Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ολοκληρώθηκε το Euro Working Group - Αδύνατη η επιστροφή του 1,2 δισ. στην Ελλάδα

Μαξίμου: Τι πετύχαμε στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

- Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group
- Παραπέμπουν την Ελλάδα στο διοικητικό Συμβούλιο του EFSF
- Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή του 1,2 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι νομικά αδύνατη
- Για να εγκριθεί το αίτημα χρειαζόταν ομοφωνία, κάτι που δεν επετεύχθη


Σε λίγη ώρα θα υπάρξει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκoύ Μηχανισμού
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σχετικά με το αποτέλεσμα της συζητήσης στο EWG επί του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή ποσού ύψους των 1,2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλαβε απόφαση το EuroWorking Group για την επιστροφή των χρημάτων που στάλθηκαν εκ παραδρομής και παραπέμπει στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ζητήσει από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε ζητήσει από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού.

Φαίνεται, όμως, πως στην έκτακτη σύσκεψη του Euro Working Group δεν υπήρξε ομοφωνία, κάτι που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί το αίτημα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα προορίζονταν για ανακεφαλαίωση των τραπεζών, κάτι που σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα “ρίξει” στη ρευστότητα και θα έπρεπε να δεσμευτούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερόητας για τον αρχικό τους σκοπό. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπέζων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση στη τηλεδιάσκεψη ήταν εφ'όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.

Μαξίμου: Τι πετύχαμε στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group
Η κυβέρνηση μιλά για «παραγωγική διαβούλευση» και «εποικοδομητική συνεργασία» και τονίζει ότι επήλθε συμφωνία να παραδώσει μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

«Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» τονίζουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν «συμφωνήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα». Σημειώνει ότι οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” «το οποίοθα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι «οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος».

Τέλος το Μαξίμου διαβεβαιώνει πως «το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom