Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς νέα δάνεια - Ενα περίεργο άρθρο του κυρίου Μπάμπη Παπαδημητρίου

η δική μας απάντηση στον κύριο οικονομολόγο:
Ιδρώτας είναι μωρέ η σύνταξη,δουλεμένος πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες!

του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Υπάρχει μια απλή διασύνδεση ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στο ασφαλιστικό. Αφού έχουμε αποφασίσει ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί, σταδιακά, στη διάρκεια πολλών ετών, είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται συντάξεις με νέα δάνεια.

Συχνά, εταίροι και δανειστές επισημαίνουν αυτή τη σχέση: για να συμφωνήσουμε στο «κούρεμα» των χρεών σας, τα οποία πήραμε πάνω μας, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μη χρειάζεστε πρόσθετα δάνεια.

Την αρχή αυτή υπενθυμίζει το ανακοινωθέν Τσίπρα - Γιουνκέρ, όταν αναφέρεται σε «δημοσιονομικά βιώσιμο» σύστημα. Η παροχή συντάξεων δεν πρέπει να επιβαρύνει τον φορολογούμενο με πρόσθετους φόρους. Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε ποτέ να βάλει πολλούς στη δουλειά, όπως το επιτυγχάνουν κράτη με ανοικτές αγορές και εντατικό ανταγωνισμό. Τα δηλούμενα εισοδήματα είναι μικρά. Οι συντάξεις είναι υψηλές συγκριτικά με τους μισθούς των πολλών. Με το «κούρεμα» των καθόλου σπουδαίων αποθεματικών χάθηκαν 12,5 δισ. και η έκρηξη της ανεργίας προκαλεί αφαίμαξη 3 - 4 δισ. κάθε χρόνο.

Η αντίσταση του ΠΑΣΟΚ, της Αριστεράς και των περισσοτέρων Νεοδημοκρατών εμπόδισε, μετά τη σπουδαία προσαρμογή της περιόδου 1990 - 1992, τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις. Το πραγματικό «έγκλημα» με το ασφαλιστικό είναι ότι πολιτικοί, συνδικαλιστές και εμείς όλοι αφήσαμε να περάσουν άπρακτα τα χρυσά χρόνια της ταχείας ανάπτυξης που έφερε η ένταξη στο ευρώ. Αντί να σωρεύονται κεφάλαια, ρουφούσε συνεχώς περισσότερα: μεταξύ 1999 - 2014 ο προϋπολογισμός «πλήρωσε» 175 δισ. ευρώ!

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ρύθμιση του 2010, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τρία εργαλεία. Η σύνταξη θα αναπληρώνει αντί του σημερινού 74%, περίπου, το 50% - 53% του εισοδήματος, διά μέσου μιας πολυετούς προσαρμογής. Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται, σταδιακά, στα 65 έτη για όλους. Το άθροισμα των συντάξεων (κύριες και επικουρικές) δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη του 2009, προσαυξημένη κατά 2,5%. Αυτό ζητούν οι θεσμοί.

Η ομάδα εργασίας που όρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την επεξεργασία ενός πλαισίου μεταρρύθμισης έχει ήδη αντιληφθεί την πολιτική δυσκολία όσων χρειάζεται να γίνουν ώστε να αφοπλιστεί η δημοσιονομική βόμβα του ασφαλιστικού.

Το κύριο πρόβλημα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού. Το πρόβλημα αυτό κρύβεται πίσω από τη διατύπωση Τσίπρα - Γιουνκέρ για σύστημα «αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για το δημογραφικό;

Οι προβλέψεις της κοινοτικής έκθεσης «Ageing Report 2015» δείχνουν ότι μέχρι το 2060, που αποτελεί τον ορίζοντα-στόχο για τα κράτη της Ευρωζώνης, σχεδόν ένας στους δύο ηλικιωμένους θα ξεπερνάει την ηλικία των 80 ετών, όταν το 2015 είναι «μόνον» το 30%. Παράλληλα, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών, από 21% εφέτος θα πάει στο 33%. Προσέξτε επίσης το εξής: τα νεαρά άτομα (κάτω των 15) και η τρίτη ηλικία (άνω των 64) ως ποσοστό της ηλικιακής ομάδας 15 - 64 ετών είναι σήμερα 55% και προβλέπεται ότι θα πάει το 2050 στο 88%!

Υπό το κράτος αυτών των απαισιόδοξων διαπιστώσεων, είναι αδύνατον να εξευρεθεί η μεγάλη συμφωνία που θα ανανεώνει την υπόσχεση των εταίρων να μας διευκολύνουν στο ζήτημα του χρέους. Οι κραυγές ορισμένων υπουργών ή άλλων κυβερνητικών παραγόντων δεν διευκολύνουν κανέναν. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν ότι η επιβολή νέων φόρων θα ακυρώσει, τουλάχιστον για σημαντικό διάστημα, την περίπτωση να επιβληθεί μια μικρή συμμετοχή κάθε μορφής εισοδήματος ως συνεισφορά στη δημιουργία ενός εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου. Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν θα καταλάβει γιατί να πληρώσει έναν ακόμη φόρο αν πρόκειται η κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει για να αυξήσει τα εκλογικά της οφέλη.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλιο Ζείδωρον:Εμμέσως πλην σαφέστατα ο κύριος Μπάμπης προτείνει νέα περικοπή των συντάξεων ώστε να μην απαιτείται η χρηματοδότηση από το κράτος και συνεπώς να μην ζητάμε ως χώρα νέα δάνεια...

Τετράγωνη λογική από έναν άνθρωπο που υποτίθεται είναι οικονομολόγος κι έχει εργαστεί και για λογαριασμό τραπεζών:για τα οικονομικά χάλια της χώρας ούτε λίγο ούτε πολύ φταίνε οι συνταξιούχοι διότι στα γεράματά τους καρπώνονται τον ιδρώτα τους!

Αγνοεί ο κύριος Μπάμπης μας ότι μέχρι και το 1990,βάση νόμου του 1950,οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων κατατίθενταν στις τράπεζες χωρίς να τοκίζονται,διάβασε κύριε Μπάμπη την απόφαση του Αρείου Πάγου στη δικιά σου εφημερίδα.Ποιοι κέρδιζαν τους τόκους αυτών των χρημάτων για 40 ολόκληρα χρόνια;

Στη συνέχεια έχουμε τη χασούρα μέσω των δομημένων ομολόγων και από τη φούσκα του χρηματιστηρίου και πάλι με εντολές υπουργών,για να έρθει το κούρεμα με το PSI του απίστευτου Βενιζέλου.Μιλάμε για ποσά διόλου ευκαταφρόνητα....,όσο κι αν στο άρθρο σας τα υποβαθμίζετε.

Σαφέστατα και πρέπει να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις,όχι όμως να δουλεύει ο άλλος 50 χρόνια για να πάρει σύνταξη,έλεος!

Επίσης το άρθρο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του την τεράστια ανεργία που μαστίζει τη χώρα με ευθύνη και πάλι των πολιτικών.... ανάπτυξης,στην οποία έβαλαν το χεράκι τους και οι δανειστές μας,ενώ δίνει μεγάλη βάση στο προσδόκιμο όριο ζωής που τείνει αυξανόμενο.... να σκοτώνουμε δηλαδή τα άλογα όταν γερνάνε!Αν και με τις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης αυτό θα συμβεί...

Ούτε λέξη για πραγματική ανάπτυξη της χώρας και εξ' αυτού δημιουργία θέσεων εργασίας...

Κύριε Μπάμπη μας οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι από τους οποίους όλοι σας ζητάτε μονίμως να πληρώνουν το μάρμαρο λες και τα κλέβουν τα λεφτά ή τους τα χαρίζουν...,ενώ τα εκατομμύρια των θαλασσοδανείων (τα οποία προφανώς εσκεμμένα αγνοείτε) έχουν δοθεί στ' αφεντικά σας και στους ομοίους των.

Ιδρώτας είναι μωρέ η σύνταξη,δουλεμένος πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες!

Μια δίκαιη λύση θα ήταν ο καθένας να εισπράττει αναλογικά με τις εισφορές του και να προβλεφθεί κι ένα κατώτατο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όσους οι εισφορές τους για διάφορους λόγους ήταν χαμηλές...

Είτε σας αρέσει είτε όχι έτσι έχουν τα πράγματα σε ότι αφορά τις συντάξεις και επιπλέον είναι υποχρέωση και καθήκον του κράτους να φροντίζει τους απόμαχους κι όχι να τους πετάει στον καιάδα κύριε Μπάμπη μας.

Αυτά τα λίγα από μας,που δεν είμαστε οικονομολόγοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom