Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΚΑΡΠΟΥΖΟΦΥΤΕΜΑΤΑ


Το ράμμα «τσίτα» τεντωμένο απ’ αναβόλα* σ’ αναβόλα του χωραφιού. Ξυστά να πέσει το τσαπί, ν’ ανοίξει λάκκο και να μπει ευθεία η καρπουζιά.

Μια διαδικασία αρχέγονη στα εύφορα χώματα του Αγγελοκάστρου Αγρινίου.

Και το χωράφι οργωμένο 2-3 φορές και σβαρνισμένο έπειτα καλά, με προϋπόθεση να’χει ζεστάνει ο καιρός χωρίς να χάσει την υγρασία του το χώμα.

Κι έπειτα σαν πιάσει η ρίζα να μη θέλει «ξενοφύτεμα», να ’ρθει αργότερα το σκάλισμα και το βοτάνισμα και τ’ αλλεπάλληλα ποτίσματα, μέχρι να «δέσει» η καρπουζιά, να μεγαλώσει το καρπούζι, να πιάσει τόπο ο κόπος κι ο ιδρώτας.

Χρόνια ολόκληρα στο Αγγελόκαστρο ετούτη η καλλιέργεια, και μάλιστα πολλές καλές χρονιές που το προϊόν είχε καλή τιμή, ζούσε από δαύτη το χωριό.

*αναβόλα = Η άκρη, το ξάκρισμα του χωραφιού.

Μπούτιβας Κώστας – Καστρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom