Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Προκαλεί χάος η υπουργική Βαβέλ - Νέα βόμβα Πανούση: "Φοβάμαι για νεκρό στις Σκουριές"!

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις, οι πολιτικές διαφωνίες και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις προκαλούν δυσφορία στο Μαξίμου που αναζητεί λύση

Γράφει η Δήμητρα Κρουστάλλη

Η σύγκρουση του Υπουργικού Συμβουλίου με τις ανάγκες της διακυβέρνησης είναι βίαιη και δεν χρειαζόταν να το πιστοποιήσουν ούτε οι καταλήψεις των αντιεξουσιαστών ούτε το άρθρο του Γιάννη Πανούση

Το ομολογούν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί. «Εμείς» λένε «άλλη εικόνα είχαμε για το πώς λειτουργούν το κράτος, η οικονομία, η Ευρώπη...». Το φωνάζει και η πραγματικότητα.

Οι δικαιολογημένες αρρυθμίες της απειρίας έχουν μετατραπεί σε γενικευμένο διαχειριστικό χάος: υπουργοί που διαφωνούν καθημερινά με τον χθεσινό εαυτό τους, αναπληρωτές υπουργοί που έχουν άλλη γραμμή από τους υπουργούς, κάθε κυβερνητικό γραφείο και ένα ανεξάρτητο φέουδο όπου η αστοχία συχνά φλερτάρει με τον αυταρχισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει σε έμπιστο κύκλο συνομιλητών τη δυσφορία του για την εικόνα της κυβέρνησης. Το θέμα απασχόλησε και τον πρωινό καφέ και  μεταφέρθηκε ξανά στους υπουργούς η εντολή του Πρωθυπουργού για λιγότερες δηλώσεις στα ΜΜΕ και περισσότερη δουλειά.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη είχε στόχο να μεταδώσει το μήνυμα ότι θα καταπιάνεται προσωπικά με τα ζητήματα των υπουργείων και της καθημερινότητας και δεν θα προεδρεύει εξ αποστάσεως. 

Οσοι όμως έχουν έστω και ελάχιστη γνώση των ενδοκυβερνητικών συσχετισμών απαντούν μονολεκτικά «κανένας» στην ερώτηση «ποιος συντονίζει την κυβέρνηση;» και θεωρούν αδιανόητο να σηκώσει το τηλέφωνο οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Πρωθυπουργό για να παρέμβει. 

Το ζήτημα προκαλεί αμηχανία στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας επειδή γίνεται αντιληπτό ότι οι ανάγκες της διακυβέρνησης και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν σκέλη της ίδιας εξίσωσης.

Φιλοδοξίες και ιδεοληψίες
Η πολιτεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία φιλοδοξεί να ανεβεί σκαλοπάτι στην ιεραρχία των πολιτειακών παραγόντων, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά, σαρώνοντας κοινοβουλευτικούς κανόνες και πολιτικές παραδόσεις, προκαλεί εκνευρισμό. 

Καλό παράδειγμα δεν δίνει και η αμφισημία του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ όπου προβλέπεται η ανεξαρτησία του ΔΣ, όμως στην επιλογή των προσώπων θα έχει άμεση εμπλοκή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος διατηρεί οργανωτικές και ελεγκτικές εξουσίες για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.    

Αιτία της παραλυσίας δεν είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες ούτε οι λανθασμένες εκτιμήσεις. Είναι οι ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν στα δύο την κυβέρνηση και εκφράστηκαν με τα άρθρα του Γιάννη Πανούση και του Γιάννη Μηλιού

Ο πρώτος προτρέπει τον Πρωθυπουργό να απαλλάξει την κυβέρνηση από τη νοοτροπία των πιστοποιητικών αριστεροφροσύνης. «Αριστερή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα» επισημαίνει και διερωτάται αν «νοείται Αριστερά τού τίποτα;». 

Ο κ. Μηλιός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση επειδή στους δύο πρώτους μήνες «μοιάζει να τείνει να μετατραπεί σε φιλολαϊκό διαχειριστή του υπάρχοντος, δηλαδή της κυριαρχίας του κεφαλαίου στην παγιωμένη νεοφιλελεύθερη μορφή της».

Η διαχείριση των καταλήψεων στα πανεπιστήμια ανέδειξε το πρόβλημα. Ο κ. Πανούσης ήταν υπέρ της παρέμβασης της Αστυνομίας, ενώ ο Νίκος Βούτσης προέκρινε την ανοχή για να μην πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα αυτά. 

Το αποτέλεσμα ήταν οι καταληψίες να προκαλούν μια ακίνητη Αστυνομία και τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» να διαδηλώσουν ανενόχλητα στο προαύλιο της Βουλής, γεγονός που άφησε άφωνο ακόμη και το πρωθυπουργικό περιβάλλον αλλά όχι την Πρόεδρο της Βουλής η οποία δήλωσε ότι ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία.

Την ίδια ημέρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απεκόπη από το υπουργείο Εσωτερικών και προσετέθη στον κύκλο εποπτείας του υπουργείου Δικαιοσύνης έπειτα από εισήγηση του κ. Πανούση που αποτελεί πάγια επιστημονική θέση του. 

Αυτό ενδεχομένως να λύσει τα «ζητήματα δικαιωμάτων και ασφαλείας», αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα με τους αναρχικούς. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Θανάσης Πετράκος προέτρεψε την ΕΥΠ «να το κοιτάξει. Τυχαία είναι όλα αυτά; Δεν ξέρω αν είναι ξένος ή εσωτερικός δάκτυλος... Γιατί να είναι ξένος; Προβληματίζομαι ιδιαιτέρως και δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα» δήλωσε.       

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έσπευσε να καταθέσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ και την αποσυμφόρηση των φυλακών «με λελογισμένες αποφυλακίσεις», όπως διευκρίνισε, χωρίς την έκθεση του ΓΛΚ, έχοντας απέναντί του την Ενωση Εισαγγελέων, τους ΑΝΕΛ και την αντιπολίτευση, ιδίως για τη διάταξη περί αναπηρίας, η οποία θεωρείται ότι θα αποβεί σε όφελος του οργανωμένου εγκλήματος.

Η κορυφαία μάχη κατά της διαφθοράς που θα αποτελούσε το διαβατήριο της κυβέρνησης στον δύσκολο κόσμο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους χάθηκε στα ψιλά γράμματα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της οποίας χαρίστηκαν πρόστιμα φοροδιαφυγής σε επιφανείς επιχειρηματίες, μεγαλογιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες που ενθυλάκωναν τον ΦΠΑ. 

Ακόμη και ο Παναγιώτης Νικολούδης παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος των προσώπων που βρίσκονται στις διάφορες λίστες  (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.τ.λ.)«είναι εξαιρετικά δύσκολος». Αρα απομακρύνεται ο στόχος της είσπραξης 2,5 δισ. ευρώ από υποθέσεις φοροδιαφυγής. 

Επιπλέον δεν επαληθεύτηκε η εκτίμηση για την εισροή στα κρατικά ταμεία 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση-εξπρές του υπουργείου Οικονομικών. Τελικώς εισπράχθηκαν μόνο 147 εκατ. ευρώ, ενώ γράφονται και σβήνονται μέτρα όπως ο ΦΠΑ στα νησιά, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κ.ά. από τις διάφορες εκδοχές της λίστας Βαρουφάκη.

«Τρικέφαλη» η οικονομία
Στο υπουργείο Οικονομικών φημολογείται ότι λειτουργούν τρεις ανεξάρτητοι τομείς με εξίσου ανεξάρτητους επικεφαλής: τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Δημήτρη Μάρδα και τηΝάντια Βαλαβάνη. 

Στο υπουργείο Παιδείας η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο μεταξύ του Αριστείδη Μπαλτά και του Τάσου Κουράκη - ο υπουργός οραματίζεται ένα απαιτητικό σύστημα εξετάσεων, ενώ ο αναπληρωτής του εξετάσεις light. 

Οταν τους διαβιβάστηκε από παράγοντες της Παιδείας ότι «ο Σόιμπελ δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, οι Πανελλαδικές μπορούν», οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να συνυπογράφουν ακόμη και τα δελτία Τύπου. 

Στην οδό Αριστοτέλους το παιχνίδι παίζεται υπόγεια καθώς λέγεται ότι ο Δημήτρης Βαρνάβας και ο Χρήστος Μαντάς «ροκανίζουν» τον πασοκογενή υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή επειδή θα προτιμούσαν στη θέση του τον αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθό.         

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά των αυτογκόλ που προκαλούν δηλώσεις του τύπου «αν χρειαστεί δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις» ή η ανερμάτιστη ενεργειακή πολιτική με τον Παναγιώτη Καμμένο να πατά στη βάρκα των Αμερικανών και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη βάρκα των Ρώσων.

Αναταράξεις και για τον ΟΛΠ

Τα ζητήματα όμως δεν είναι επικοινωνιακά. Προσφάτως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα κάνοντας επαφές υψηλότατου επιπέδου υπό τον συντονισμό του κινέζου ομολόγου του Μα Κάι

Οταν το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε δηλώσεις του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει στον ΟΛΠ, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγές της αντιπροεδρίας μεταδίδουν ότι η επίσκεψη στην Κίνα είχε διευρευνητικό χαρακτήρα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν διέπονται από μια συνολική στρατηγική σε θέματα ανάπτυξης, δικτύων και εξαγωγών.  

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ διευκρινίζεται ότι υπάρχει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός όπου θα τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα και ότι η η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για κοινοπρακτικά σχήματα με διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ώστε τα έσοδα να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. 

Το τίμημα, όμως, όπως μεταδίδεται από την κινεζική πλευρά, θα είναι ευθέως ανάλογο του αποτελέσματος του διαγωνισμού και ενδεχομένως μακριά από αυτό που υπολογίζει η κυβέρνηση.

Νέα βόμβα Πανούση: "Φοβάμαι για νεκρό στις Σκουριές"!

- «Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση θα έχουμε και νεκρούς», είπε για τις Σκουριές
- Το μπαλάκι στην κυβέρνηση για το θέμα των καταλήψεων πέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης
- «Δεν υπάρχει καμία συνωμοσία πίσω από το άρθρο μου στα ΝΕΑ», είπε επίσης
- «Ζητάω από το πολιτικό σύστημα να πουν ποιά είναι τα όρια των καταλήψεων», είπε χαρακτηριστικά


Ως να μην είναι μέλος αυτής της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης μίλησε για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του ζητώντας όμως τις τελικές αποφάσεις να τις πάρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Πανούσης έκανε μια δήλωση βόμβα για την κατάσταση στις Σκουριές. Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο κ. Πανούσης με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια, είπε ότι φοβάται πως θα αγριέψει η κατάσταση και αν δεν γίνει σωστή διαχείριση θα έχουμε και νεκρούς. Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η αστυνομία, είπε ότι θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική η στάση της και ότι πρέπει να είναι πιο δραστική η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ο κ. Πανούσης ρωτήθηκε και για τον σάλο που προκλήθηκε από το άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Είπε ότι ποτέ στην ζωή του δεν συμμετείχε σε συνωμοσίες και ότι δεν έχει δει ποτέ στην ζωή του τον κ. Ψυχάρη. «Θέση μου είναι ότι η αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις θεωρίες συνωμοσίας και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.
«Έχω αρθρογραφήσει σε πολλά έντυπα αλλά τέτοιο σάλο δεν ξεσήκωσε ποτέ κανένα άρθρο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της υπαγωγής του υπουργείου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Πανούσης είπε επίσης ότι: «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνένωση τάξεως και δικαιοσύνης ήταν χρόνια και πάγια θέση μου». Πρόσθεσε ότι αυτό το σχήμα το είχε συζητήσει προ μηνός με τον κ. Βούτση και είχαν συμφωνήσει.

Ενδιαφέρον είχαν και όσα είπε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για την κατάληψη της πρυτανείας. Είπε ότι αν αποφασισθεί να βγάλουν τους καταληψίες από την Πρυτανεία βάζοντας μέσα τα ΜΑΤ έστω και αν δεν χρησιμοποιήσουν βια, τότε θα γίνουν καταλήψεις σε ΑΣΟΕΕ, στα Χανιά κ.ο.κ. εννοώντας ότι θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο.

Πέταξε μάλιστα το μπαλάκι λέγοντας: 
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πως θα χειριστεί αυτό το φαινόμενο γιατί χρειάζεται συνολική και όχι επί μέρους αντιμετώπιση. Η διαχείρισή του θα πρέπει να είναι πολιτική», είπε.

Ο κ. Πανούσης εξέφρασε και την απορία του για τα επεισόδια του Σαββάτου. Αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να γίνεται πάρτι στο Πολυτεχνείο και διερωτήθηκε που είναι οι φοιτητικές νεολαίες για να διεκδικήσουν τον πανεπιστημιακό χώρο.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει έναν εσωτερικό κανονισμό περιφρούρησης του πανεπιστημιακού χώρου.

Για τον ρόλο του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε να γίνει διαχείριση του θέματος έστω και με εισβολή, ο κ. Πανούσης είπε: 


«Μα αυτός δεν είναι ο ίδιος ο εισαγγελέας που άφησε ελεύθερα τα άτομα που εισέβαλλαν στην Βουλή;»

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση στα Εξάρχεια και την αναζωπύρωση των επεισοδίων είπε: «Δεν θα επιμείνουμε στο αμυντικό δόγμα. Ήδη το Σάββατο η αντιμετώπιση ήταν πιο δυναμική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom