Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Με νόμο παίρνουν τα κεφάλαια ταμείων και επιχειρήσεων ακόμα και όσων αρνούνται να τα δώσουν

Τι δεσμεύεται το Δημόσιο σε περίπτωση ζημιών
Περίεργη τροπολογία αφού:Δεν υποχρεώνονται τα Ταμεία και οι φορείς να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στην ΤτΕ

- Πολλοί φορείς είχαν αρνηθεί να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε repos, ώστε να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό
- Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση
- Σύμφωνα με τη ρύθμιση το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τα χρήματα εάν οι οργανισμοί έχουν ανάγκη κεφαλαίου
- Η ρύθμιση δεν αφορά σε όλα τα κεφάλαια, αλλά εκείνα που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς

Με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση παίρνει τα κεφάλαια ασφαλιστικών φορέων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Υστερα από την άρνηση φορέων να συναινέσουν και να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε repos του ελληνικού Δημοσίου, τώρα έρχεται ρύθμιση με την οποία παρακάμπτεται η άρνηση. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά σε όλα τα κεφάλαια, αλλά εκείνα που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης.

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μην κατηγορηθεί για αρπαγή των χρημάτων με τη ρύθμιση δεσμεύει το ελληνικό Δημόσιο ότι θα καλύψει πλήρως τυχόν κεφαλαιακές ζημιές.

Η ρύθμιση θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι:

Στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα κατατεθεί τροπολογία για τα κεφάλαια των ΝΠΔΔ και των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, που θα προβλέπει τα εξής: «Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back).

Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το Ν.Π.Δ.Δ. ή ο Α.Φ. που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.»

Αυτό σημαίνει, όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, ότι:

1. Ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών της ΤτΕ διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών θα δύνανται να επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

2. Δεν υποχρεώνονται τα Ταμεία και οι φορείς να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στην ΤτΕ, απλώς αν το επιλέξουν θα έχουν την διασφάλιση του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Επιδιώκεται η καλύτερη αξιοποίηση των κεφαλαίων των φορέων και των ταμείων.

4. Θεσπίζεται η απευθείας αξίωση των Φορέων και των Ταμείων κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τυχόν κεφαλαιακές ζημίες που υφίστανται από την επένδυση των κεφαλαίων τους.

5. Το Ελληνικό Δημόσιο, καλύπτοντας απευθείας τέτοιες ζημίες, εξασφαλίζει ταυτόχρονα την έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημόσιων οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom