Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση διαψεύδει σενάριο πρόωρων εκλογών - Ο “επώδυνος συμβιβασμός” και οι κινήσεις Μαξίμου


- “Ώρα μηδέν” για την ελληνική κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις
– Η 24η Απριλίου θα κρίνει το “μέλλον”
- Ανοικτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών ή της διενέργειας δημοψηφίσματος
- Το “όπλο” του Αλέξη Τσίπρα και τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου
- Ανοίγουν ασφαλιστικό, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μέτρα σταθερής φορολογικής απόδοσης

Οι επόμενες εβδομάδες με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου, οπότε λήγει και η 4μηνη παράταση με βάση και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα είναι οι πιο κρίσιμες εβδομάδες για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και για την ίδια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ωστόσο, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα είναι αυτό που θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις, αφού στο πιθανό σενάριο ενός "επώδυνου συμβιβασμού" ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Άλλωστε όπως λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το όπλο του κ. Τσίπρα είναι η στήριξη του λαού και η δυναμική σχέση που έχει αναπτυχθεί παρά τα πισωγυρίσματα σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και την φαινομενική "προσαρμογή" στις απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών.


Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

Παρά τις διαψεύσεις, λοιπόν, το σενάριο πρόωρων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος είναι υπαρκτό αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων με ενδιάμεσο σταθμό την 24η Απριλίου, όποτε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα υπάρξει μια πρώτη καθαρή εικόνα για το αν μπορεί τελικά να υπάρξει μια "έντιμη" ή "επώδυνη” συμφωνία.

Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις λόγω του καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα κύλησαν με ρυθμό χελώνας, ωστόσο αναμένεται να ενταθούν εν όψει της 24ης Απριλίου με σημεία αιχμής τα φορολογικά, το ασφαλιστικό και το εργασιακό με τη κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης ή νέα φορολογική επιδρομή στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Έτσι με το βαθμό εμπιστοσύνης και συμπάθειας των εταίρων και δανειστών να βρίσκεται στο ναδίρ λόγω των ατέρμονων ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ισχυρίζονται μνημονιακοί κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας, η Αθήνα σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες:

- να ανοίξει στο ασφαλιστικό μέτωπο το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ιδίως στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ
- να προωθήσει μέτρα σταθερής φορολογικής απόδοσης που μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ(!), μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι "θεσμοί" δεν έχουν πεισθεί από το εισπρακτικό πακέτο "μιας χρήσης" που έχει παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ, ύψους 6-8 δισ. ευρώ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μάλιστα ενός 3ου μνημονίου που θα πλήξει και πάλι τα συνήθη "υποζύγια" η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα παρεμβάσεις-μέτρα για "έχοντες και κατέχοντες" ώστε επί της ουσίας να είναι αυτοί που "θα πληρώσουν το μάρμαρο" αυτή τη φορά.

Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες μεταξύ "συμφωνίας" ή "ρήξης" τείνουν στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας, "έντιμης" ή "επώδυνης" θα φανεί από το περιεχόμενο, με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως να προ-ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, παρακολουθώντας και μετέχοντας ενεργά στις γεω-πολιτικές εξελίξεις και ισορροπίες που έχουν στο επίκεντρο την ενέργεια.

Ανδρέας Μαραθιάς
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom