Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Θράκη – Πλημμύρισαν Κομοτηνή και Ξάνθη,ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα χιόνια (φωτο και βίντεο)

Απεγκλωβίστηκαν ηλικιωμένοι, πλημμύρισαν σπίτια

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η Θράκη, όπου σημειώνονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από αυλές, υπόγεια και ισόγεια σπίτια, όπως επίσης και για κοπές δένδρων, αφού πνέουν ισχυροί άνεμοι.



Μάλιστα, στη Ροδόπη χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό δύο ηλικιωμένων από τα σπίτια τους.

Από νωρίς το απόγευμα, με απόφαση των αστυνομικών διευθύνσεων Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία για τα συγκεκριμένα οχήματα διεξάγεται, μέσω της εθνικής οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγος – Ξάνθης.
Κομοτηνή: Πλημμύρισε και το νοσοκομείο

Λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες είναι εγκλωβισμένοι, αφού οι επιχειρήσεις έχουν “πνιγεί” από τα νερά. 

Προβλήματα εντοπίζονται και στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου πλημμύρισε το υπόγειο, με τους εργαζόμενους να προσπαθούν να διασώσουν όσα μηχανήματα και υλικά μπορούν.

Από το πλημμυρισμένο νοσοκομείο της Κομοτηνής
Από το πλημμυρισμένο νοσοκομείο της Κομοτηνής

Όπως μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, το πρωί εκκενώθηκε ένα μοναστήρι στη Ροδόπη, με τη βοήθεια ανδρών της ΕΜΑΚ, ενώ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων οδηγών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου το ύψος του χιονιού φτάνει και τους 80 πόντους.

Σύμφωνα με το xanthipress.gr, έχει διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο, λόγω βλάβης από υπερκάλυψη υδάτων των γραμμών του ΟΣΕ. 

Οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία, ενώ συνεργεία του ΟΣΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Ξάνθη: Χωράφια και αυλές σπιτιών πνίγηκαν στα νερά

Στην Ξάνθη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στα πεδινά χωριά του Νομού όπου πλημμύρισαν υπόγεια, αυλές και αποθήκες ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στις παραλιακές κατοικίες. 


Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον δήμο Τοπείρου, όπου λόγω των φραγμένων στραγγιστικών καναλιών, που επί σειρά ετών δεν έχουν καθαριστεί, το νερό συσσωρεύτηκε, έπνιξε χωράφια και ξεχείλισε στο οδόστρωμα σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η παρέμβαση ειδικών μηχανημάτων. 



Κάτοικοι στο Δασοχώρι αλλά και στο Εράσμιο ανέλαβαν με δικά τους μέσα την απομάκρυνση των υδάτων από τις αυλές τους, καθώς τέθηκαν σε κίνδυνο τα σπίτια τους, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα. 

Αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τα ζώα και οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε απόγνωση.


Σε επιφυλακή βρίσκονται, την ίδια ώρα, οι αρχές στον Έβρο, υπό το φόβο να υπερχειλίσει ο ποταμός, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων αποδεσμεύεται μεγάλος όγκος υδάτων από τη Βουλγαρία.

Ξάνθη: Συναγερμός για οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν το απόγευμα οι αρχές στην Ξάνθη, μετά την πληροφορία ότι οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα χιόνια στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Σε επιφυλακή βρίσκονται, την ίδια ώρα, οι αρχές στον Έβρο, υπό το φόβο να υπερχειλίσει ο ποταμός, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων αποδεσμεύεται μεγάλος όγκος υδάτων από τη Βουλγαρία. 

Κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν σε κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και στην περιοχή Τσαλαπετεινός με τα οχήματα τους, τα οποία ωστόσο είχαν ακινητοποιηθεί, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους, στην οποία συμμετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας και η οποία στέφτηκε από επιτυχία. 

Στην περιοχή επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς ήδη από την Παρασκευή το βράδυ οι δρόμοι καλύφθηκαν από χιόνι. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΝΕΡΙΤ, xanthipress.grthrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom