Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κόντρα Βάσως Παπανδρέου - Άκη στη δίκη για τις μίζες - Γιάννος Παπαντωνίου: Απάτη τα αντισταθμιστικά!

Το “χρυσό”... βραχιολάκι θέλει η Σταμάτη

Με την κατάθεση της έκτης αίτησης αποφυλάκισης της Βίκυ Σταμάτη ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην δίκη για τις "χρυσές μίζες" στα εξοπλιστικά, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ειδικότερα, αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Βίκυ Σταμάτη κατέθεσε στο Δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισής της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 


Πρόκειται για την έκτη αίτηση αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη. Αυτή την φορά, ο κ. Ραγκούσης ζήτησε την ένταξη της Βίκυ Σταμάτη στους κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν με "βραχιολάκι", επικαλούμενος και την τροπολογία που είχε ψηφιστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο για την μητέρα των αδελφών Τσάκαλου και την σύντροφο του Γεράσιμου Τσάκαλου.

Η ίδια η Βίκυ Σταμάτη απευθυνόμενη στο Δικαστήριο είπε: "Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μερες στο ψυχιατρείο και 1,5 χρονο στις φυλακές Κορυδαλλού".

Φραγκίσκος Ραγκούσης: Δεν θέλουμε να βγούμε από  την φυλακή για να διασκεδάσουμε, να έχει κατ΄οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. Το βάζουν στους μεγαλύτερους κακούργους. Μέχρι και ο Σάββας Ξηρός δεν το δέχθηκε, εμείς  το δεχόμαστε!
Βίκυ Σταμάτη (από το εδώλιο) : Δεν είναι  πατέρας γι΄αυτό!

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε για ακόμα μία φορά την αποφυλάκιση της εντολέως του επικαλούμενος τα προβλήματα υγείας που υποστηρίζει η Βίκυ Σταμάτη ότι αντιμετωπίζει και κάνοντας λόγο για ανεπανόρθωτη βλάβη διαρκείας που έχει υποστεί. "Έχουμε ένα αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε. Το Δικαστήριο σας δίνεται να χορηγήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής  με πεπεριοριστικούς όρους, με κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση" τόνισε ο κ Ραγκούσης. 

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι μετά την παράδοση της Βίκυς Σταμάτη στις αρχές, στις 3 Απριλίου ο γιατρός που εξέτασε την κατηγορούμενη σύζυγο Τσοχατζόπουλου, διαπίστωσε ότι εκείνη βρισκόταν σε καλή επικοινωνιακή κατάσταση, οι απαντήσεις της να είναι ικανοποιητικές και κατ'επέκταση μπορεί η θεραπεία της να γίνεται εξωνοσοκομειακά.

"Μόνο να μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε το παιδί μας στο σχολείο και το μεσημέρι να το παραλαμβάνουμε θέλουμε" είπε ο Φρ. Ραγκούσης και συνέχισε: "Δώστε μας μία διέξοδο να δει το παιδί τη μάνα. Νιώθω μια απογοήτευση. Οι δικαστές που απορρίπτουν, είναι πάνω απ'όλα άνθρωποι. Νιώθω ανεπαρκής που δεν μπορώ να μεταφέρω την αγωνία και το σπαραγμό αυτής της γυναίκας. Εμείς ζήσαμε μια ζωή που μας προσέφερε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αν φταίξαμε για αυτό τα επιστρέφουμε όλα".

Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης είπε πως μετά την απόδραση της η Βίκυ Σταμάτη βιώνει δύσκολες καταστάσεις στο Δρομοκαΐτειο με επιθέσεις που δέχεται ακόμα και το προσωπικό.


Γιάννος Παπαντωνίου: Απάτη τα αντισταθμιστικά για TOR-M1!

Με την κατάθεση του Γιάννου Παπαντωνίου συνεχίστηκε η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση με τις "χρυσές μίζες" από εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε στην κατάθεση του "τεράστια απάτη" τα αντισταθμιστικά προγράμματα για την προμήθεια των TOR-M1, υπερθεματίζοντας των δικών του ενεργειών στο  υπουργείο Εθνικής Άμυνας που όπως υποστήριξε έλυσαν  το  συγκεκριμένο ζήτημα"Για τα TOR-M1 διαπίστωσα πως στο επιχειρησιακό σκέλος η αποτελεσματικότητα των συστηματων ήταν ικανοποιητική, με τα αντισταθμιστικά οφελήματα όμως έγινε τεράστια απάτη.  Προσέφυγα στην διπλωματική διαδικασία και είχα αποτέλεσμα" τόνισε κατά την κατάθεση του ο κ. Παπαντωνίου. 

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαντωνίου : "Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για δωροδοκία για τα TOR-M1 στην εξεταστική επιτροπή. Και όχι μόνο για το  κόμμα μου, αλλά για κανένα κόμμα. Τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό. Μόνο όταν έγιναν οι δίκες στη Γερμανία και την Ρωσία άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση.Μόλις έλαβα γνώση  αυτής  της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία, ήρθα σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου τον κ. Ιβανόφ και εκείνος αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία τα πλήρωσε δύο φορές".

Στην συνέχεια ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι το πρόβλημα ήταν πως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν εκτελούνταν.

Ο πρώην  υπουργός ερωτήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας σχετικά με τα όσα υποστηρίζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος περί πολιτικής δίωξης ωστόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου αρκέστηκε να παραπέμψει στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, μη θέλοντας να λάβει σαφή θέση και κρατώντας χαμηλούς τόνους.  

"Υπάρχει μία πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει...". Ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε μετά από ερώτηση της υπεράσπισης της Βίκυ Σταμάτη να λάβει θέση σχετικά και με την δική της ποινική  περιπέτεια, επισημαίνοντας πως : " ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά, δεν θα υποκαταστήσω το Δικαστήριο".

Ο Γιάννος Παπαντωνίου απέφυγε επίσης να λάβει θέση όταν ερωτήθηκε από την εισαγγελέα σχετικά με την "πολυτελή ζωή" του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Εισαγγελέας: Στην  πορεία της ιδιωτικής ζωής του κ. Τσοχατζόπουλου ως πολίτη, σας προκάλεσαν εντύπωση οι συνθήκες της ζωής του,  σε σχέση με τα έσοδα και τα έξοδά του; Ότι ενδεχομένως δεν ήταν συμβατή με τα έσοδά του;

Γιάνης Παγορόπουλος (συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου): Ξέρετε κύρια Εισαγγελέα ότι υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από εδώ μέσα που απολαμβάνουν βίλες και πισίνες...

Γιάννος Παπαντωνίου: Καλό είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε σχόλια για ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε. Λυπάμαι πολύ για  την εξέλιξη της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου.

Στη συνέχεια ερωτήσεις στον πρώην υπουργό υπέβαλε  η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου σχετικά με τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Λεωνίδας Κοτσαλής (συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ από Τοχατζοπουλο σε τι κατασταση το βρήκατε;

Γιάννος Παπαντωνίου: Σε ό,τι  αφορά τα οικονομικά του υπουργείου υπήρχε εκτίναξη των δαπανών.Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ μαζί με το Ισραήλ και την Αμερική.Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς, το οποίο όπως σωστά είπε ο κ. Σημίτης έπρεπε να κοπεί... Για το λόγο αυτό όταν ανέλαβα το ΥΕΘΑ κινήθηκα με βάση το συμφέρον του δημοσίου. Εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα. Η μίζα έχει πολλές εξηγήσεις (...).Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Εγώ δεν πρόκειται να υποκαταστήσω τη Δικαιοσύνη".

Βάσω Παπανδρέου: Τα αντισταθμιστικά ήταν φούσκα


Νωρίτερα  η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου τόνισε με νόημα πως "τη μίζα την πλήρωσαν και την πληρωνουν οι πολίτες" και πρόσθεσε πως "τα τελευταια χρόνια είδα οτι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ήταν φούσκα. Με συγχωρείτε αλλά εγώ οταν έλεγα να τα ψηφίσω για να υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορούσα να ξέρω ότι τελικά δεν θα γινόταν τίποτα".

Λεωνίδας Κοτσαλής (συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου): Σε αυτό δεν ευθύνεται ο Τσοχατζόπουλος

Βάσω Παπανδρέου:
 Όταν ήμουν εγώ υπουργός μπορεί να συνέβαιναν διάφορα από τους υφιστάμενούς μου όμως, εγώ είχα την πολιτική ευθύνη

Γιάννης Παγορόπουλος:  Ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι υπεύθυνος;

Βάσω Παπανδρέου: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει. Ο κάθε υπουργός έχει ευθύνη και ο πρωθυπουργός μόνο για τις επιλογές του στα πρόσωπα.

Γιάννης Παγορόπουλος: Δηλαδή ο κ. πρωθυπουργός δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξέρει τίποτα;

Πρόεδρος: Κ. συνήγορε, δεν σέβεστε το δικαστήριο.

Λεωνίδας Κοτσαλής: κυρία Παπανδρέου, είχατε ακούσει για έκνομες ενέργειες την περίοδο 1998 - 2000;

Βάσω Παπανδρέου: Αργότερα μετά το 2000, υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα γενικώς περί διαφθοράς για την οποία όμως δεν υπήρχαν στοιχεία. Και ο κόσμος πολύ εύκολα πιστεύει ό,τι λέγεται. Μερικά πράγματα αποδεικνύονται όμως, και έχουν αποδειχθεί. 'Εβλεπα ότι ορισμένοι από τον τρόπο ζωής τους, και δεν αναφέρομαι σε υπουργούς, δεν δικαιολογούνταν από τα έσοδά τους. Δεν γινόταν κάποιος έλεγχος.

Και στη συνέχεια η κυρία Παπανδρέου πρόσθεσε φανερά εκνευρισμένη: "Γίνομαι έξω φρενών γιατί εγώ έδωσα τη ζωή μου. Άλλα πράγματα πιστεύαμε και θέλαμε να υπηρετήσουμε και το να καταρρέει αυτό για το οποίο πάλεψες όλη σου τη ζωή, είναι πάρα πολύ λυπηρό".

Λεωνίδας Κοτσαλής: Υπό την προϋπόθεση ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι αληθής...

Άκης Τσοχατζόπουλος: Δεν είναι αληθής.

Βάσω Παπανδρέου: Αν αληθεύουν όλα αυτά είναι φρικιαστικά και η πρωτόδικη απόφαση κάπου στηρίχθηκε.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Κυρία Πρόεδρε, να ευχαριστήσω και το προεδρείο που εξασφάλισε την παρουσία πρώην μελών ΚΥΣΕΑ σε αυτό δικαστηρίο, με την κυρία Παπανδρέου επί χρόνια βρισκόμασταν μαζί και ζήσαμε αρκετές περιπτώσεις ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. 

Το ΚΥΣΕΑ ήταν το βασικό ανώτατο όργανο που έπαιρνε κυβερνητικές και πολιτικές αποφάσεις. Η κυρία Παπανδρέου συμφωνεί σε αυτά που λέω... Οι αποφάσεις που λαμβάνουν εκεί έχουν ισχύ για όλους. Κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Γνωρίζει η κυρία Παπανδρέου ότι ο χώρος ενόπλων δυνάμεων δεν είναι όπως ο χώρος του Δημοσίου.

Βάσω Παπανδρέου: Δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν  στο ΚΥΣΕΑ ,ούτε για διαδικασία, ούτε για τίποτα. Κατηγορείστε για δωροδοκία.

Ακης Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα... Δεν κάνω διάλογο μαζί σας...

Πρόεδρος: Μέχρι τώρα δεν άκουσα ερώτηση

Άκης Τσοχατζόπουλος: Όλα αυτά ερωτήσεις ήταν

Βάσω Παπανδρέου: Λυπάμαι πάρα πολύ για σένα και για το ΠΑΣΟΚ

Άκης Τσοχατζόπουλος (σε παραλήρημα): Το συμβούλιο άμυνας εισηγείται  στο ΚΥΣΕΑ. Εν συνεχεία  όμως η απόφαση λαμβάνεται στο ΚΥΣΕΑ. 
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom