Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ;


Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων μεταφέρθηκαν ως πληροφορίες τόσο από τον δήμαρχο όσο και από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους ότι οι προθέσεις του υπουργού παιδείας κ. Μπαλτά δεν είναι στην κατεύθυνση μεταφοράς αυτών των τμημάτων στην Πάτρα. 

Επίσης κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από τη μεριά της
παράταξης του κ. Τραπεζιώτη για αξιοποίηση άμεσα των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου προς δημιουργία μεταξύ άλλων και χώρου φοιτητικής εστίας και λέσχης ενώ παράλληλα μας διαβεβαίωσαν, ότι ο νυν υπουργός υγείας κ. Κουρουμπλής είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει το εγκαταλελειμμένο αυτό χώρο προς αξιοποίησή του.

Επειδή όμως όλα τα παραπάνω, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να παραμείνουν έωλες υποσχέσεις οφείλουν όσοι τα υποστηρίζουν να διευκρινίσουν τους τρόπους με τους οποίους οι συγκεκριμένες εξαγγελίες μπορούν να υλοποιηθούν.

Εξ όσων γνωρίζουμε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει στις πρυτανικές αρχές με εισήγηση τους και απόφαση του συμβουλίου του ιδρύματος να μεταφέρουν τα τμήματα αυτά είτε συμφωνεί ο αρμόδιος υπουργός είτε όχι.

Άρα για να έχει πραγματική ισχύ η πρόθεση του υπουργού θα πρέπει να προβεί σε αλλαγή αυτού του νομοθετικού πλαισίου καταργώντας το. Θα το πράξει;

Πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν έχει σκοπό να καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά και με τι θα το αντικαταστήσει. Με άλλα λόγια θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιό είναι το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας, όχι μόνο για τα χωροταξικά ζητήματα, αλλά και για τα υπόλοιπα μείζονα ζητήματα που υπάρχουν σε αυτό τον τόσο σημαντικό χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι πολύ σημαντική η δήλωση του υπουργού υγείας για την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα πρέπει η δημόσια περιουσία όπου και να ανήκει να αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών και των πολλών και μεγάλων κοινωνικών αναγκών.

Γι αυτό το λόγο οφείλει να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί ο χώρος, δεδομένου ότι η χρήση του χώρου για διαφορετική χρήση πέραν αυτής των υπηρεσιών υγείας προσκρούει πάνω στους όρους δύο κληροδοτημάτων (Κληροδότημα Τσικνιά: Νέα πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου. Kαι κληροδότημα Αντωνόπουλου: Το οικόπεδο πάνω στο οποίο χτίστηκε το παλιό νοσοκομείο). Επίσης θα πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί σε ποιον φορέα θα παραχωρηθεί (Δήμος Αγρινίου ή Πανεπιστήμιο Πατρών) και ποιός θα αναλάβει το κόστος της ανακατασκευής του.

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλιώς θα διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά ότι τρεφόμαστε με ανέξοδες πολιτικές υποσχέσεις, που όσο εύκολα και απλόχερα δίνονται, τόσο δύσκολα υλοποιούνται, κάνοντας για μια ακόμη φορά επίκαιρους τους στίχους του μεγάλου Νίκου Γκάτσου: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα | μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα»

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 
   ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Αριστείδη Παρθένη 3 - Αγρίνιο Τ.Κ. 301 00
Τηλ. Επικ.: 6931 121632

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom