Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Το απίστευτο παρασκήνιο του θρίλερ των διαπραγματεύσεων - Ποιά είναι η τορπίλη στη συμφωνία σύμφωνα με το Μαξίμου


- Οι δανειστές ενώ είχαν συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα εν συνεχεία απαίτησαν να είναι μεγαλύτερο
- Έσυραν την κυβέρνηση να συζητήσει το ΦΠΑ και εν συνεχεία απαίτησαν να είναι υψηλότερος από την αρχική τους θέση
- Όταν ο Γιούνκερ μίλησε για υπονομευτές της Ευρώπης, γερμανικά μέσα τον ειρωνεύονταν την επόμενη ημέρα
- Με το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Βαρουφάκη, υπήρξε πρόοδος, αλλά κι αυτή πλέον εξανεμίζεται
- Υψηλόβαθμο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας δήλωσε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα προχωρήσει μόνη της

Τορπίλη στις διαπραγματεύσεις επιχειρούν να βάλουν ορισμένοι κύκλοι
οι οποίοι βρίσκονται ακόμα και μέσα στους Θεσμούς. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα είναι να κερδίζει έδαφος ο προβληματισμός αν οι εταίροι θέλουν πραγματικά μία συμφωνία ή κάνουν ότι μπορούν για να μην υπάρξει συμφωνία, να σύρουν την κυβέρνηση σε θέσεις πέρα από τις ¨κόκκινες γραμμές¨ και μάλιστα χωρίς ο συμβιβασμός αυτός να έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη συμφωνία.

Τα σημάδια που οδηγούν προς αυτό τον προβληματισμό είναι αρκετά. Ξεκινούν από δηλώσεις, αλλά τα πιο ουσιαστικά είναι οι υπαναχωρήσεις των Θεσμών σε ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί ή βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία.

Το πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα υπαναχώρησης εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την ξαφνική απαίτηση το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο από 2% και όχι στο 1,2 ως 1,5% που φαίνεται να είχε συμφωνηθεί.

Αλλαγές και υπαναχωρήσεις εκδηλώνονται και σε φορολογικά ζητήματα με πιο χαρακτηριστικό το παζάρι που γίνεται με τους συντελεστές του ΦΠΑ και με την απαίτηση που εκφράστηκε να είναι πιο υψηλός από εκείνον που προτάθηκε αρχικά από τους ίδιους. Ο πήχης τέθηκε πιο ψηλά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε να συζητήσει.

Τα πρώτα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται πιο καθαρά πριν από τρεις εβδομάδες περίπου και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν από το non paper του Μαξίμου που έκανε λόγο για διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών που δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις.

Η κίνηση αυτή της ελληνικής πλευράς προκάλεσε αντιδράσεις και δηλώσεις εκ μέρους των Θεσμών ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Το κλίμα άλλαξε. Ομως όχι για πολύ, αφού οι διαπραγματεύσεις επανήλθαν στο ίδιο μοτίβο ύστερα από λίγες ημέρες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας εκείνες τις μέρες σε εκδήλωση βελγικού πανεπιστημίου είχε υποστηρίξει ότι αγγλοσάξονες επιχειρούν να υπονομεύσουν την Ευρώπη και ότι σε περίπτωση Grexit θα εκδηλωνόντουσαν επιθέσεις με στόχο τη διάλυση της Ευρωζώνης.

Την άλλη μέρα γερμανικά δημοσιεύματα ειρωνεύτηκαν τον πρόεδρο της Κομισιόν και υποστήριξαν ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στην Ευρώπη για να προσφέρει τις υπηρεσίες και στήριξη.

Μετά την αναδιοργάνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που αφαίρεσε από τους Θεσμούς το επιχείρημα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εμποδίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, σημειώθηκε πρόοδος και προσεγγίσεις που αναπτέρωσαν τις ελπίδες.

Ομως, η στάση ορισμένων στις διαπραγματεύσεις και κυρίως οι παλινδρομήσεις στα φορολογικά, τα δημοσιονομικά και ειδικά στο ΦΠΑ επανέφεραν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τους προβληματισμούς και τους φόβους για τορπίλη εκ των έσω για να μην υπάρξει συμφωνία.

Σημαδιακή είναι και η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στους εφοριακούς για την απαίτηση των Θεσμών για μείωση μισθών στα 700 ευρώ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αντικειμενικά και η αναφορά του Τόμσεν για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% στο τέλος του χρόνου (πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού) δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, γιατί αμέσως βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για νέα μέτρα, τόσο ψηλά που δύσκολα θα μπορέσει να αποδεχτεί η κυβέρνηση.
Πάντως το πόσο ισχυρή είναι η εκτίμηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τορπίλη στις συζητήσεις αποκαλύπτεται και από non paper του Μαξίμου στο οποίο αναλυτικά αναφέρεται ότι:

"1. Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές".

Το παζλ συμπληρώνεται, λένε κυβερνητικές πηγές, αν στα προαναφερόμενα προσθέσουμε τις δηλώσεις του Σόιμπλε και άλλων Γερμανών κυρίως που σχεδόν καθημερινά τορπιλίζουν τις προσπάθειες. Ειδικά για τον Σόιμπλε αναφέρουν τις δηλώσεις με τις οποίες επιχειρεί να μηδενίσει την οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσει την εντύπωση πως τίποτα δεν έχει γίνει.

Από την άλλη πλευρά ως θετικά σημάδια αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις του Μοσκοβισί, του Γιούνκερ και προπαντός την αλλαγή θέσης της νέας κυβέρνησης της Φινλανδίας που τάχθηκε υπέρ μιας από κοινού λύσης στο θέμα της Ελλάδας, καθώς και της χορήγησης τρίτου πακέτου, ενώ επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση του Ντάισελμπλουμ ύστερα από το "άδειασμα" που του έκανε ο Σόιμπλε

Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε, αλλά να πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη την εκτίμηση που εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο υψηλόβαθμο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη, γιατί δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία.
Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom