Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αποκάλυψη βόμβα από το Bloomberg: Η Γερμανία ετοιμάζει τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα ύψους εως 40 δισ. ευρώ και διάρκειας 3 ετών


- Το δημοσίευμα του Bloomberg ''πατάει'' σε δηλώσεις του συμβούλου της Μέρκελ και προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, Μάρσελ Φρέιζερ
- Ο Γερμανός οικονομολόγος μιλάει ξεκάθαρα για τρίτο πακέτο – Μνημόνιο που συνοδεύεται με απαιτήσεις για νέα μέτρα
- Μ. Φρέιζερ: Δεν παίρνω τοις μετρητοίς τις προθεσμίες Βαρουφάκη
- ''Να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά''


Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι ο Γολγοθάς για την Ελλάδα. Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως είναι στα σκαριά νέο πακέτο, δηλαδή τρίτο Μνημόνιο καθώς θα συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Το διεθνές πρακτορείο δεν επικαλείται ανώνυμες διαρροές καθώς στο δημοσίευμα ονοματίζεται ο ''πληροφοριοδότης'', που δεν είναι άλλος από το δεξί χέρι της Μέρκελ, τον Μάρσελ Φρέιζερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών.
Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο το Τρίτο Μνημόνιο:

- Θα είναι ύψους 30 εως 40 δισ. ευρώ

- Θα έχει χρονική διάρκεια τριών ετών

- Θα συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις για μέτρα, ενώ μένει να διευθετηθεί ο νέος θεσμός εποπτείας όσων θα συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση

Αυτό είναι το ''δάσος'' για τον Γερμανό οικονομολόγο και όχι οι τωρινές διαπραγματεύσεις και το πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

''Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ'' δηλώνει ο ίδιος στο διεθνές πρακτορείο.

Στην ερώτηση του Bloomberg για το αν το νέο πακέτο θα συνοδεύεται από νέες υποχρεώσεις ο Μάρσελ Φρέιζερ δεν απαντά με ασάφειες.

''Σίγουρα θα περιλαμβάνει περισσότερα. Αυτή τη στιγμή το δεύτερο πακέτο, στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του πρώτου πακέτου δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. 
Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι χρόνος έτσι ώστε να περάσει στη φάση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Δεν γίνεται μέσα σε τρεις μήνες να προχωρήσει τομές όπως είναι η συλλογή των φόρων, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και άλλες που χρειάζεται να γίνουν. Αυτές πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια. 

Μένει, ακόμη, να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο εποπτικός μηχανισμός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους πως δεν θέλει την Τρόικα. Ωστόσο, οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τον έλεγχος της προόδου των μεταρρυθμίσεων''.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών εκτιμά πως το νέο πακέτο θα περάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη Γερμανική Βουλή.

Αξίζει όμως να διαβάσει κανείς πως σχολιάζει ο Γερμανός οικονομολόγος τις προθεσμίες που έχουν τεθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη.

''Ας μην τις παίρνουμε τοις μετρητοίς. Κι άλλες φορές έχουν μπει προθεσμίες στην Ελλάδα που δεν τηρήθηκαν. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό δρόμο. Το μήνυμα που λαμβάνουμε όλοι στο Βερολίνο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την αντίστοιχη ελληνική.

Εδώ και πέντε χρόνια η Τρόικα ζητάει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και τώρα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν πάντα να κάνουν τα λιγότερα, έτσι ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τα εσωτερικά τους ζητήματα. Θεωρώ πως υπάρχει πεδίο διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών. Οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom