συμφωνία δύσκολη και κακή με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσες, όμως δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο του τελεσιγράφου, που αρχικά μας δόθηκε πριν το δημοψήφισμα" είπε εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο δημοψήφισμα. "Η προηγούμενη πρόταση των δανειστών δεν ήταν, απλά κακή αλλά και εξασφάλιζε μόνο 18 δισ για 5 μήνες σε πλήρη αντίθεση με αυτή που έχουμε σήμερα".

Υπάρχουν πολλά αρνητικά στη σκληρή αυτή συμφωνία είπε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει αλλά με αντικειμενικά υπάρχουν τέσσερα σημαντικά θετικά στοιχεία: μεγάλη χρηματοδότηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επενδυτικό πρόγραμμα και αναδιάρθρωση χρέους. Επίσης σημαντικό είναι ότι ενώ μέχρι τώρα ανέφεραν πως χρειάζεται 3% πλεόνασμα, τώρα θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το 2018.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου που θα φέρουμε για το ασφαλιστικό». «Έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα από το ασφαλιστικό μετά το PSI και πρέπει να λύσουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού. Ένα πρόβλημα των ταμείων είναι το κούρεμα και το άλλο η ανεργία. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό. Η επιλογή να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι επίσης μια προοδευτική πολιτική. Πρέπει να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δώσαμε μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις. Θυμάστε τις αρχικές προτάσεις των δανειστών.

Ανοικτό άφησε τέλος το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει ή όχι κυβερνητική πλειοψηφία όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία.

O πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα ανακληθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν ενώ για τη Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι "θα προεδρεύσει κανονικά αύριο εκτός αν δεν θέλει εκείνη".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom