Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

H νέα Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί αδιέξοδα που αφορούν τους ναυτικούς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών


Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με εκπροσώπους της Π.Ν.Ο., των ναυτεργατικών σωματείων και των ναυτικών ακτοπλοΐας που παραμένουν απλήρωτοι

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο συνάντηση της Π.Ν.Ο., μετά από αίτημα, εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων και ναυτικών ακτοπλοΐας που παραμένουν απλήρωτοι με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Υπουργείου. Η σύσκεψη αυτή είναι η πολλοστή από την ανάληψη της νέας Κυβέρνησης.

Αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά οι τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των ναυτικών και των οικογενειών τους από το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι και διατυπώθηκε πιεστικά το αίτημα να αποπληρωθούν ακόμη και σήμερα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και στην καταληκτική του, τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο και σε ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα, που οξύνθηκε μέσα στην τελευταία τετραετία, και το οποίο καλείται να επιλύσει η νέα Κυβέρνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Δήλωσε όμως ότι η νέα Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί αδιέξοδα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η επιβίωση των ναυτικών και των οικογενειών τους και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.

Ενημέρωσε ότι σήμερα πράγματι δεν έχει πλήρη λύση. Αυτό είναι αδύνατο. Έχει όμως δρομολογήσει πρωτοβουλίες με τη βάσιμη προσδοκία ότι αυτές στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρουν αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατό, είπε, ακραία φαινόμενα κρίσης στην ακτοπλοΐα τα οποία οξύνθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές, να επιλυθούν και να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα μήνα.

Σημείωσε επίσης ότι:
  • Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα καταβλήθηκε στην εταιρεία οφειλόμενο ποσό Δεκεμβρίου ύψους 287.000€ μετά τις υπέρ Δημοσίου κρατήσεις. Η εταιρεία όμως απέδωσε στους εργαζομένους σχεδόν το ήμισυ.
  • Ολοκληρώνεται εντός των ημερών η νομοπαρασκευαστική διαδικασία, ώστε σύντομα με νομοθετική ρύθμιση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο και να είναι δεσμευτικά υλοποιήσιμη η ήδη ισχύουσα νομική πρόβλεψη ικανοποίησης των απαιτήσεων των εργαζομένων κατά προτεραιότητα, την οποία περιλαμβάνει η ισχύουσα νομοθεσία χωρίς όμως να την εξασφαλίζει.
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις είναι ήδη σε εξέλιξη προς όλους τους εμπλεκόμενους με οποιοδήποτε τρόπο, ώστε να διερευνηθούν νέες δυνατότητες επίλυσης του όλου προβλήματος.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι η κατατεθείσα ιδέα για την αναζήτηση λύσης μέσω ΝΑΤ, αξιοποιώντας τις διατάξεις περί εγκαταλελειμμένων πληρωμάτων στην ημεδαπή, αποτελεί μόνο επικουρική λύση, κυρίως όμως οδηγεί δεσμευτικά στο κλείσιμο του ναυτολογίου, κάτι που δεν είναι επιθυμητό από κανέναν.

Επίσης διευκρινίζεται ότι η συζήτηση για την ικανοποίηση των εργαζομένων μέσω της άρσης της κατάπτωσης εγγυητικής επιστολής, θέμα που προέκυψε μόλις χθες, είναι αβάσιμη. Το ζήτημα διερευνήθηκε αναλυτικά αλλά δεν δύναται να αποτελέσει λύση για τους εργαζομένους, γιατί σε κάθε περίπτωση οι εγγυητικές επιστολές κατοχυρώνουν μόνο την ανάληψη σύμβασης από ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά δεν κατοχυρώνουν εργασιακές απαιτήσεις.

Επιπρόσθετα, πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι κανένα περιθώριο παρερμηνείας δεν άφησε η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού, σχετικά με την επείγουσα αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσει το δρομολόγιο Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος με το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» στο οποίο οι εργαζόμενοι ενεργούν επίσχεση εργασίας. 

Αντίθετα ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε να επανακινήσουν τα δρομολόγια, αφού προηγηθεί η ικανοποίηση των απαιτήσεων του πληρώματος του συγκεκριμένου πλοίου. Επαναλαμβάνεται ότι καμία παρερμηνεία δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτό. Η ειδική αναφορά που έγινε αναδεικνύει το επείγον του ζητήματος και μόνον.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αναπληρωτής υπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τους Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, Α' Υπαρχηγό Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιο Χονδρονάσιο, Υποναύαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Γεώργιο Συβίτο, Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Γεώργιο Μπαρκάτσα, Πλοίαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αλέξανδρο Τσελίκη, Πλοίαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Γεώργιο Ρίγγα και Αντιπλοίαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Δρόσο Ρεϊζη προκειμένου να επιλυθούν νομικά και άλλα ζητήματα και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών του Υπουργείου, των οποίων προΐστανται.

Στη σύσκεψη αυτή λήφθηκαν αποφάσεις που ενισχύουν την αισιοδοξία ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν υπερνικηθεί διάφορα εμπόδια, για τα οποία το Υπουργείο δεν έχει την κύρια ευθύνη, ώστε να απελευθερωθούν οι λογαριασμοί που αφορούν τα δρομολόγια του Ιανουαρίου, γεγονός που θα δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα ανακούφισης της πιεστικής πραγματικότητας που βιώνουν οι ναυτικοί.

Απόφαση του Υπουργείου είναι να καταβληθεί ανυποχώρητη προσπάθεια ώστε όλοι οι εργαζόμενοι ναυτικοί να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.
http://marinetimes.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom