Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Την απέλυσαν λόγω εγκυμοσύνης


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης

Το πιο σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας βίωσε πριν από μερικούς μήνες μια εργαζόμενη σε κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς, ενώ ήταν έγκυος -και δύο ημέρες πριν λήξει η σύμβαση που είχε υπογράψει- οι επικεφαλής της επιχείρησης την ενημέρωσαν... μέσω τηλεφώνου ότι απολύεται, με αποτέλεσμα να αποβάλει το έμβρυο!


Εργαζόμενη σε κλινική του Γιώργου Βαγιωνά καταγγέλλει ότι την απέλυσαν επειδή έμεινε έγκυοςΔεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που τέτοια φαινόμενα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κάνουν την εμφάνισή τους, αυτό ωστόσο που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός ότι το εν λόγω κέντρο αποκατάστασης ιδρύθηκε από βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου και διοικείται από συγγενείς του.

Ο λόγος για το κέντρο «Αναγέννηση», το οποίο ιδρύθηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική Γιώργο Βαγιωνά και στο τιμόνι του βρίσκεται η κόρη του, Αργυρή.
  
Ανανέωναν συνεχώς τις συμβάσεις

Κόλαφο αποτελεί η αγωγή που κατέθεσε εναντίον της εταιρείας η πρώην εργαζομένη Ε.Χ. με αφορμή την ξαφνική απόλυσή της. 

Όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα, προσλήφθηκε στην «Αναγέννηση» στις 2 Νοεμβρίου 2012
 υπογράφοντας σύμβαση ορισμένου χρόνου με διάρκεια έως τις 18 Δεκεμβρίου 2012. 

«Συμφωνήθηκε να παρέχω την εργασία μου για 8 ώρες ημερησίως, για πέντε ημέρες εβδομαδιαίως. Η ειδικότητά μου ήταν αυτή της βοηθού νοσηλεύτριας, ενώ ως τόπος εργασίας μου ορίστηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης» αναφέρει στην αρχή της αγωγής της.

Όσον αφορά μάλιστα στη σύμβαση που υπέγραψε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτή ανανεώθηκε με τους ίδιους όρους και με αλλεπάλληλες διαδοχικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας μέχρι και τις 17 Ιουνίου 2014 -προφανώς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης κατά την απόλυση.

«Για όλο το χρονικό διάστημα προσφοράς της εργασίας μου στην εταιρεία από τις 2.11.2012 μέχρι και τις 17.6.2014 τελούσα υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης από τους νόμιμους εκπροσώπους αυτής και κάλυπτα πάγιες και διαρκείς ανάγκες της, και όχι εποχικές ή περιστασιακές τοιαύτες» σημειώνει η Ε.Χ.

«Με έδιωξαν επειδή έμεινα έγκυος»

Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση της νοσηλεύτριας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, όταν υποβλήθηκε σε εξετάσεις και κατόπιν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Λόγω της σοβαρότητας και της δυσκολίας της διαδικασίας και αφού είχα ενημερώσει τον προϊστάμενό μου, έλαβα αναρρωτική άδεια από τις 26.4 μέχρι τις 29.4, ενώ από 1.5 έως 11.5 μου χορηγήθηκε κανονική άδεια, ώστε να παραμένω κλινήρης. Βεβαίως, οι εκπρόσωποι της εταιρείας και οι προϊστάμενοί μου ουδεμία κατανόηση επεδείκνυαν στην κατάστασή μου. Αν και τελικά μου χορηγούνταν άδειες με το σχόλιο “όσο παίρνεις άδειες πρέπει να κάθεσαι”, επανειλημμένως δεχόμουν τηλεφωνήματα σχετικά με το αν και πότε θα επιστρέψω» τονίζει η καταγγέλλουσα. 
Εν τέλει, στις 15 Ιουλίου 2014, και δύο ημέρες πριν λήξει η σύμβαση εργασίας, εκπρόσωποι της εταιρείας επικοινώνησαν μαζί της τηλεφωνικώς και την ενημέρωσαν ότι η σύμβασή της δεν πρόκειται να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να υποστεί σοκ και έπειτα από μερικές ημέρες να αποβάλει. 

«Εριστικά και προκλητικά με συμβούλεψαν ότι “έλα μωρέ, δεν πειράζει που δεν θα ξαναγυρίσεις, μην ανησυχείς, αφού τώρα μπορείς να κάθεσαι και να βγεις σε ταμείο ανεργίας όσο είσαι έγκυος”» καταγγέλλει. 

«Σημειώνω ότι η πάγια τακτική της εταιρείας σε σχέση με τις εργαζόμενες - κυοφορούσες είναι η τοιαύτη, ήτοι με τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους δεν πραγματοποιείται ανανέωση αυτών, αλλά υποδεικνύεται σε αυτές ως εναλλακτική η δυνατότητα λήψης επιδόματος από το ταμείο ανεργίας με τη πιθανότητα -μετά τον τοκετό τους- να επιστρέψουν με νέα σύμβαση εργασίας ορισμένης διάρκειας. 

» Με βάση τα παραπάνω, και παρά την ευδόκιμη, παραγωγική και με πραγματικό και προσήκοντα τρόπο προσφορά της εργασίας μου στην εταιρεία, οι εκπρόσωποί της απέστειλαν στον ΟΑΕΔ έντυπο που επέχει θέση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας μου. Το έγγραφο αυτό ουδέποτε υπέγραψα» προσθέτει.

H απόλυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο της καταγγέλλουσας κ. Χάρη Βεργούλη, είναι άκυρη εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά την απομάκρυνσή της ήταν έγκυος και, όπως αναφέρει στην αγωγή, παράνομη, καταχρηστική και αντισυμβατική ως οφειλόμενη στην εγκυμοσύνη της.

«Υπάρχει νόμος που προστατεύει τις εγκύους ακόμα και έναν χρόνο μετά τον τοκετό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βεργούλης. 

Συγγνώμη, λάθος

Κάτι που φαίνεται ότι -αν και αργά- το κατάλαβαν και οι επικεφαλής του κέντρου αποκατάστασης, καθώς, μετά την επίδοση της αγωγής, της έστειλαν δύο εξώδικα... καλώντας την να επιστρέψει στην εργασία της.



Δικαιολογώντας μάλιστα την απόλυση, οι εκπρόσωποι της εταιρείας την απέδωσαν σε... λάθος του λογιστή της επιχείρησης!

Ακούστε τις δηλώσεις της Ε.Χ. στο zougla.gr


Το zougla.gr επικοινώνησε με την επικεφαλής του κέντρου κυρία Βαγιωνά, η οποία εξήγησε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποια δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom