Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου: «Όλα τα είχε η Μαριωρή» η διημερίδα της έλλειπε


Γράφει ο Λευτέρης Τηλιγάδας

Αντιλαμβανόμαστε και την σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα της σιωπηρής πολιτικής της απόφασης για «μη πράξη» της Δημοτικής  Αρχής του Αγρινίου σε ότι αφορά την «κακή εικόνα» που παρουσιάζει το Δημοτικό Πάρκο της πόλης, αφού όπως είναι ήδη γνωστό και από προηγούμενο άρθρο της «Σ», επίκειται εντός των ημερών η απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας


Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος κοινωνικός και δημόσιος χώρος πρασίνου, διατηρεί, καλώς ή κακώς θα το δείξει ο καιρός, τον εργοταξιακό του χαρακτήρα, έναν εργοταξιακό χαρακτήρα μάλιστα εξαιρετικά βεβαρυμμένο, αφού οι σταματημένες και ημιτελείς εργασίες της ανάπλασής του, έχουν διαμορφώσει στην μεγαλύτερη έκταση του ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ανάγλυφο, το οποίο σε αρκετά σημεία κρύβει πολλές «παγίδες», για όποιον αποφασίζει να το διασχίσει ή να το επισκεφθεί.
Από την αρχή των εργασιών μέχρι και σήμερα, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το Δημοτικό Περίπτερο εξαιρείται του εργοταξιακού χώρου, γι’ αυτό, αν και οι πόρτες του πάρκου έχουν σφραγισθεί τελευταία, έτσι ώστε να αποτρέπεται η είσοδος σε αυτόν, παρ’ όλα αυτά οι προσβάσεις που οδηγούν στ αναψυκτήριο παραμένουν «ανοικτές», για να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια διαφυγόντων κερδών από την ιδιωτική επιχείρηση που εκμεταλλεύεται σήμερα την συγκεκριμένη αίθουσα.

Από την συγκεκριμένη «επίδειξη κατανόησης» όμως, μέχρι του σημείου να διοργανώνεται σε αυτό διημερίδα και μάλιστα με την χορηγία της Περιφέρειας, όπως τουλάχιστον αποδεικνύει το έντυπο που η διοργανώτρια εξέδωσε για την προβολή της δράσης, υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Όπως μπορείτε να δείτε στο φωτορεπορτάζ η σημερινή κατάσταση του Πάρκου είναι τραγική και δυστυχώς επαληθευόμαστε για άλλη μια φορά, όταν στα τέλη του φθινόπωρου γράφαμε ότι «ο χειμώνας που έρχεται ενδέχεται να επιβαρύνει την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Δένδρα ξεριζωμένα με τις ρίζες να χάσκουν σαν χέρια απλωμένα έξω από το έδαφος χωρίς καμιά ελπίδα δηλώνουν ακόμα και σήμερα την «ήπια» ανάπλαση που τους επιφύλαξε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Οικοδομικά υλικά παρατημένα…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
και έκθετοι σωροί από πέτρες δομικά στοιχεία της μέχρι πριν την επέμβαση αξιοθαύμαστης αρχιτεκτονικής του.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ημιτελείς τσιμεντένιες κατασκευές ενός εφιαλτικά φαντασμαγορικού κόσμου με τα σίδερα να προεξέχουν χωρίς να βρίσκουν «πιάσιμο» πουθενά.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Διάσπαρτες σωλήνες που μόνο να ξηλωθούν τους απομένει…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
και μια τεράστια τσιμεντένια δεξαμενή που το «είχε η μοίρα της», όπως λένε, να μην ποτίσει ποτέ της τα γυαλισμένα μάρμαρα, που όπως της έταξαν, δεν θα σκεπάσουν ποτέ την ασχήμια της. Μόνο χώματα…
Όλα αυτά, που με σαφή ρεαλισμό περιγράφουν οι εικόνες που βλέπετε, είναι σήμερα ο χώρος του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου που οι μεγαλύτεροι έχουν να λένε ότι θαυμάσανε και αγαπήσανε. Όλα αυτά είναι τα απομεινάρια μιας μελέτης που περιμένει να κριθεί στο Συμβούλιο της επικρατείας όπως γράψαμε και πιο πάνω και που μέχρι τότε θα παραμένουν στο χώρο, μάρτυρες ενός έργου που επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί με την συμβολή των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης (ΜΑΤ), για να παταχθεί η άρνηση ενός ενεργού μέρους της τοπικής κοινωνίας που αντιστάθηκε σε μια παρέμβαση η οποία κατά την κρίση του στερούνταν κάθε περιβαλλοντικής και κοινωνικής νομιμοποίησης.
Βλέποντας ξανά και ξανά αυτές τις φωτογραφίες, δεν μπορείς να μην σκεφτείς τη λαϊκή φράση «όλα τα είχε η Μαργιωρή», η διημερίδα για την οποία μιλήσαμε παραπάνω τις έλλειπε.
Και μιας που αναφερθήκαμε σ΄αυτή, να αναφέρουμε πως, για την εν λόγω διημερίδα η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Οι εκφραστές των μνημονιακών πολιτικών που άφησαν πίσω τους μια καταστραμμένη Ελλάδα, επιστρέφουν στην επικαιρότητα της Αιτωλοακαρνανίας με ρελάνς, που ούτε ο  πιο ευφάνταστος προβοκάτορας θα είχε επινοήσει.
»Ο υπουργός  και βουλευτής του Νομού μας, ο κ. Σαλμάς, που (μαζί με τον απίθανο διάδοχό του Άδωνι) κατεδάφισε και τις τελευταίες δομές του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα, θυμήθηκε αίφνης τα προβλήματα και κόπτεται και  έρχεται και μιλά για την υγεία του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην αίθουσα του Πάρκου, στο Αγρίνιο, στις 26/4/2015.
»Η πρόκληση και ο εμπαιγμός όμως δε σταματούν εκεί, καθώς στην εκδήλωση αυτή βραβεύεται και ο αν. διοικητής στη Ν.Μ. Μεσολογγίου κ. Κυριακόπουλος, βαφτίζοντας την καταστρεπτική του θητεία σε θεάρεστο έργο.
»Ο λαός του Νομού μας γνωρίζει καλά, πως όλα αυτά τα χρόνια των πολιτικών  άγριας λιτότητας,  που εκφράζουν οι παραπάνω πολιτικοί παράγοντες, οι δομές υγείας υποβαθμίστηκαν, υποχρηματοδοτήθηκαν, υποστελεχώθηκαν και έφτασαν στα όρια της πλήρους λειτουργικής τους κατάρρευσης. Οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου είναι νωπές. Οι πολίτες της χώρες έδωσαν την απάντησή τους στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, στις πολιτικές δυνάμεις της καταστροφής.
»Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας καταγγέλλει, στους πολίτες του Νομού μας, τη σημερινή αθλιότητα του  κ. Σαλμά και του  αν. διοικητή κ. Κυριακόπουλου, ως προσπάθεια στραγγαλισμού της αλήθειας. Η πραγματικότητα βοά.
»Ο Ελληνικός λαός απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση την πλήρη  και άμεση αποκατάσταση των δομών  υγείας στη χώρα, ώστε  όλες οι σχετικές υπηρεσίες  πρόληψης και αποκατάστασης να παρέχονται απρόσκοπτα σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες».
Θα μας ρωτήσετε ίσως, τι δουλειά μπορεί να έχει ένα πολιτικό κείμενο μέσα σε ένα ρεπορτάζ, που αναφέρεται σε έναν εγκαταλειμμένο για μήνες δημόσιο χώρο πρασίνου. Μπορεί και να έχετε δίκιο… Όμως η επιλογή της παραλληλίας του χώρου του Πάρκου, με την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας του νομού κατά την άποψη μας, πραγματοποιήθηκε για θεωρούμε ότι και οι δύο αυτοί χώροι βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς επίπεδο: Εγκατάλειψη και απαξίωση και χρήζουν και τα δύο άμεσης επέμβασης για να σωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom