Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ζητούνται δήμιοι για εκτελέσεις (δεν είναι πλάκα)


Οκτώ άνδρες που θα είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τον Βασιλιά και το Νόμο αναζητεί η Σαουδική Αραβία για τις νευραλγικές θέσεις των… δήμιων. Οι οκτώ νέες θέσεις άνοιξαν με φόντο την αύξηση στις καταδίκες στην εσχάτη των ποινών, που κατά κανόνα γίνονται με αποκεφαλισμό.

Προϋπηρεσία δεν είναι απαραίτητη (αν μάλιστα υπάρχει πάνω στο
ίδιο ακριβώς αντικείμενο, ίσως και να επιβαρύνει το βιογραφικό), αν και καλή χρήση ξίφους θα θεωρηθεί προσόν.

Η αγγελία αναρτήθηκε, χάριν διαφάνειας, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δημοσίων Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας. Η περιγραφή είναι ψυχρή και τυπική: Ζητούνται οκτώ άτομα «που θα εκτελούν την θανατική ποινή σύμφωνα με την ισλαμική σαρία μετά από δικαστικές αποφάσεις». Το εκπαιδευτικό υπόβαθρο είναι αδιάφορο, ενώ δεν αναφέρεται ο μισθός για τις θέσεις.

Δευτερεύον καθήκον των οκτώ θα είναι και ο ακρωτηριασμός (συνήθως χεριών), ποινή πάντως που κινδυνεύει να περιπέσει σε αχρηστία στη χώρα.

Στο σαουδαραβικό ποινικό σύστημα, η δολοφονία, το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων και ορισμένα βίαια εγκλήματα μπορούν να επισύρουν την θανατική ποινή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κλοπή επίσης μπορεί να τιμωρηθεί με ακρωτηριασμό, αλλά τα δικαστήρια αποφεύγουν τα τελευταία χρόνια αυτήν την επιλογή.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με την θανατική καταδίκη, η οποία επιβάλλεται με σχετικό ζήλο: Την περασμένη Κυριακή, καταδικασμένος για εμπόριο ναρκωτικών αποκεφαλίστηκε στο Ριάντ στην 85η εκτέλεση για φέτος.

Πέρυσι, όλο τον χρόνο, η Σαουδική Αραβία είχε εκτελέσει 88 κατάδικους. Η σύγκριση με φέτος δείχνει ότι ο ρυθμός θα διπλασιαστεί, αν διατηρηθεί σε αυτά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2015. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται περισσότεροι δήμιοι.

Οι περισσότερες εκτελέσεις φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα του διορισμού επιπλέον δικαστικών, οι οποίοι και μπορούν πλέον να εκδικάσουν υποθέσεις που χρόνιζαν.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom