Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τι είπαν Ομπάμα - Βαρουφάκης στο ολιγόλεπτο τετ-α-τετ τους στο Λευκό Οίκο


Ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου. Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Τι είπαν στο ολιγόλεπτο τετ-α-τετ τους Ομπάμα - Βαρουφάκης

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, καθώς αποχωρούσε ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε και μίλησε με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ όταν έφυγε η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνομιλία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ομπάμα έδειξε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό.

«Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε», είπε και πρόσθεσε:

«Είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει. Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα».

Όπως ανέφερε υπήρξε ανταλλαγή απόψεων «για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος».

«Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε την συμπαράσταση του και της κυβέρνησης του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία. «Εγώ του είπα ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν», συμπλήρωσε.

Σχετικά τέλος με το επικείμενο Eurogroup σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος», ενώ υπογράμμισε πως «το ζητούμενο είναι τι κάνουμε μετά τον Ιούνιο εποχή».

Πριν από τη συνομιλία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας να εξευρεθεί συντεταγμένη λύση, όπως τη χαρακτήρισε, στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα.

«Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ο κ. Βαρουφάκης θα δει σήμερα τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom