Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Μεγάλη νύχτα για την Ελλάδα - Σε εξέλιξη η επταμερής συνάντηση των... οκτώ!

Όλοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για να μάθουν τις προθέσεις του

- Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε νωρίτερα πως η κυβέρνηση δεν θα δέχεται τις κόκκινες κάρτες από εκπροσώπους των θεσμών
- Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην τακτική των πολιτικών και των κλιμακίων
- Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φτάνοντας στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε πως ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα
- Ο Μάρτιν Σουλτς στήριξε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με πολλά αλλά
- Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τη σύσκεψη θα κάνουν δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ
- Tουσκ πριν την συνεδρίαση: Το σημαντικότερο είναι οι προθέσεις του έλληνα πρωθυπουργού



Κορυφώνεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες,
οι οποίες ήταν κυριολεκτικά θυελλώδεις, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης της κρίσιμης επταμερής σύσκεψης με τη συμμετοχή φυσικά και του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Την τελευταία στιγμή Μέρκελ και Ολάντ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις και να το πράξουν πιθανότατα μετά την επταμερή συνάντηση, ενώ αρχικά είχαν σχεδιάσει να το πράξουν μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των ηγετών. Το ίδιο φαίνεται πως θα πράξει και ο έλληνας πρωθυπουργός.

Πριν ξεκινήσει η επταμερής συνάντηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιούνκερ και Τουσκ και οι δύο απέφυγαν να πουν το οτιδήποτε για το τι συζητήθηκε στη Σύνοδο για την Ελλάδα. Ωστόσο, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως το σημαντικόντερο σε αυτή τη συνάντηση είναι οι προθέσεις του κ. Τσίπρα και όχι των υπολοίπων που θα μετέχουν στη σύσκεψη.

Στη συνάντηση συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους και έτσι η επταμερής έγινε οκταμερής.

Όπως όλα δείχνουν από τους σκληρούς της διαπραγμάτευσης, δεν θα υπάρξει συμφωνία απόψε, αλλά θα γίνει μία πρώτη ανάγνωση έτσι ώστε να δουν οι δύο πλευρές που ακριβώς βρίσκονται, πως ερμηνεύει ο καθένας τη συμφωνία του Eurogroup και φυσικά κυρίως που διαφωνούν.

Αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονταν στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής και συνεδρίαζαν, έφτασε στις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος με την Άνγκελα Μέρκελ χαμήλωσε τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ελπίζει η πολυμερής συνάντηση που θα γίνει αργότερα στις Βρυξέλλες θα συμβάλλει να δοθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί συμφωνία.

“Απόψε απλά θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η οποία μοιάζει να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται ξανά”, είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στον χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να λάβει μέρος σε μια πολυμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

“Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες”, πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας. “Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά”, πρόσθεσε.


Ωστόσο, όπως τόνισε, ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στην επταμερή συνάντηση που θα ακολουθήσει, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως υπολείπεται πολύ δουλειά ακόμη. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση, στην οποία συμφώνησαν οι Έλληνες και επί της οποίας θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά, ώστε να υπάρξει ένα πακέτο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, τόνισε. 

Η παρέμβαση Τσίπρα


Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και μάλιστα ζήτησε να βρεθούν κονδύλια. 

Μάλιστα, πηγές από την Ελλάδα αναφέρουν πως ο κ. Σουλτς όχι μόνο παραδέχθηκε την ανθρωπιστική κρίση, αλλά στήριξε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό. Μάλιστα, διαρρέουν στην κυβέρνηση πως ο κ. Σουλτς επεσήμανε πως "η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. 


Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο". 

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και, από την άλλη, όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!

Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Και εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα αύριο Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

Επίσης, συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας που νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom