Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Συνολική συμφωνία ζήτησε ο Τσίπρας,πήρε... κατανόηση - Μπλόκο από το ΔΝΤ

 Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ

- Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ σήμερα το μεσημέρι
- Μόνο κατανόηση πήρε η Αθήνα από τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
- Επί 2,5 ώρες ο Α. Τσίπρας εξήγησε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης
- Τον παρέπεμψαν στους Θεσμούς παρέπεμψαν η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος
- Έκτακτο Eurogroup για να μην υπάρξει ατύχημα

Δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Ακόμη και από τις ανακοινώσεις των τριών πλευρών μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι ακόμη δεν έχει ωριμάσει το κλίμα για μια συμφωνία αν και η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη ολοκληρωμένης συμφωνίας ως το τέλος του μήνα.

Είναι ενδεικτικό τόι οι ανακοινώσεις ήταν μάλλον φειδωλές για το αποτέλεσμα της συνάντησης των τριών ηγετών με την Ελλάδα μάλλον να παίρνει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη μαζί με την υπενθύμιση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Βέβαια το γεγονός ότι απ' τη γαλλική πλευρά έγινε λόγος και για ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αφήνει περιθώριο κάποιων εξελίξεων τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό και η σημερινή (μεσημέρι στις 14:30 σύμφωνα με πληροφορίες) συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μαξίμου: Μέρκελ - Ολάντ θα συνδράμουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα

Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Γερμανός εκπρόσωπος: Φιλικό το κλίμα, οι συνομιλίες συνεχίζονται
Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην "επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος", έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα.

Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Μπλόκο από το ΔΝΤ σε συμφωνία – Έκτακτο Eurogroup για να μην υπάρξει ατύχημα

Δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους Θεσμούς μέχρι το τέλος του μήνα και ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος στις αρχές του επόμενου είναι ορατός. Μέρκελ και Ολάντ επανέλαβαν ότι οι σημαντικότερες αντιδράσεις προέρχονται από το ΔΝΤ,που μπλοκάρει επί της ουσίας τη διαπραγμάτευση ειδικά σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους.

Κάπως έτσι και με το ΔΝΤ να επιμένει να θέτει το ένα εμπόδιο πίσω από το άλλο η ευρωπαϊκή πλευρά φαίνεται τώρα να προσανατολίζεται στην τμηματική έστω χρηματοδότηση της χώρας έτσι ώστε να μην υπάρξει ατύχημα, ειδικά στην αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια συμφωνία, έτσι τουλάχιστον όπως την επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά μια (με το σταγονόμετρο) χρηματοδότηση της χώρας.

Ουσιαστικά φαίνεται ότι συζητείται να υπάρξει μια συμφωνία για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε ό,τι αφορά όμως μόνο στις δανειακές της υποχρεώσεις, συμφωνία η οποία αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup πιθανότατα τις επόμενες ημέρες καθώς στις 5 Ιουνίου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει την πρώτη από την επόμενη σειρά δόσεων προς το ΔΝΤ.

Τα χρήματα αυτά μπορεί είτε να προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ είτε από το ΤΧΣ, όπως άλλωστε είχε προτείνει στη σχετική επιστολή του ο Α. Τσίπρας.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom