Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Με όλα τα θέματα ανοιχτά στο σημερινό Brussels Group

Μειώνονται οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup στις 11 Μαϊου
Έρχεται έκτακτη εισφορά και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2015 - Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα της “τρύπας” στα έσοδα

Με όλα τα θέματα ανοιχτά συνεχίζονται το απόγευμα  οι συζητήσεις στο Brussels Group και ενώ πια είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup σήμερα,όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά, οι πιθανότητες για συμφωνία και στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 11 Μάιου μειώνονται επικίνδυνα. 

Επίσης αναμένονται στις Βρυξέλλες περισσότερα άτομα από την Αθήνα που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

Συγχρόνως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν συμμερίζονται την εικόνα εμπλοκής που δίνει από χθες η Αθήνα. Μιλάνε για βελτίωση του κλίματος συνεργασίας με την καινούργια ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά τονίζουν ότι οι αποστάσεις στα περισσότερα θέματα παραμένουν μεγάλες.

Βασικό πρόβλημα στις συζητήσεις αποτελεί το θέμα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Οι εταίροι εκτιμούν σε αντίθεση με την κυβέρνηση ότι η οικονομία φέτος αντί να αναπτυχθεί όπως και ήταν η πρόβλεψη μέχρι την αρχή του έτους, θα καταλήξει να συρρικνωθεί επιστρέφοντας σε ύφεση.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Στο σημείο αυτό η απόσταση είναι πολύ μεγάλη ενώ ακόμα και τώρα το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται στην Αθήνα (παρόλο που η ελληνική αποστολή είναι ιδιαίτερα πολυπληθής) δυσχεραίνει την ροή των στοιχείων με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε εμπλοκή στο θέμα του ασφαλιστικού, είναι ξεκάθαρο από την αρχή των διαπραγματεύσεων ότι ιδιαίτερα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό τομέα είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με το καταστατικό του για να συνεχίσει να συμμετέχει σε πρόγραμμα κάποιας χώρας πρέπει να υπάρχει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της, κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση της Ελλάδας, αν δεν εκτιμηθούν μέσα στην ανάλυσή του οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα της χώρας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έρχεται έκτακτη εισφορά και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2015
Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα της “τρύπας” στα έσοδα


- Η έκπτωση στην έκτακτη εισφορά θα καταργηθεί και έτσι θα υπάρξουν αυξήσεις 30%
- Σενάρια για αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισόδημα 30.000 ευρώ
- Ως και 50% η αύξηση της εισφοράς σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα
- Ποιοι θα δουν το μισθό ή τη σύνταξή τους να μειώνεται από 450 ως και 1.200 ευρώ

Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις που δείχνουν να βαλτώνουν μάλλον ενισχύουν και πάλι το σενάριο της πλήρους επαναφοράς της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στο 100% θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα από 1/1/2015, κάτι που θα σημάνει μειώσεις από 459 ευρώ ως και 1.260 ευρώ τον χρόνο.

Ποιοι μπαίνουν όμως στο στόχαστρο;
Το καλό σενάριο λέει ότι στο στόχαστρο μπαίνουν μονάχα όσοι έχουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.

Ωστόσο τα έσοδα από όσους έχουν ανάλογα εισοδήματα και μάλιστα μόνο με την αύξηση του 30%, της επαναφοράς δηλαδή της έκτακτης εισφοράς στο 100% δεν φαίνεται πως κρίνεται ικανοποιητική και έτσι υπάρχει και plan B.

Το κακό σενάριο λοιπόν λέει ότι η έκτακτη εισφορά αυξάνεται αναδρομικά για όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ το χρόνο κατά 30% και κατά 40% με 50% για όσους έχουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.

Για όσους έχουν εισόδημα ως 20.000 ευρώ αυτή τη στιγμή η έκτακτη εισφορά είναι στο 7%, για εκείνους που έχουν εισοδήματα ως 50.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται στο 1,4%.
Ένα τρίτο σενάριο προβλέπει να αλλάξουν και οι κλίμακες της έκτακτης εισφοράς ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα από 25.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom