Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Κολομβία: Τουλάχιστον 58 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από κατολίσθηση


Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή Σάλγκαρ, στη βορειοδυτική Κολομβία, εξαιτίας καταρρακτώδους βροχής και της υπερχείλισης ενός ποταμού.

Λάσπη, βράχια και κορμοί δέντρων έπνιξαν τη νύχτα την ορεινή
κοινότητα Μαργκαρίτα στο Σαλγκάρ της δυτικής Κολομβίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 58 άτομα και παρασύροντας σπίτια σε κοντινή χαράδρα μετά τις ξαφνικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις.

Η καταστροφή χτύπησε την κοινότητα τη νύχτα, και οι κάτοικοι σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους από τους γείτονες που φώναζαν «το ποτάμι, το ποτάμι». Σπίτια, ξύλινες κατασκευές, παρασύρονταν στην κοντινή χαράδρα Λιμπορδιάνα ενώ οι επιζώντες με δυσκολία πρόλαβαν να μαζέψουν τους οικείους τους.

«Το ποτάμι πήρε τα πάντα στο διάβα του» είπε κάτοικος στο Associated Press, λέγοντας πως κανείς στην κοινότητα δεν φανταζόταν ποτέ ότι μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανέφεραν πως εκτός από τους 58 νεκρούς που έχουν ανασυρθεί, τραυματίστηκαν 37 άτομα. Άγνωστο είναι πόσοι μπορεί να είναι ακόμη θαμμένοι κάτω από το χάος.

Κάτοικοι απομακρύνθηκαν με στρατιωτικά ελικόπτερα ενώ οι επιχειρήσεις των συνεργείων γίνονται σε διαδρομή 40 χιλιομέτρων. Σε ολόκληρη την περιοχή καταγράφονται μεγάλα προβλήματα στην παροχή νερού.

«Ακόμη δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Το μόνο που ξέρω είναι ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλές οικογένειες έμειναν άστεγες, όμως ακόμη δεν μπορώ να δώσω έναν ακριβή απολογισμό», είπε η Σούλμα Οσόριο, μια ντόπια αξιωματούχος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.

«Η τραγωδία είναι τεράστια. Υπάρχουν πολλοί νεκροί ακόμη, ολόκληρη η πόλη έχει καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας και εικόνες που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν καταστραμένα σπίτια και δρόμους καλυμμένους από λάσπη και χαλάσματα. Διακρίνονται επίσης κάτοικοι να ψάχνουν απεγνωσμένα στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους.

Η Σάλγκαρ βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή, κοντά στις Κολομβιανές Άνδεις.
«Είναι φρικτό. Ακούγαμε βράχους να χτυπούν μεταξύ τους, το νερό μας παρέσυρε και αναγκαστήκαμε να σκαρφαλώσουμε στη στέγη του σπιτιού μας», είπε ένας κάτοικος που σώθηκε.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 30 και ότι πέντε οικογένειες αγνοούνται.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αναχώρησε για το Σάλγκαρ και ανακοίνωσε, με μήνυμά του στο Twitter, ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στα θύματα.

Στην περιοχή σπεύδει επίσης και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο Άλβαρο Ουρίμπε, που σήμερα είναι γερουσιαστής και παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Κολομβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom