Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σήμερα στο Αγρίνιο: «Όλοι στο Βουνό» στην «Λέσχη Βιβλίου»

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ:Φόρος τιμής στους 120

Η Λαϊκή Συνέλευση ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ και η «Λέσχη Βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά, αποτίοντας φόρο τιμής στους 120 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής  της πόλης του Αγρινίου, παρουσιάζουν σήμερα Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 στις 8:00 το βράδυ, το ντοκιμαντέρ του Αλέκου Παπαηλιού «ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του βιβλιοπωλείου Αναστασιάδη 2 και σ’ αυτή θα παρευρίσκονται οι κόρες της Πόπης και του Θάνου Παπαθεοδώρου, κυρίες Χαρά, Ευθυμία και Ειρήνη Παπαθεοδώρου.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Πόπης και του Θάνου Παπαθεοδώρου, που ήταν γιατρός στον ΕΛΑΣ την περίοδο 1943-44, στις περιοχές Ατωλ/νιας, Ναυπακτίας και Ευρυτανίας.

Είναι ένα οδοιπορικό, εκεί όπου ο ΕΛΑΣ έφτιαχνε νοσοκομεία για τους αγωνιστές και τον ντόπιο πληθυσμό.

Σκηνοθεσία – Αλέκος Παπαηλιού, Μοντάζ – Χρήστος Χατζημπάρμπας, Φωτογραφία – Κατερίνα Τζιγκοτζίδου, Μουσική – Γιώργος Καραγιάννης

Λίγα λόγια για την ταινία του Αλέκου Παπαηλιού

Το ντοκιμαντέρ «Όλοι στο Βουνό» του Αλέξανδρου Παπαηλιού, είναι βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Πόπης και του Θάνου Παπαθεοδώρου, που ήταν γιατρός στον ΕΛΑΣ στα χρόνια 1943-44, στις περιοχές Αιτωλ/νίας, Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό, σε περιοχές όπου ο ΕΛΑΣ έφτιαχνε νοσοκομεία για τους αγωνιστές, καθώς και για τον τοπικό πληθυσμό.

Στο ντοκιμαντέρ, μιλούν άνθρωποι που είχαν γνωρίσει τον γιατρό και την οικογένειά του. Προβάλλεται επίσης η φιλία της οικογένειας Παπαθεοδώρου με την οικογένεια των Εσθήρ και Λέων Μάτσας, Εβραίων, οι οποίοι ζούσαν στο Αγρίνιο και είχαν κι εκείνοι καταφύγει στο βουνό. Το Αγρίνιο υπήρξε από τις πόλεις, που αντιστάθηκε και δεν παρέδωσε τους Εβραίους στα γερμανικά στρατεύματα. Η φιλία των συγκεκριμένων οικογενειών διατηρείται μέχρι και σήμερα!

Μέσα από τα επίκαιρα της εποχής εκείνης, ο θεατής ταξιδεύει σε απροσπέλαστα, μεγαλόπρεπα βουνά, ποτάμια, γέφυρες και κοιλάδες. Γίνεται έτσι μάρτυρας της προσπάθειας που κατέλαβαν οι πρόγονοι μας, μέσα από κακουχίες, κινδύνους και μεγάλες θυσίες, έτσι ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν ελεύθερη την Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις προσωπικές μαρτυρίες των προγόνων μας, διασώζοντας έτσι παράλληλα και την ιστορική μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom