Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τι γυρεύει Πασχαλιάτικα στις ΗΠΑ ο Βαρουφάκης; - Ποιο μήνυμα μεταφέρει στην Λαγκάρντ


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε να συναντήσει εκτάκτως την κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον. Και υποθέτω ότι το να ζητήσει εκτάκτως συνάντηση από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και μάλιστα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, θα έχει κάτι πολύ σοβαρό να της ανακοινώσει. 

Διότι αν ζήτησε να τη δει κυριακάτικα και την ημέρα του δικού της
Πάσχα για θέματα ρουτίνας, θα απολέσει την αξιοπιστία του με την κ. Λαγκάρντ και τους αξιωματούχους του Ταμείου.Το βασικό θέμα που είναι ανοικτό μεταξύ της Αθήνας και του Ταμείου, είναι η δόση που πρέπει να πληρωθεί στις 9 Απριλίου, την Πέμπτη. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα ανοικτά θέματα, όπως είναι η κανονική επιθεώρηση, όχι αυτή των τεχνικών επιτροπών. Και η κανονική επιθεώρηση το Ταμείο ζητά να γίνει στην Αθήνα, από τον επικεφαλής της Αποστολής τον κ. Γκογιάλ, ο οποίος θεωρεί αυτονόητο ότι θα έχει πρόσβαση στα υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο κ. Βαρουφάκης τηλεφώνησε ο ίδιος στην κ. Λαγκάρντ. Γνωρίζονται άλλωστε, συμπαθεί η κ. Λαγκάρντ τον Ελληνα υπουργό κατά δήλωσή της, και ο κ. Βαρουφάκης την γενική διευθύντρια του Ταμείου, έχουν ανταλλάξει τα προσωπικά τους τηλέφωνα, άρα ήταν εύκολο να το κάνει. Του απάντησε θετικά αλλά του θύμισε ότι αύριο Κυριακή οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα τους. Αντιλαμβάνομαι ότι όπως όλοι οι άνθρωποι, θα πάει και αυτή στην εκκλησία και θα παρακαθίσει στο οικογενειακό τραπέζι για το Πάσχα.

Πάντως, το Ταμείο θεωρεί ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ την υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δανειακή δόση την Πέμπτη 9 Απριλίου. Αν στο μεταξύ άλλαξε κάτι θα το γνωρίζουμε αύριο μετά τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ.

Σημειώνουμε ότι Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο «κλάμπ» των χωρών με τις καθυστερούμενες δόσεις, όπου τώρα βρίσκονται η Σομαλία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 10 πμ στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές.

Μιχάλης Ιγνατίου

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ, προκειμένου να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών την Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015. Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, «δεν υπάρχουν “5”, “6” ή “7” μέτρα “φωτιά” στο τραπέζι», αλλά διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχουν από ελληνικής πλευράς οι “κόκκινες γραμμές”, τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και υπάρχει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom