Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Φοροκαταιγίδα 5 δισ. ευρώ - Διπλό πακέτο μέτρων με φόρους και περικοπές για να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση


- Διπλό πακέτο μέτρων με φόρους και περικοπές άνω των 14 δισ. παρουσιάζει η κυβέρνηση σε ΔΝΤ και ΕΚΤ
- Έρχεται κεφαλικός φόρος, έκτακτη εισφορά, φόροι στον τουρισμό και τα νησιά, αλλά και ενιαίος ΦΠΑ
- Βλέπει έλλειμμα το ΔΝΤ και η κυβέρνηση απαντά με φοροκαταιγίδα κοντά στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ

Με το ΔΝΤ να βλέπει πρωτογενές έλλειμμα και όχι πλεόνασμα από 1,2
ως 1,4 που προβλέπει η κυβέρνηση και τους εταίρους να αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα του χρέους που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση “έθαψε” τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας και στοχεύει τώρα σε συμφωνία-πακέτο στα μέσα Ιουνίου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο σε επίπεδο χρηματοδότησης της χώρας.

Κάπως έτσι έχουν εκπονηθεί δύο σχέδια με κοστολογημένα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν σε εταίρους και δανειστές ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει για φέτος αύξηση εσόδων μέσω φόρων της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με περικοπές δαπανών 1,092 δισ. αλλά και νέα αύξηση εσόδων, επίσης με φόρους της τάξης των 5,09 δισ για το 2016 σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Το Plan B της κυβέρνησης για να ικανοποιηθεί και η άποψη του ΔΝΤ,που προβλέπει έλλειμμα αντί πλεονάσματος, περιλαμβάνει ενισχυμένα έσοδα μέσω φόρων για φέτος της τάξης των 5,8 δισ ευρώ.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα πακέτο που περιλαμβάνει φόρους και περικοπές, πακέτο που έχει μάλιστα και "εφεδρικά" μέτρα, για την αύξηση των εσόδων. Ουσιαστικά για τα επόμενα δύο χρόνια τα μέτρα της κυβέρνησης ξεκινούν από τα 13 και φτάνουν ως τα 14,2 δισ. ευρώ.

Τα δύο αυτά σχέδια θα παρουσιαστούν από τους κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο στον Μ. Ντράγκι ενώ παράλληλα από τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη θα γίνουν επαφές με Κομισιόν και ΔΝΤ.

Τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο;
Μεταξύ άλλων υπάρχει ο κεφαλικός φόρος για τους 300 πιο πλούσιους Έλληνες, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα επίπεδα προ της μείωσης κατά 30%, αύξηση κατά 30% και στον φόρο πολυτελείας, όλο το πακέτο μέτρων με φορολόγηση διανυκτερεύσεων κλπ στα νησιά, ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα ακόμη και για ποσά στα 70 ευρώ.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom