Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι «Υδάτινες Γέφυρες» στο Αγρίνιο - Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό


Το Αγρίνιο μέσα στις δέκα πόλεις που θα πραγματοποιηθούν δράσεις. Θα υπάρξουν και άλλες επισκέψεις στην πόλη από τις οποίες θα δοθεί σωστή κατεύθυνση με επιστημονικό τρόπο και ομιλίες για την εκμετάλλευση και την σωστή διαχείριση του νερού

Με σκοπό την ενδυνάμωση της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, την λήψη και την εφαρμογή αποφάσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη οι «Υδάτινες Γέφυρες» βρίσκονται για τρις μέρες στο Αγρίνιο.

Σκοπός της παρουσίας τους και των δράσεων που θα αναπτύξουν κατά την παραμονή τους στην πόλη, είναι να αναβαθμιστεί η δημόσια συζήτηση για το αστικό νερό, να ενδυναμωθεί η τοπική κοινωνία και να αναπτυχθούν οι τοπικές δομές δημιουργώντας ένα κρίσιμο μέγεθος ενημερωμένων πολιτών και φορέων, οι οποίοι να μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στις πολιτικές για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού.

Χθες το απόγευμα, τα μέλη των Υδάτινων Γεφυρών, που υλοποιούνται από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, βρέθηκαν στο κέντρο του Αγρινίου, στην πλατεία Δημοκρατίας και με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων που έκαναν οι διερχόμενοι πολίτες, θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν τις κατευθύνσεις και τις δράσεις σχετικά με το νερό ή να αναπτύξουν πολιτικές διαχείρισης του νερού που θα έχουν αντίκρισμα στην καθημερινότητα και την χρήση του νερού από τους πολίτες, να διαμορφώσουν νέα κουλτούρα και να διαμορφώσουν υδάτινη συνείδηση.

Οι πόλεις στις οποίες πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις του έργου «Υδάτινες Γέφυρες» είναι το Αγρίνιο, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Λαμία, η Λάρισα, το Ρέθυμνο, οι Σέρρες και η Σύρος. Το σύνθημα του εγχειρήματος είναι «Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό»

Η νέα κουλτούρα και η διαμόρφωση υδάτινης συνείδησης, όπως τόνισε τόσο ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου κ Μίμης Σκορδόπουλος, όσο και ο συνεργάτης των Υδάτινων Γεφυρών στο Δίκτυο Μεσόγειος SOS κ Νίκος Χαλκιάς, θα επιτευχθεί μέσω της διαρκούς ενημέρωσης και παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα διαχείρισης του νερού, από την συμμετοχή σε συστηματικές έρευνες της κοινής γνώμης για όλα τα θέματα και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σχετικά με το νερό, την συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις και διαδικασίες διαβούλευσης για την διαχείριση του νερού, τη διεκδίκηση διαφάνειας και συμμετρικότητας ως προς την λήψη αποφάσεων για το νερό, την ειδοποίηση αρμόδιου φορέα για διαρροές που εντοπίζονται και την εφαρμογή πρακτικών εξοικονόμησης, όπως το κλείσιμο της βρύσης όταν δεν χρησιμοποιείται το νερό, τοποθέτηση αντικειμένου (μπουκαλιού ή σακούλας με νερό), λειτουργία πλυντηρίων μόνο όταν είναι γεμάτα, αποφυγή ξεπαγώματος κρεάτων με την χρήση νερού, χρήση τεχνολογιών εξοικονόμησης στο πότισμα, χρήση ανακυκλωμένου νερού για δευτερεύουσες χρίσεις, αποφυγή χρήσης λάστιχου για πότισμα ή καθαρισμό, πλύσιμο αυτοκινήτου με κουβά ή σε πλυντήριο αυτοκινήτου, αντί για λάστιχο, επιλογή φυτών που δεν χρειάζονται πολύ νερό και χρήση βρόχινου νερού για πότισμα ή λοιπές δευτερεύουσες χρήσεις.

Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν οι γενικότεροι στόχοι του προγράμματος , αλλά και η υλοποίησή του στο Αγρίνιο, βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τις ανάγκες της περιοχής. Επίσης, στο 6ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί δια-δραστικό συμμετοχικό εργαστήριο, του οποίου στόχος θα είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και η καταγραφή, ιεράρχηση ανάλυση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με την διαχείριση του νερού στην πόλη.

Στις 26 και 28/5 θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο για τα στελέχη της ΔΕΥΑ Αγρινίου και του Δήμου. Θα υπάρξουν και άλλες επισκέψεις των Υδάτινων Γεφυρών στην περιοχή, αφού πρώτα αναλυθούν και εξεταστούν τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα, μέσω ερωτηματολογίων, στους πολίτες της πόλης.

Κων/νος Χονδρός
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τωρα μας προεκυψαν και οι υδατινες γεφυρες παλιοτερα ειχαμε και
ποσιμο νερο απ τον Αχελωο αλλα τελικα πολλοι οικισμοι μαζι και ο δικος μου εδω και δεκαδες χρονια μενει ανυδρος χειροτερα κι απ τους σκορπιους Οι παρελασεις των ειδικων καλυτερα να σταματησουν και να
φτιαχτουν εργα υδρευσης γι αυτους που διψουν

Read more: Go to TOP and Bottom