Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Reuters: Αν επέλθει το μοιραίο... κανένας δεν θέλει ν' αφήσει τα αποτυπώματά του στο φονικό όπλο


Δεν υπάρχει κάποιος που να θέλει να αφήσει το δακτυλικό του αποτύπωμα στο φονικό όπλο εφόσον η Αθήνα πτωχεύσει, σημειώνει αιχμηρό άρθρο του Πολ Τέιλορ στο πρακτορείο Reuters

«Χρεοκοπούμε». «Όχι, δεν χρεοκοπείτε». «Μας πνίγετε». «Όχι, δεν σας πνίγουμε». «Μας χρωστάτε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». «Σας δώσαμε ήδη».

Αυτός είναι ο διάλογος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που γίνεται μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Το παιχνίδι «ποιος θα δειλιάσει πρώτος». 
Ένα παιχνίδι που οδηγεί σε φαύλο κύκλο καταλογισμού ευθυνών, σημειώνει, με την Αθήνα να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην χρεοκοπία, καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια συμφωνία για την καταβολή χρημάτων, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: αν η Ελλάδα πέσει, κανείς δεν θέλει τα αποτυπώματά του πάνω στο φονικό όπλο. Αν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι που φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι την έσπρωξε από το χείλος του γκρεμού ή απέτυχε να προσπαθήσει να τη σώσει», αναφέρει το άρθρο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες, με αξιωματούχους της Ευρωζώνης να απαντούν πως οι τράπεζες έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, όταν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι «προκαλεί ασφυξία» στην Ελλάδα, με την τελευταία να μην επιθυμεί να είναι ο θεσμός που θα «τραβήξει την πρίζα».

Το δημοσίευμα τονίζει καταλήγοντας πως εάν γίνει πτώχευση, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν θα πάρει πάνω του την ευθύνη.

reuters.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom