Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Θρίλερ μέχρι τις 24 Απριλίου - Αλλάζει η Κυβερνητική γραμμή

EUROGROUP ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ – ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

του Φώτη Τριάρχη

Το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να πάει άρον-άρον σε ένα έκτακτο Eurogroup για να δικαιώσει όσους μιλούν περί άδειων ταμείων και – κυρίως – να είναι ευάλωτη σε περαιτέρω πιέσεις στέλνει η κυβέρνηση.

Ετσι, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από σύσκεψη με το
οικονομικό επιτελείο συμφώνησε: Η Ελλάδα δεν ζητά έκτακτο Eurogroup αλλά έχει τις αντοχές να αναμένει την σύγκλιση του τακτικού, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Απριλίου.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες η κυβέρνηση επεδίωκε «άμεση λύση». Οι πιέσεις που ασκούνται διεθνώς τόσο με τις απειλές περί Grexit, όσο και με την φημολογία ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 9 Απριλίου την ανάγκασαν να αλλάξει τακτική.

Η απόφαση ελήφθη στην έκτακτη σύσκεψη που είχε χτες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Μάρδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης) όπου συζητήθηκαν η πορεία της διαπραγμάτευσης και των ανταλλαγών στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων αλλά και το περιρρέον κλίμα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αμέσως μετά τη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αν θα μείνουμε από λεφτά στις 9 Απριλίου, απάντησε: «Δεν νομίζω είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ακόμη, ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης καθώς υπάρχουν «οριοθετημένες συγκλίσεις και διαφωνίες στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο».

Την ίδια ώρα, το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Οπως αναφέρει υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους της ευρωζώνης, η νέα 26σέλιδη λίστα που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ελπιδοφόρα για την τελική συμφωνία.

«Ενα έγγραφο που κυκλοφόρησε, αναθάρρησε τις ελπίδες σε Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Η λίστα μεταρρυθμίσεων, 26 σελίδων, που παρουσίασε στους εμπειρογνώμονες ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης. Ακόμη και ορισμένοι εκπρόσωποι των πιστωτών που ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τις προηγούμενες λίστες, τώρα μιλούν αλλιώς: «Αυτό φαίνεται καλύτερο» λέει παράγοντας του ΥΠΟΙΚ από κράτος μέλος της ευρωζώνης» αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό.

Προσθέτει δε πως παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις που κάνει για την ανάπτυξη είναι «μη ρεαλιστικές», τουλάχιστον τα μεταρρυθμιστικά μονοπάτια τώρα μπορούν να ταυτοποιηθούν και να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα. «Υπάρχει πρόοδος», σημειώνει ένας εκπρόσωπος των θεσμών αλλά προσθέτει: «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε».

Ωστόσο πηγές άλλου υπουργείου κράτους μέλους της Ευρωζώνης εκφράζουν παράπονα ότι τα μέτρα της λίστας είναι μόνο για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση κι ότι αντί να αντιμετωπίζεται το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καταργούνται ακόμα κι όσοι υπάρχοντες νόμοι εξοικονομούν χρήματα.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν πάντως ότι η ελληνική πλευρά «έχει κάνει το καθήκον της»: Αν τα μέτρα που τεθούν σε εφαρμογή, οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ελληνικού ΑΕΠ – πολύ περισσότερο από όσο έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Οι θεσμοί – που λέγονταν Τρόικα – τώρα θα ήταν ικανοποιμένοι, είπε ένας αξιωματούχος στο Spiegel.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom