Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ειδικό Δικαστήριο made in USA

Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ "PAPACONTANTIN" - "KOZANI"

Στην οθόνη ενός προτζέκτορα, η οποία τοποθετήθηκε στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, προβλήθηκαν αντίγραφα του δεύτερου cd της λίστας Λαγκάρντ που ήρθε από τη Γαλλία αλλά και του USB που εξετάστηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Στόχος ήταν να έχουν οι παράγοντες της δίκης την πλήρη εικόνα των αρχείων όπως καταγράφονται ηλεκτρονικά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φέρονται να ανοίχτηκαν από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. 
Για την προβολή του επίμαχου ηλεκτρονικού αρχείου επιστρατεύτηκε η υπηρεσία πληροφορικής του Αρείου Πάγου και ο ειδικός πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολος Δελτσίδης.

Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι συνηθισμένη για τα ελληνικά Δικαστήρια με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Νίκο Πάσσο να σχολιάζει: «Ούτε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν τα βλέπουμε αυτά. Supreme Court γίναμε».

Έμφαση δόθηκε στα αρχεία που ανοίχτηκαν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν δηλαδή η λίστα Λαγκάρντ ήταν στην κατοχή του τότε υπουργού Οικονομικών και κατηγορούμενου Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ των ονομάτων που φέρεται να έλεγξε εκείνο το βράδυ ο πρώην υπουργός ήταν αυτά των Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Ο πρώτος φάκελος που επεδείχθη στο δικαστήριο, είχε την ονομασία «GREECE» και περιείχε συνολικά 2062 αρχεία. Ένα από τα αρχεία που ανοίχτηκαν ήταν στο όνομα Παπανδρέου. Η υπεράσπιση επισήμανε ότι συνολικά στη λίστα υπάρχουν 13 αρχεία με το όνομα «Παπανδρέου» ενώ το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 ανοίχτηκαν μόνο τρία αρχεία με το συγκεκριμένο όνομα.

Σε αναζήτηση με κριτήριο «PAPACONTANTIN» εντοπίστηκαν δυο αρχεία:

Η υπεράσπιση επισήμανε ότι το πρώτο από αυτά δεν έχει ανοιχτεί την επίμαχη ημερομηνία. Στη συνέχεια η αναζήτηση έγινε με τον όρο «PAPAKONTSANTIN» και εντοπίστηκαν δύο αρχεία που αφορούν στα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού.

Η υπεράσπιση επισήμανε ότι τα επίμαχα αρχεία δεν ανοίχτηκαν εκείνη τη νύχτα.

Με τον όρο «KOZANI» εντοπίστηκαν πέντε αρχεία για τα οποία επίσης επισημάνθηκε ότι δεν ανοίχτηκαν τη νύχτα που ο πρώην υπουργός φέρεται να παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ.

Η υπεράσπιση αναφέρθηκε στα αρχεία με το όνομα «Παπανδρέου», λέγοντας πως αν ο πρώην υπουργός είχε μπει στη διαδικασία να ψάξει τα συγκεκριμένα αρχεία, τότε δεν θα είχε ανοίξει μόνο τρία -όπως κατηγορείται- από τα 13 που περιλαμβάνονταν στη λίστα.

Όταν η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να δει και τα ποσά από ορισμένους λογαριασμούς, το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να εξετάσει αν αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσια συνεδρίαση.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom